6.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

ISU Teleorman – 84 evenimente pentru salvatorii teleormăneni

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 84 evenimente.

Din numărul total de intervenții, 73 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea prim ajutorului și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, opt incendii (un incendiu la o anexă gospodărească din localitatea Peretu, un incendiu la un foișor din localitatea Videle, un incendiu la o casă de locuit din localitatea Seaca (Olt), două incendii la cabluri electrice și trei incendii de vegetație uscată și resturi menejere), două evenimente rutiere produse în localitatea Lăceni și în municipiul Alexandria, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea prim ajutorului, transportarea victimelor la spital și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate.

Dintre intervențiile de mai sus, menționăm:

În data de 18 martie, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit, în jurul orei 00.30, să salveze locuinţa și anexele gospodărești ale unui cetățean din orașul Videle. Cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, colegii noștri au localizat rapid incendiul, acesta fiind stins în limitele găsite după aproape o oră de intervenție. Focul, care cel mai probabil a izbucnit de la un scurtcircuit produs la un cuptor electric lăsat sub tensiune nesupravegheat, s-a propagat rapid la un foișor și la bunurile din interior, cu riscul de a se extinde la imobilul din apropiere. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la peste 75000 de lei, iar cea a pagubelor la aproape 25000 de lei.

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii vă recomandă:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

La Peretu, în data de 19.03.2023, în jurul orei 08.30, pompierii militari roșioreni au reușit să-i salveze locuinţa unui cetățean. La sosirea salvatorilor, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, focul se manifesta violent, cu flacără deschisă, la o anexă în care se afla centrala de încălzire și la izolația din polistiren de pe un perete al locuinței, din imediata apropiere, cu pericolul extinderii incendiului la întregul imobil. Cu eforturi mari, militarii au reușit să localizeze focul și să-l stingă în limitele găsite, întreaga misiune rezultând cu salvarea casei de locuit, spre marea bucurie a proprietarului, care era foarte speriat că își va pierde agoniseala de o viață. Bunurile din interiorul anexei, constând în două centrale termice, una pe lemne (funcțională) și una pe gaze (oprită), diferite electrocasnice și materiale de uz gospodăresc, aproape 250 kg de cereale, două geamuri din termopan, o ușă metalică, instalația electrică și izolația termică de pe un perete al locuinței au fost distruse de flăcări.

În urma primelor verificări efectuate, a reieșit că incendiul a izbucnit din cauza jarului căzut din centrală pe materialele combustibile din apropierea acesteia (cartoane). Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

Pentru prevenirea unor situații asemănătoare, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

– amplasaţi în faţa sobelor/centralelor cu lemne o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei/centralei deschisă;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba/centrala și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu introduceți în sobă/centrală lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– focul în sobe/centrale nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe/centrale într-un loc special amenajat.

– jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat două controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor în localitățile Bogdana și Alexandria aplicând pentru neregulile constatate un număr de nouă sancțiuni contravenționale, în cuantum de 10000 de lei.

Crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole