6.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

ISU Teleorman – 67 de evenimente, în ultimele trei zile

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 67 evenimente.

Din numărul total de intervenții, 53 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea prim ajutorului și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, șase incendii (un incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Islaz, trei incendii la case de locuit din localitățile Furculești, Viișoara și Smârdioasa și două incendii de vegetație uscată), patru evenimente rutiere produse pe E70 (pe raza localității Prunaru), în municipiul Alexandria, pe DN5C (pe raza localității Zimnicele) și pe DN65E (între localitățile Piatra și Voievoda), la care salvatorii au intervenit pentru descarcerarea, acordarea prim ajutorului și transportarea victimelor la spital, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, un eveniment feroviar produs între localitățile Roșiorii de Vede și Măldăeni, o misiune în sprijinul echipajului SAJ Teleorman și două misiuni de recunoaștere la un obiectiv socio-economic cu aglomerări de persoane cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Dintre intervențiile de mai sus, menționăm:

În data de 12 martie, pompierii militari au intervenit la un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe din localitatea Furculești. Datorită observării și anunțării la timp a evenimentului pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, militarii au reușit să limiteze pagubele la materialele aflate în jurul unui coș de fum, estimate la suma de circa 1000 de lei. Colegii noștri au salvat casa de locuit apreciată la peste 45000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum deteriorat.

Ieri după-amiază, în jurul orei 13.45, pompierii militari turneni au fost alertați de izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din localitatea Islaz, cu pericol de propagare la locuinţa din apropiere. Ajunși rapid la locul evenimentului cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat că focul se manifesta la mai multe materiale combustibile și la acoperișului unei anexe gospodărești, pe o suprafață de cca. 50 mp, cu posibilitate de extindere la bunurile din proximitate. Prin dispozitivul de intervenție creat, colegii noștri au reușit protejeze locuinţa și garajul din imediata apropiere, precum și să lichideze incendiul în limitele găsite, după aproape o oră și jumătate. Cauza probabilă a evenimentului a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a anexei, ce prezenta defecțiuni.

Aseară, în jurul orei 20.00, pompierii militari alexăndrineni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Smârdioasa. Din cauza jarului căzut dintr-o sobă, un covor, un pat și zugrăveala de pe pereții unei camere au fost distruse de flăcări, colegii noștri reușind să salveze restul imobilului. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la peste 10000 de lei, iar cea a pagubelor la aproape 1000 de lei.

La Viișoara, în data de 13.03.2023, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Furculești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, au reușit să salveze locuința unui cetățean, estimată la peste 25000 de lei. Focul, care se manifesta într-un dormitor, la o masă și un pat, cu posibilitate de propagare la întregul imobil, a fost stins în aproximativ 30 de minute. Pagubele au fost estimate la suma de 900 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost o candelă lăsată aprinsă, nesupravegheată, pe o măsuță din dormitor, în apropierea materialelor combustibile.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii recomandă cetățenilor:

– să efectueze verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– să nu folosească instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor să se asigure că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional

– să verifice periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi să le înlocuiască atunci când sunt uzate;

– să nu folosească prize sau întrerupătoare slăbite;

– să nu suprasolicite o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– să instaleze şi să utilizeze aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

– să asigure izolarea termică a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora;

– să asigure verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului;

– coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea);

– să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile (benzină, gazolină, etc)

– să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi să evite supraîncărcarea acesteia;

– să folosească soba doar cu ușița închisă;

– să așeze o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– să nu pună în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– să stingă focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat șase controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor în localitățile Călmățuiu, Alexandria și Crângeni aplicând pentru neregulile constatate un număr de 26 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2500 de lei.

Crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole