13.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, martie 1, 2024

ISU Teleorman – 107 evenimenete pentru salvatorii teleormăneni în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 107 evenimente.

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 28 incendii, dintre care trei izbucnite la locuințe și anexe gospodărești din localitățile Alexandria, Nanov și Prunaru și 25 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, la 72 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la patru evenimente rutiere produse pe raza localităților Lisa, Peretu (pe E70), Roșiorii de Vede (E70) și Turnu Măgurele, la două misiuni în sprijinul SAJ Teleormanși la o misiune de recunoaștere a obiectivelor socio-economice cu aglomerări de persoane.

Dintre misiunile de mai sus, menționăm:

Duminică, în jurul orei 13.55, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din municipiul Alexandria, cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în aproximativ 30 de minute, flăcările distrugând un cuptor electric, o hotă, un aragaz, o fripteuză și un tablou electric trifazic, iar pereții casei si tavanul au fost deteriorate. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

În perioada menționată, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 25 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat patru controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din municipiul Alexandria și la Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2500 de lei. Pentru pregătirea personalului de la locul de muncă și a responsabililor din domeniul P.S.I., pompierii au efectuat pe timpul acestor verificări trei activități de instruire privind asigurarea primei intervenții și a modului de evacuare în cazul izbucnirii unui incendiu și un exercițiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole