12.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

IN MEMORIAM – MARIN PREDA

Sănătate

Astăzi se cuvine să ne amintim că se împlinesc 43 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului teleormănean, MARIN PREDA.
Marin Preda este unul dintre simbolurile Teleormanului (poate, chiar cel mai mare, fiind „Cel mai iubit dintre pământeni”?!), fiind acela care a redat, cu o fidelitate și un talent greu de egalat vreodată, viața oamenilor de pe aceste meleaguri.
El a prezentat țăranul din mănoasa Câmpie Română cu toate amănuntele vieții lui, de la micile neînțelegeri până la plata „fonciirii” și pierderea bunului celui mai de preț, pământul, care, prin colectivizare, i-a fost luat.
A prezentat motivul salcâmului ca nimeni altul, salcâmul fiind, pentru oamenii acestor meleaguri, reprezentarea înrădăcinării, puterii și statorniciei. Falnic și puternic (dar și spinos), asemenea nouă, salcâmul rezistă vremii și vremurilor…
Ilie Moromete, exponentul clasei pe care o reprezintă, este cel care își administrează bunurile și familia, bucurându-se de lucrurile bine așezate, pe care, din nefericire, noua orânduire le transformă în haos, făcând ca timpul să nu mai aibă răbdare și să fie distrus tot ce era clădit prin muncă, datină și credință.
„Învață să nu te lași umilit” (ceea ce a și făcut!) sunt vorbe celebre ale marelui nostru teleormănean, Marin Preda, peste care niciodată nu se va așterne uitarea, căci din CELEBRITATE, a trecut în NEMURIRE.
Oricât ar încerca unii sau alții să-l denigreze (ba chiar să-l scoată din manuale!), Marin Preda va rămâne în locul lui mult meritat, datorat valorii incontestabile a operei sale.
Din cartea vieții, în cartea istoriei literaturii și chiar a istoriei acestei nații (căreia i-a redat prin vorbe frumos așezate, evoluția), acesta este drumul parcurs de el.
Astăzi, vorbim despre el – un NEMURITOR, căruia timpul îi mărește aura, arătându-ne valoarea teleormăneanului nostru celebru.
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole