10.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, martie 2, 2024

ISU Teleorman – Intervenții pentru acordarea primului ajutor și incendii de vegetație uscată pentru salvatorii teleormăneni

Sănătate

În ultimele 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 34 de evenimente.

Din numărul total de intervenții, 28 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, două evenimente rutiere produse pe raza localităților Roșiorii de Vede și Balta Sărată, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportarea victimelor la spital, precum și pentru asigurarea  măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, o misiune pentru salvarea unui animal (vacă) blocat într-un gard, două incendii de vegetație uscată pe raza localităților Ciolănești și Ștorobăneasa și o intervenție pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, pe DJ503, pe raza localității Botoroaga.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Reamintim faptul că la nivelul județului Teleorman, colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Agenția Județeană de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Teleorman (GNM) are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă generate de incendierea terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoparea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat șase controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, din localitățile Olteni, Gălăteni și Frumoasa. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 10000 de lei.

Crearea unei culturi preventive în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole