14.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

LA MULȚI ANI, MEDICINEI MILITARE ROMÂNEȘTI!

Sănătate

Azi, la ceas aniversar, INIMA mă îndeamnă să rostesc câteva gânduri…

21 AUGUST – ZIUA MEDICINEI MILITARE

În urmă cu 161 de ani avea loc semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a certificatului de naştere a unei profesii de mare onoare şi responsabilitate, respectiv Înaltul Decret Românesc nr. 462 pentru ,,înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei Române şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român”, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat în asigurarea sănătăţii efectivelor militare.

Pentru medicina militară, ziua de 21 august reprezintă, în fiecare an, un moment de mândrie, deoarece aceasta reprezintă o elită, și care, spre deosebire de medicina civilă, există o confirmare certă a momentului apariţiei, pentru că medicina militară a apărut ca o necesitate, în procesul de modernizare a statului român.

Personalul medical militar, a fost şi este un corp de profesionişti, punând, în slujba acestei nobile profesii, trăsăturile nobile ce îl definește – suflet, pasiune, dăruire, abnegație și sacrificiu, înţelegere, putere de muncă, dorinţă de cunoştere, timp şi disponibilitate, viziune dar și unele sacrificii și privațiuni (și ale) serviciului militar.

La ceas aniversar al medicinei militare, nu putem să nu remarcăm că, prin eforturile și sacrificiile comune ale întregului personal medical, cel militar, dar și civil/contractual, din spitalele militare, și nu numai, aceștia au reuşit să creeze acel climat socio-profesional capabil să genereze – atât în interiorul acestor instituții (care aparțin MApN, MAI și SRI), cât şi în rândul opiniei publice – puternice sentimente de stabilitate, credibilitate, dăruire și profesionalism.

Medicina militară înseamnă atât ştiinţa şi arta de a îngriji, cu o înaltă conduită morală, deontologică şi profesională, dar şi un legământ sacru de apărare a ţării şi a poporului, chiar şi cu preţul vieţii!
Secretul existenţei medicinei militare rezidă din promovarea criteriilor de performanţă şi a oamenilor care nu s-au predat şi au continuat să creadă şi să lupte pentru medicina românească.
Prin propria viaţă, dăruire și sacrificii, întreg personalul medical militar și contractual reușește să dea esenţă şi existenţă trăsăturilor care îl caracterizează, precum: performanţă, profesionalism, calitate, responsabilitate, transparenţă şi corectitudine, imparţialitate şi obiectivitate, dar mai ales, loialitate, toate acestea venind în sprijinul unui viitor pentru medicina militară şi pentru cei care au depus un jurământ de credinţă pentru practicarea ei.

Gândul meu se îndreaptă acum, însoțit de cele mai alese sentimente de prețuire, recunoștință și respect, către cei, datorită cărora trăiesc, respectiv medicilor militari: domnul Col.(r.) dr. Stângă Aurel și domnul Col.(r.) Niculae George, din Alexandria precum și personalului medical din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davila” București (în special, domnului Col.dr. Cîrpaciu Marius-Dorel, Col.dr. Mitrică Marian) și cel al Spitalului Militar SRI ,,Dr. Agrippa Ionescu” Balotești (în mod special, echipei medicale în frunte cu domnul Gl.bg.(r.)dr. Goleanu Viorel, Col.(r.) dr. Butușină Marian).

TUTUROR, le urez SĂNĂTATE și viață lungă și liniștită alături de cei dragi, pentru a salva cât mai multe vieți!

LA MULŢI ANI MEDICINEI MILITARE ROMÂNEŞTI!
LA MULȚI ANI, TUTUROR MEDICILOR MILITARI PRECUM ȘI ÎNTREGULUI PERSONAL MEDICAL (militar și civil) CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN SPITALELE MILITARE!

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE!
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole