17.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

Din ciclul… ,,Camarazi Teleormăneni de seamă”

Sănătate

Fostul meu coleg de clasă din liceu și prietenul meu, Locotenent – comandorul de aviație (în rezervă) SORIN BÎLEA, este un nume cunoscut în lumea aviației militare, dar și a celei civile, făcând parte (în accepțiunea mea) din galeria selectă a personalităților militare alexăndrinene, alături de celelalte persoane, de prestigiu și valoare care au reprezentat cu cinste, onoare și mândrie județul Teleorman.
Pasiunea lui pentru aviație a început încă din grădiniță, la vârsta de 6 ani, când a experimentat prima oară zborul de pe terenul de manevră (de la ieșirea din Alexandria, spre comuna Cernetu), cu un avion AN-II care efectua aviotratamente.
Pentru că i-a plăcut, a început încă din clasele primare, cu entuziasm, să realizeze machete de avioane la traforaj, apoi, când a crescut, făcea kit-uri din DDR, la scară.
În anul 1979, când a intrat în clasa a IX-a (treapta I, cum i se mai spunea la acea vreme, la Liceul IPTE din Alexandria – în prezent, Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza”) a început aviația sportivă ca parașutist, în cadrul PTAP (Pregătirea Tineretului Pentru Apărarea Patriei) sărind cu parașuta din turn, iar următorii doi ani a sărit din aeronavă.
Ulterior, s-a orientat către aviație (fiind absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație ,,Aurel Vlaicu” și al Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă”), antrenându-se la Baza de Pregătire de la Bobocu, inițial la parașutism, apoi a trecut ca pilot pe aeronavă.
A învățat, s-a antrenat și a făcut tot ceea ce presupune și înseamnă pregătire de misiune militară, indiferent de condiție, pe aeronava IAR-99, unul dintre cele mai performante avioane militare, construit la renumita Uzină de Avioane din Craiova.
A pilotat zeci de aeronave militare și civile, precum: IAK-52, L-39, Mig-15, Mig-21, IAR-93, IAR-99, Zlin-726, Apollo Fox, Ikarus C-42, Savanah, Tyron Alpinia, Ng-5 Bristel, G-1, Zenair, RCH-701, Blackshape, Festival-01, CTSL CtsV.
Are ,,în spate” zeci de ani de zbor (dintre care, 19 ani de aviație militară, unde a pilotat mai multe avioane, inclusiv cele supersonice), cu o experiență de peste 3.000 de ore de zbor. În toți acești ani, a cunoscut și întâmpinat diverse și nenumărate greutăți, ani încărcați de multă muncă și efort, sacrificii dar și cu satisfacții și multe bucurii.
Cu toate acestea, după trecerea în rezervă (de la Regimentul 67 Aviație Vânătoare și Bombardiere Craiova), nu a dorit să se oprească aici…
Nu a renunțat la visul său din copilărie și continuă să zboare, făcând fericiți mulți oameni pasionați de aviație, pe unii îi plimbă cu avionul iar pe alții, nu puțini la număr, învățându-i tainele acestui lucru minunat – zborul, ajutându-i să devină piloți.
În prezent este pilot – instructor la Aeroclubul României, în cadrul Aeroclubului Teritorial ,,G.V. Bibescu” Craiova, în ultimii ani reușind performanța de a antrena peste 300 de elevi (cu vârste cuprinse între 16 și…63 de ani).
Deasemenea, pe cei pasionați de aviație, reușește să-i încânte și cu evoluțiile și acrobațiile sale, de excepție, la numeroasele mitinguri aviatice la care participă, destul de des, în țară și în străinătate.
O performanță demnă de evidențiat (dar și de… invidiat) o reprezintă participarea sa, în fiecare an, la mitingul aviatic ,,Drobeta Fly In” organizat în județul Mehedinți, acolo unde recent, la data de 24 iunie 2023 s-a desfășurat Ediția a XVI-a, fiind singurul participant la toate edițiile, de la inaugurarea acestui eveniment.
La festivalul de la Drobeta, acum 16 ani l-a cunoscut pe un tânăr pasionat de aviație, Mihai Merlușcă, cu care a pus bazele unei școli de zbor, reușind să facă mulți alți oameni fericiți.
În toți acești ani, a inițiat în tainele aviației sute de elevi, pasionați și doritori și pe toți i-a adus la stadiul la care să piloteze singuri o aeronavă, așa numita ,,simpla comandă” (când te afli în carlinga avionului și pilotezi sub ghidajul instructorului, urmând apoi să devii pilot, după susținerea unui examen).
Tot în acest an a mai participat la încă două AirShow-uri, cel de la Aerodromul ,,Barza” din Târgu Jiu (29.04.2023) precum și la cel desfășurat pe Aeroportul Internațional din Craiova (03.06.2023), alături de alte sute de piloți și parașutiști, cu participarea a câtorva zeci de aparate de zbor, civile dar și militare (avioane de acrobație, avioane și elicoptere militare, aeromodele, motodeltaplane, girocoptere, motoparapante, multe tipuri de avioane ultraușoare), în prezența a zeci de mii de oameni (copii, tineri și vârstnici) care au asistat ,,cu sufletul la gură”, fiind încântați și fericiți de spectacolul de calitate oferit.
Indiferent dacă doresc sau nu să zboare, participanții la mitingurile aviatice, avându-l ca protagonist pe camaradul meu, Locotenent-comandor (în rezervă) Sorin BÎLEA, au avut ocazia să vadă cum poate evolua o aeronavă de mici dimensiuni, și să se bucure de spectacolul oferit, având ocazia să se fotografieze de aproape sau chiar să se urce într-un avion.
Toate show-urile aviatice s-au încheiat în aplauzele frenetice ale publicului iubitor de ,,senzații tari”, care nu ratează nici-un an în a participa la aceste evenimente inedite…
Demn de menționat este și faptul că, în ultimii 25 de ani, pilotul și instructorul nostru alexăndrinean, a participat la numeroase și diferite expoziții de aparate de zbor, organizate în România precum și la numeroase mitinguri aeriene sau cursuri de specializare ori de zbor și testare pe diferite tipuri de avioane (ori alte aparate de zbor) în mai multe țări ca: Rusia, Germania, Ungaria, Franța, Italia, Portugalia, Cehia și altele.

P.S. Ca amintire din liceu…, colegul și bunul meu prieten, Sorin Bîlea, era tot timpul cu glumele ,,la el”, era mereu vesel și amuzant, cel care știa și ne spunea cele mai multe bancuri și întâmplări hazlii (nu-l egala nimeni…), plin de energie, un sportiv foarte bun (handbal și fotbal), foarte talentat la desen (în fiecare pauză, desena, în mod fantastic, cu ambele mâini deodată, în simetrie, numai avioane, elicoptere și chiar vapoare și portavioane…), era și este un mare iubitor de animale.
Noi, toți din clasă îl îndrăgeam și ne amuzam la maxim de glumele și șotiile făcute chiar în timpul orei (la anumiți profesori…) ori de bancurile spuse, cu un stil aparte.
Și acum, la revederile cu colegii, este ,,vioara întâi” la petreceri și distracție, fiind în centrul atenției, unde ne amintim cu drag, plăcere și nostalgie de vremurile și anii minunați de liceu…

FELICITĂRI CAMARADE!
Sunt mândru de tine. Sunt mândru că am avut un astfel de coleg de clasă în liceu, un camarad și prieten adevărat.
PATRIE, ONOARE, DEMNITATE!
Col.r. Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole