Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor calificat, asigurarea măsurilor P.S.I. și salvarea vieții din medii ostile reprezintă doar câteva exemple dintre cele 61 de misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni, în ultimele 48 de ore.
În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 9 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, la 48 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la un accident rutier, produs pe DN6 (E70), în apropierea localității Vitănești, cu o victimă încarcerată, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment rutier care a avut loc pe raza localității Țigănești și la două misiuni pentru sprijinirea personalului medical al SAJ Teleorman în vederea preluării unor persoane cu probleme de sănătate și transportarea lor la spital.
Dintre evenimentele cele mai grave gestionate de pompieri, menționăm:
– astăzi, în jurul orei 02.10, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, am fost alertați de producerea unui accident rutier pe DN 6 (E70), în apropierea localității Vitănești. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, precum și două echipaje medicale ale SAJ Teleorman.
În autoturismul avariat au fost găsite două persoane, de gen masculin, una cu atac de panică și agitație, conștientă și cooperantă, neîncarcerată, iar cealaltă, de aproximativ 35 de ani, în stop cardiorespirator, încarcerată în caroseria deformată. Pompierii au eliberat rapid victima și au predat-o echipajelor medicale care au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, acestea nu au avut un rezultat pozitiv, medicul de pe ambulanța SAJ declarând decesul.
Pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și îndepărtarea resturilor de caroserie de pe carosabil, astfel încât traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță, iar autoritățile competente au preluat cazul pentru cercetări.
– în ultimele 48 de ore, echipajele de intervenție ale ISU Teleorman au acționat pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, deoarece ele puneau în pericol viața oamenilor, bunurile materiale ale acestora, pădurile sau culturile agricole din imediata apropiere.
Cu toate că unitatea noastră a realizat nenumărate acțiuni de informare preventivă și demersuri către autoritățile locale, prin care am adus la cunoștința cetățenilor că arderea vegetației uscate este INTERZISĂ conform prevederilor legale, deoarece aceste incendii pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor, se pare că mulți dintre semenii noștri continuă să ignore acest lucru.
Între localitățile Blejești și Baciu, au ars vegetație uscată și miriște pe o suprafață de aproape opt hectare, între Naipu (GR) și Prunaru (TR), cca. 20 de hectare de miriște au fost afectate de un incendiu, la Islaz, aproape trei hectare de vegetație uscată și miriște au fost mistuite de foc, la Belciug, suprafața afectată a fost de cca. 500 mp, la Mavrodin, pompierii au reușit să evite propagarea incendiului la o pădure și la mai multe culturi agricole, însă focul a distrus vegetație uscată și viță de vie pe aproximativ zece hectare, la Vitănești, aproape 20 de hectare de miriște au fost afectate de incendiu și la Vedea, au ars vegetație uscată și miriște pe circa 1600 mp. Cauza probabilă de izbucnire în toate aceste cazuri a fost folosirea focului în spații deschise pentru distrugerea vegetației uscate și resturilor menajere.
Reamintim cetățenilor că, potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice