9.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

VENERABILII VETERANI DE RĂZBOI NU TREBUIESC UITAȚI

Sănătate

Ziua de 30 iulie 2023, va fi o zi memorabilă pentru venerabilul veteran de război, Maior (în retragere) ȘTEFAN DRĂGUȘIN, decanul de vârstă al veteranilor de război teleormăneni.
Împlinirea vârstei de 100 de ani, a fost un prilej (încărcat de emoție, onoare, prețuire, admirație și de maxim respect) de a primi vizita unor prieteni și camarazi respectabili și apropiați de-ai domniei sale.
În prezența familiei, distinsul veteran centenar a fost sărbătorit și felicitat de către reprezentanți ai municipalității, Centrului Militar Județean Teleorman, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Asociațiilor Naționale ale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Afacerilor Interne.
Aceștia l-au felicitat pentru împlinirea acestei frumoase vârste și i-au adresat sincere urări de sănătate, cu fericire și bucurii, alături de cei dragi precum și un călduros ,,La mulți ani!”.
Astfel, primarul municipiului Alexandria, domnul Victor DRĂGUȘIN, i-a înmânat o diplomă de onoare, o icoană sfințită și i-a oferit un tort, un coșuleț cu fructe și suma de 1.000 de lei, în semn de prețuire și respect, pentru ,,distinsul veteran de război, Cetățean de Onoare al municipiului Alexandria, un om minunat, un luptător, un exemplu de tenacitate și vitalitate, un învingător”.
Diplome de Onoare i-au fost oferite și din partea ministrului apărării naționale, domnul Angel TÂLVĂR și Comandantului Centrului Militar Județean Teleorman, domnul Locotenent – colonel Cristian MIHAI.
Acestea i-au fost înmânate (împreună cu Drapelul Național al României) de către doamna Maior Valentina – Daniela VOIVOZEANU, șef birou (și ofițer cu relațiile publice) din cadrul C.M.J.Teleorman.
Deasemenea, în semn de considerație, prețuire, onoare și deosebit respect, pentru întreaga sa activitate, participarea la toate acțiunile organizate și desfășurate (patriotice, de tradiții, comemorative, cultural – istorice și sociale), împreună sau alături de veteranii și rezerviștii militari teleormăneni uniți, a primit Diplome de Onoare și din partea camarazilor mei, respectiv a: domnului Comandor (rtg.) Marin ȘTEFAN, președintele Fil. Jud. Teleorman a A.N.V.R. (din M.Ap.N. și M.A.I.), domnului Locotenent – colonel (r.) Ioan BRÎNCOVEANU, Președintele Fil. Jud. Teleorman ,,General David Praporgescu” a C.M.R.R. din MApN și a domnului Colonel (r.) Liviu-Sorinel SANDU, președintele Fil. Jud. Teleorman ,,Mihai Viteazul” a ANCMRR din MAI.
Inițiativa acestei acțiuni comune, l-a bucurat foarte mult pe distinsul nostru veteran, care vădit emoționat, cu lacrimi în ochi le-a mulțumit tuturor pentru gestul lor, pentru faptul că s-au gândit la el și nu l-au uitat.

Nu demult, la o ceremonie militară, când eu l-am întrebat ce își mai amintește de război, de luptele la care a participat pe front, acesta mi-a mărturisit că a participat la lupte grele duse împotriva nemților, în apropiere de Turnu Severin, dar și că a luptat pentru eliberarea Bucureștiului. Are amintiri cumplite din război și a văzut mii de camarazi cum au căzut în lupte și nu s-au mai întors acasă…

,, Niciodată, nu am să uit pădurea însîngerată de atâția soldați morți, români dar și nemți, croncănitul corbilor, urletul lupilor, gemetele muribunzilor și strigătele disperate ale răniților după ajutor… Războiul, este o stupiditate, care nu trebuie să mai existe! „

Urmare a participării la război și pentru întreaga sa activitate, veteranul de război Ștefan DRĂGUȘIN a fost înaintat în grad, până la gradul actual de Maior în retragere.

A fost decorat cu: Medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial” (pentru serviciile militare aduse statului român), cu ,,Emblema de Onoare a Armatei României (în semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite pe câmpul de luptă în timpul celui de-al
Doilea Război Mondial).
Asociația Națională a Veteranilor de Război (prin regretatul Președinte, General de armată Marin DRAGNEA) i-a acordat: ,,Diploma de Onoare”, ,,Diploma de Excelență” și Distincția ,,Membru de Onoare al Asociației Naționale a Veteranilor de Război”.
Deasemenea, Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Local i-au atribuit: ,,Diploma de Excelență” (ca semn de prețuire pentru efortul depus, în întreaga carieră, pentru dezvoltarea și promovarea Municipiului Alexandria și a comunității locale), ,,Diploma de Merit” (pentru fapte deosebite în activitatea social-economică) precum și titlul de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Alexandria (pentru curajul și spiritul său de sacrificiu, dovedite în luptele la care a participat pentru apărarea pământului sfânt al țării noastre).

A fost nelipsit (alături de un alt camarad de-al său, regretatul veteran Col.rtg. Ancu A. ANCU, trecut la cele veșnice, de curând) la zecile de activități organizate pe plan local, fiind alături de noi, rezerviștii militari teleormăneni uniți (din MApN și MAI) la toate ceremoniile militare organizate și desfășurate în municipiul Alexandria, având în acest sens, multe amintiri plăcute și frumoase cu domnia sa (fotografii de grup, filmări și multe articole, scrise de subsemnatul).

A avut trei fii, toți fiind decedați.
În prezent are o stare de sănătate precară, fiind în grija unui nepot și permanent, camaradul său cel mai apropiat, domnul Comandor (aviație) în retragere Marin Ștefan, îl întrebă zilnic de … sănătate, ajutându-l cu ce are nevoie.

Acum, la ceas aniversar, în numele camarazilor mei, rezerviștii militari teleormăneni uniți, îi doresc multă sănătate, iar bunul Dumnezeu să-i dea putere și zile liniștite!
LA MULȚI ANI !

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE !
Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole