18.2 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

9 AUGUST 2023 – COMEMORAREA A 422 DE ANI DE LA UCIDEREA MIȘELEASCĂ A VOIEVODULUI MIHAI VITEAZUL

Sănătate

Răspunzând, cu smerenie și deosebită plăcere, invitației duhovnicești a Protosinghelului TEOCTIST MOLDOVANU – Starețul Mănăstirii Plăviceni, români din toate colțurile țării (cu mic, cu mare și îmbrăcați în costume populare sau în straie de sărbătoare), au fost prezenți miercuri 9 august 2023, la festivitatea desfășurată la Mănăstirea PLĂVICENI, situată în comuna Plopii Slăvitești (din fostul Romanați), județul Teleorman, unde au fost comemorați 422 de ani de la tăierea capului Marelui Voievod Mihai Viteazul (1558 – 1601) – Întâiul întregitor de neam și țară.
La cea de-a doisprezecea festivitate (desfășurată anual, începând cu anul 2012), și de această dată, au fost prezenți unii parlamentari, istorici, actori, medici, copii și tineri, intelectuali sau personalități marcante din județ sau din țară, precum și numeroși camarazi de-ai mei, rezerviști militari teleormăneni (precum și din alte județe) dar și venerabili veterani de război.
Ca deobicei, au lipsit reprezentanți ai Bisericii ortodoxe române (Patriarhia sau Sfânta Episcopie a Alexandriei și Teleormanului), sau ai unor instituții precum Ministerul Culturii (care a preluat acest lăcaș de cult și care ar fi trebuit să aloce fonduri pentru renovare…), și bineînțeles nu am zărit nici un reprezentant al mass – mediei sau posturilor importante de televiziune, cu acoperire națională, cu excepția unor reprezentanți ai mediei online (lăsând ,,un gust amar” tuturor celor prezenți…).
În schimb, au fost prezente câteva sute de persoane, cu credință în Dumnezeu dar și cu un înalt simț patriotic, care au ținut să fie părtași la acest eveniment cultural-istoric, de excepție (majoritatea dintre ei, au mai participat și în alți ani).
Astfel, am remarcat mulți preoți din județ sau sosiți din țară (București, Olt, Craiova sau… Botoșani), reprezentanți ai administrației publice locale (primari sau foști primari sau reprezentanți ai altor comune apropiate), tineri, vârstnici, intelectuali sau oameni simpli din întreg județul nostru sau din țară.
La această manifestare patriotică, cu o puternică însemnătate istorică, nu puteau lipsi camarazii mei, rezerviștii militari teleormăneni uniți, respectiv: Col.(r.) Liviu-Sorinel SANDU, Președintele Fil.Jud.Teleorman ,,MIHAI VITEAZUL” a ANCMRR din MAI și Lt.col.(r.) Ioan BRÎNCOVEANU, Președintele Fil. Jud. Teleorman ,,General David Praporgescu” a CMRR din MApN precum și Comandor(rtg.) Marin ȘTEFAN, Președintele Fil. Jud.Teleorman a Asociației Naționale a Veteranilor de Război (MApN și MAI), alți camarazi rezerviști, membri ai filialelor județene ale SCMD și LADPM, dar și distinși rezerviști militari – ofițeri cu grad inferior, superior sau de general, veniți din alte județe (dintre aceștia, o prezență inedită și plăcută a fost participarea distinsului aviator veteran de război, venerabilul General maior (rtg.) Radu THEODORU).
Din partea oficialităților județene invitate (Prefectura ori Consiliul Județean), aceștia nu au trimis nici un reprezentant.
Ca și în anii trecuți, am remarcat prezența a doi mari patrioți, distinșii Generali ai armatei române, respectiv pe General (rtg.) prof.dr. Mircia CHELARU – deputat AUR de Argeș și General maior (rtg.) prof.univ.dr. Nicolae N. ROMAN, deputat neafiliat de Buzău, precum și a domnului Ringo DĂMUREANU, deputat AUR de Dolj.
La orele 9.30 a început oficierea Sfintei Liturghii, în Biserica veche din incinta mănăstirii, iar în jurul orei 11.00, festivitatea a debutat cu intonarea Imnului național al României, interpretat vocal de către tânăra și talentata Luisianna VÎRDOL (precum și de către întreaga asistență). În continuare, tânăra speranță a folclorului teleormănean autentic, a încântat și impresionant pe cei prezenți, cu interpretarea unei frumoase și emoționante balade.
Starețul mănăstirii, Protosinghel Teoctist Moldovanu, a ținut o scurtă cuvântare de bun venit, prin care a adresat mulțumiri tuturor pentru că au onorat invitația, prezentând oaspeții de seamă și încheind cu îndemnul duhovnicesc ,,de a ne uni, smerit, în rugăciune și dragoste, într-u Hristos, precum și de a fi uniți pe veci … într-u dorința Voievodului”.
În continuare, acesta l-a desemnat să oficieze ceremonia publică (înmânându-i microfonul) pe jurnalistul Miron MANEGA (cel care, alături de Ciprian Geapana și Denisa Popovici, a dezvelit, în anul 2013, Soclul din lemn cu Capul lui Mihai Viteazu, lucrat de maestrul Aurelian Bădulescu).
A urmat momentul de depunere a coroanelor de flori, la Soclul din lemn cu Capul Voievodului Mihai Viteazul și Crucea (situate exact pe locul gropii care s-a surpat și în care au fost găsite ,,osemintele frumos mirositoare ale unui schelet uman, îngropat creștinește, cu picioarele spre apus… din care lipsește craniul, claviculele și brațul stâng…”).
Au fost depuse coroane de flori, din partea:

  • Mănăstirii Plăviceni;
  • Asociației ,,Mihai Viteazul” (Gl.rtg. Mircia CHELARU);
  • Asociației AGART (Gl.mr.rtg. Radu THEODORU);
  • Rezerviștilor militari teleormăneni uniți și a venerabililor veterani de război teleormăneni (Col.r. Liviu-Sorinel SANDU, Lt.col.r. Ioan BRÎNCOVEANU și C-dor rtg. Marin ȘTEFAN);
  • Primăriei comunei Uda Clocociov (dna Florica Amalia Bărbulescu, primar);
  • Primăriei comunei Plopii Slăvitești;
  • Primăriei comunei Uda Clocociov;
  • Primăriei comunei Scărișoara, jud. Olt;
  • Asociației ,,Radu Grămăticu” – Drăgănești de Vede.
    Ceremonia a continuat cu oficierea Acatistului și Parastasul Voievodului Mihai Viteazu, de către un mare sobor de preoți.
    În continuare, dintre invitați au luat cuvântul:
  • Generalul (rtg.) Mircia CHELARU, cu aceleași inegalabil mesaj patriotic, cu o mare încărcătură emoțională și profundă semnificație istorică;
  • Generalul maior (rtg.) Radu THEODORU, venerabil veteran de război care, în pofida vârstei foarte înaintate, a ținut un discurs coerent și ferm, amintind despre faptele de eroism ale Marelui Voievod MIHAI VITEAZU (trădat și ucis în stil barbar, mișelește), vorbindu-le celor prezenți despre patriotism, curaj, vitejie, sacrificiu și îndemnând la unitate;
  • Generalul maior (rtg.) Nicolae N. ROMAN, cu un discurs, deasemenea patriotic, electrizant și mobilizator, invocând aceeași unitate de care avem nevoie, acum, mai mult ca oricând;
  • dl. Silvian DIMA, din Corabia (cel autointitulat ,,Pandur”), care a îndemnat la redeșteptarea conștiinței naționale și la unitate (și care, pe timpul întregii activități a fluturat un steag mare cu drapelul tricolor);
  • Lt.col.(r.) Victor EPURE – Președintele Fil.Jud.Olt a Asociației Naționale ,,Cultul Eroilor-Regina Maria”;
  • O distinsă doamnă din Țara Oașului, strănepoata vestitului moț – Horea, care a prezentat masajul moților din Maramureș;
  • Politicianul Călin GEORGESCU, care a ținut o scurtă lecție de istorie, amintind de marile greșeli și marile trădări naționale.
    După aceste discursuri, un rapsod popular a prezentat un scurt recital de doine, ajutat de cobză.
    Credincioșii și doritorii au putut atinge, în ordine, moaștele și osemintele voievodului Mihai Viteazul ( aduse pe umeri, de către patru preoți, în frunte cu Starețul Mănăstirii).
    Toți participanții au fost invitați să participe la vizionarea unui superb program artistic oferit de către Ansamblul ,,Burnasul” Teleorman, alături de care, îndrăgita interpretă de cântece populare teleormănene, autentice, domnișoara Luisianna Vîrdol, a interpretat câteva melodii și doine (toți cei prezenți au fost încântați de acest program artistic oferit pe o scenă, în aer liber, pe islazul proaspăt cosit, într-o atmosferă foarte plăcută și destinsă).
    La final, gazda și organizatorul evenimentului, Părintele Teoctist MOLDOVANU, Starețul Mănăstirii PLĂVICENI, i-a invitat pe toți, pentru a se ospăta, răcori și a se hidrata, la o AGAPĂ frățească, unde au fost serviți (,,ca la carte”, de către gazdele ospitaliere) cu mâncare de post, cu un gust aparte, pregătită de bucătari aduși special…
    Toți cei care au participat (o mare parte revenind cu plăcere), dar în special cei veniți pentru prima dată, au apreciat, la unison, strădania gazdelor pentru reușita acestei manifestări, felicitându-l pe starețul mănăstirii pentru abnegația, dăruirea și eforturile depuse în păstrarea și promovarea tradiției acestui loc și lăcaș de cult, încărcat de istorie și legende (și care din păcate, este foarte puțin cunoscut de către români și chiar teleormăneni, foarte puțin mediatizat și care, de-alungul anilor a primit foarte puțin sprijin sau… deloc, din partea unor autorități județene sau naționale, în domeniu).
    ÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷ MIHAI VITEAZUL a fost decapitat pe 9 august 1601, în tabăra situată la trei kilometri Sud de Turda, de către subordonații generalului ungur Gheorghe Basta, la comanda împăratului neamț, Rudolf al II-lea.
    Capul său, a fost luat de un căpitan al domnitorului, adus în Muntenia și înmormântat de către Radu Buzescu, la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Țării Românești.
    Trupul său, a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde din nefericire, a fost batjocorit cu cruzime și de oameni și de câini, după care a fost îngropat, se pare, de câțiva călugări sârbi.
    Ulterior, trupul său a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp, dar osemintele Voievodului au dispărut și de acolo, înainte de desființarea Mitropoliei Ardealului și transformarea lăcașului în biserică catolică (1701).
    În vara anului 2010, trupul (osemintele din care lipsesc craniul, clavicula și brațul stâng) a fost descoperit, în mod miraculos, la 5-6 metri de biserica din incinta Mănăstirii Plăviceni, situată în comuna Plopii-Slăvitești, județul Teleorman (cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul – o ,,importantă vatră de spiritualitate”, un loc și lăcaș sfânt, încărcat de istorie și legende…).
    Toată povestea acestei întâmplări, precum și o incursiune în istoricul mănăstirii, sunt descrise într-un mod special, de către preotul stareț Teoctist – Cezărel Moldovanu, în lucrarea ,,Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate”. Dar jertfa domnitorului Mihai Viteazul nu a fost în zadar, ci stă și azi la temelia împlinirii visului nostru național de unire.
    Toate faptele, și nu numai ele, au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adoptarea legii nr. 327/2020, prin care – Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și al Moldovei, Principe al Transilvaniei – a fost declarat Erou și Martir al națiunii române. Această lege, reprezintă gestul nostru, al românilor, de recunoștință și prețuire veșnică față de acest Erou-Martir, al poporului român, care a ridicat steagul independenței, a luptat și s-a jertfit pentru gloria neamului. De la Domnitor învățăm să ne rugăm, cum a făcut-o el toată viața, să mărturisim și să apărăm cu orice preț ortodoxia și neamul românesc, pentru care a și murit, să ne pocăim așa cum umbla el cu duhovnicul lângă dânsul în toate luptele, să trăim în unitate și să îl avem pe Hristos în inimă până la ultima suflare!

Dragi camarazi!
Ca teleormăneni, ca români, ca REZERVIȘTI MILITARI, se cuvine, ca permanent să cinstim memoria marelui nostru Domnitor – Mihai Viteazul, având datoria sacră de a ne aduce aminte de un moment, de glorie și luptă îndărjită a românilor, pentru libertate și unitate națională.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE PE EROUL – MARTIR MIHAI VITEAZUL.
AMIN!

Patrie, Onoare, Demnitate!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole