17.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

ALEXANDRIA – 189 DE ANI DE EXISTENȚĂ

Sănătate

Orașul ALEXANDRIA a fost întemeiat în anul 1834, purtând numele Domnitorului din acele vremuri Alexandru – Dimitrie GHICA.
În fiecare an, la sfârșit de august, de ,,Sfântul Alexandru”, este și sărbătoarea orașului nostru, astfel că, miercuri 30 august 2023, comunitatea noastră aniversează 189 de ani, de existență.
Pentru privilegiul de a fi reședință a județului, s-au ,,luptat” de-alungul timpului, cele trei mari orașe din județ – Roșiori de Vede, Turnu Măgurele și Alexandria, fiecare fiind câte o perioadă reședință.
După reforma administrativă din anul 1864, orașul trece în categoria comunelor urbane. Odată cu desemnarea Alexandriei ca reședință, în anul 1968, la formarea județului Teleorman, funcțiile lui se diversifică, pe lângă cea agricolă, capătă și pe cea industrială, de comunicație, administrativă și de conducere.
Pentru a cinsti cum se cuvine momentul aniversar, și conform tradiției, Primăria municipiului Alexandria și Consiliul Local, au organizat și desfășurat, începând cu data de 21 august, o serie de activități de tradiții, cultural-artistice și recreativ-sportive, pentru cetățenii municipiului (vârstnici, tineri și copii), astfel: concursuri de pescuit (pentru familii și pentru pensionari), de tenis (de câmp și de masă), de înot, biliard, șah, table, rummy, de biciclete-trotinete-role, expoziții de lucrări copii, de mașini de epocă, club carte și prezentare de carte, concurs de vâslit (,,Descoperă Rowmania”), procesiune religioasă desfășurată la Catedrala ,,Sfântul Alexandru”, decernarea de diplome și premii pentru cel mai tânăr cetățean (primul născut) și pentru cel mai vârstnic cetățean, acordate în ziua de 30 august.

Conform tradiției, în data de 30 August 2023, orele 11.00, în Sala de spectacole din incinta Centrului Multifuncțional pentru Tineri din municipiul Alexandria, Consiliul Local a organizat o Ședință festivă, pentru decernarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Alexandria.
Doamna Silvia COBÎRLIE, consilier local, a fost desemnată să conducă ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Alexandria, la prezidiu fiind invitați primarul Victor Drăgușin, cei doi viceprimari, Ionela Ene și Ioan Augustin precum și secretarul general al primăriei, Răzvan Ceciu.
Ședința fiind publică, în sală au fost prezenți toți consilierii locali, unii invitați speciali, reprezentanți ai mass-mediei locale, reprezentanți ai unor instituții publice ( civile și militare), unii politicieni, reprezentanți ai asociațiilor noastre de rezerviști militari teleormăneni, ai venerabililor veterani de război sau cele ale pensionarilor și seniorilor, toți cetățenii de onoare desemnați în anii precedenți, diverși cetățeni.
Ședința a debutat cu prezentarea ordinei de zi, în cadrul căreia, la loc de cinste s-a aflat dezbaterea și votarea proiectelor de hotărâre, inițiate de către primarul municipiului Alexandria, domnul ing. Victor Drăgușin, privind decernarea Titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ALEXANDRIA, cu ocazia sărbătoririi Zilei municipiului Alexandria – 2023, pentru trei cetățeni ai municipiului nostru, respectiv – elevilor ANGHEL Mihaela și BURTEA David – Andrei precum și antrenorului emerit DUMITRU Florian – pentru merite deosebite și rezultate de excepție, obținute la concursurile și competițiile școlare și cele sportive, desfășurate pe plan intern și internațional, reprezentând cu mândrie, cinste și onoare municipiul Alexandria și județul nostru.
Primarul municipiului Alexandria, domnul Victor DRĂGUȘIN a prezentat un mesaj cu prilejul sărbătoririi zilelor municipiului Alexandria, în care a prezentat ,,maratonul” activităților și acțiunilor omagiale, organizate și desfășurate în perioada 21 – 30 August, aducând mulțumiri tuturor celor implicați (organizatori și participanți), încheind cu prezentarea succintă a motivației privind alegerea celor trei persoane pentru decernarea titlului. A explicat însemnătatea parteneriatului ,,echipă – colaborare” care a stat la baza rezultatelor excepționale obținute de către cele trei persoane selecționate (completate deasemenea, de talent, seriozitate și multă muncă) care au dus, cu mândrie, numele orașului Alexandria pe multe podiumuri de premiere, în mai multe locuri din țară și din străinătate.
Rând pe rând, au fost prezentate și votate referatele de aprobare a hotărârilor de conferire a titlului de Cetățean de Onoare. Președinte al comisiei de verificare a voturilor consilierilor, a fost desemnat domnul CHIRAN Valentin.
Astfel, în unanimitate de voturi ( 16 voturi ale consilierilor locali), acest titlu a fost decernat celor trei alexăndreni, astfel:

1) Mihaela ANGHEL, elevă în clasa a X-a la Liceul ,,Alexandru Ghica” Alexandria. Este absolventă a Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare” Alexandria, promoția 2021, fiind desemnată Șefă de promoție, cu media 10.00, la sfârșitul celor patru ani de gimnaziu.
Pe parcursul celor nouă ani, a participat la numeroase concursuri și olimpiade școlare unde a obținut mai multe locuri fruntașe, la etapele județene, dar cele mai importante fiind cele obținute la nivel național ( cum ar fi: la lingvistică – Medalia de aur, în anul 2022; la fizică – locul II, în anul 2022; la geografie – locul I, în anul 2019; la limba română – premiu special, în anul 2019).
Recent, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică (desfășurată în Bulgaria, unde au participat 204 elevi din 38 de țări);

2) David – Andrei BURTEA, elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” Alexandria (cel care a obținut, în premieră acest titlu, fiind cel mai tânăr cetățean de onoare), ca urmare a rezultatelor deosebite obținute la dans sportiv.
Este un copil deosebit de talentat (ca de altfel, cum sunt și ceilalți doi frați mai mari, ai săi…), fiind considerat (de către antrenori și majoritatea membrilor juriilor de concurs, pe bună dreptate) un adevărat … star, la această vârstă fragedă…
Prin talent și foarte multă muncă, a reușit să obțină până în prezent, foarte multe calificări, trofee, diplome, medalii de aur precum și burse de studiu la diferite concursuri și competiții naționale și internaționale, unde a participat ( cum ar fi: Roma, Napoli, Milano, Salerno – Italia; Barcelona – Spania; Ruse și Varna – Bulgaria; Miami, Florida – SUA, în Croația precum și în alte țări).
În referatul prezentat de către primar, acesta îl caracteriza ca fiind ,,un copil prietenos, cu un suflet imens (…), o mare genorizate și dăruire, un clocot de sentimente și trăiri într-un corp mic și atât de mobil, încât uneori mă întreb dacă el ”chiar are oase”, o capacitate infinită de a exprima prin dans tot spectrul de emoții, care ne uimește pe noi, dar și pe dansatorii profesioniști din multe jurii internaționale și naționale cu capacitatea lui de a se transforma din copilul mic și timid, imediat ce aude muzica, prin magie, într-un vulcan. De fapt urmărindu-l de multe ori, încă nu m-am hotărât dacă David este un vulcan de fericire, un uragan ce mătură în cale toți adversarii sau o junglă de năpătruns de mișcări fantastice. Orice ar fi, în mod clar David, este pe stradă și la școală un copil obișnuit, dar în sala de dans și în toate concursurile unde a participat, David este un campion!”;

3) Florian DUMITRU ( căruia toți prietenii și cunoscuții îi spun ,,Romică”)- Antrenor Emerit de Culturism (a fost distins cu acest titlu, cu mai mulți ani în urmă, de către Federația Română de Culturism și Fitness – această titulatură fiind o premieră pentru județul Teleorman), în prezent activând la Clubul Sportiv Alexandria.
A reușit performanțe remarcabile ca sportiv dar și ca antrenor, cu elevi campioni.
Reprezintă ,,generația de aur” a culturismului din România. Deși antrenează zilnic sportivi care au obținut rezultate excelente la campionatele naționale și internaționale ( campioni naționali, europeni și mondiali), nu l-a împiedicat, ca zilnic, să se antreneze separat, asiduu și cu seriozitate, obținând de curând rezultate majore.
Astfel, antrenorul campionilor a devenit, la rându-i, campion național (după aproape 40 de ani de absență din marile concursuri), la Campionatele de Culturism și Fitness de la Sibiu, din anul 2022, unde a câștigat medaliile de aur la ,,Culturism Masters 55-59 de ani” precum și la ,,Culturism Classic Masters +50 de ani” (arătând forma fizică excepțională, de invidiat, în care se află și în prezent).
Însă, cea mai notabilă performanță a obținut-o recent, în anul 2023, la Campionatele Europene de Culturism și Fitness, desfășurate la Santa Susana – Spania, unde a obținut medalia de aur și titlul de campion european la ,,Master Men’s Bodybuilding 60 Year”.
Această performanță a sa, este un triumf nu numai pentru el, personal și comunitatea noastră locală, ci și pentru sportul românesc, în general.
Este un mare sportiv, un mare campion, unul dintre cei mai prolifici antrenori ai municipiului Alexandria și din județul nostru, un sportiv încă activ, impresionând prin ambiție, dăruire, abnegație și consecvență, dar și prin simplitate și modestie, este un om onest, foarte apreciat și respectat, un familist convins – tată de sportivi campioni, care l-au urmat în carieră, un adevărat exemplu de urmat.
În referatul de prezentare al primarului, se arată că ,, Domnul Florin Dumitru este o mare valoare sportivă, un exemplu de tenacitate, sacrificiu și cumpătare. Sportul a fost mereu prezent în viața multora dintre noi. I-am admirat și prețuit întotdeauna pe sportivi. Ei au reușit să ne aducă bucurie în suflete și să ne facă să fim mândri că suntem români. Fiecare retrăiește cu intensitate momentele de bucurie și emoție, atunci când își amintește de succesele sportivilor noștri în competițiile internaționale. Noi vedem uneori doar podiumul și nu realizăm întotdeauna ce înseamnă sport de performanță, nu ne gândim și la anii de antrenament, la viața pe care sportivii și-o petrec în cantonamente, la eforturile și la privațiunile la care sunt supuși în drumul lor spre medalii și glorie. Dumitru Florian nu este doar un sportiv, campion, ele este un profesor, un antrenor, un lider care transmite mai departe tot ceea ce el a acumulat în acești ani grei de muncă și sacrificii”.
De menționat că marele campion nu a fost prezent în sală, deoarece se afla la o competiție națională de culturism, iar distincția a fost primită de soția sa ( care a ținut un scurt discurs și a transmis mesajul acestuia).
P. S. La rându-mi, și subsemnatul, îmi exprim cu acest prilej, bucuria și mândria că fostul meu coleg de liceu, Romică – pe care îl consider un adevărat camarad și prieten – a primit această onorabilă distincție (și îl felicit, din toată inima!).
Deasemenea, primarul Victor DRĂGUȘIN i-a premiat și pe cei care i-au pregătit, antrenat, susținut și ghidat către performanță, acordând Diplome de Excelență, următorilor:

  • Doamnei profesor MARIN GABRIELA – ,,omul care cu mintea și sufletul a fost umăr la umăr cu Mihaela Anghel și care a întreținut și dezvoltat dragostea ei pentru lingvistică”;
  • Domnișoarei ALEXANDRA RADU – ,,pentru toate ideile transformate alături de David în coregrafii premiate, pentru emoțiile și bucuria pe care ne-o aduce acest copil mic, dar mare dansator, tuturor din Alexandria, cu fiecare premiu câștigat”;
  • Doamnei AL HADAD MIRELA și ASOCIAȚIEI CLUB SPORTIV SIBBA – cei care ,,după 9 ani de muncă, implicare, piedici transformate în lecții din care a învățat de fiecare dată câte ceva, 9 ani în care a construit un fenomen la Alexandria – o școală de dans premiată, unde copiii vin cu dragoste și pasiune, 9 ani în care cu fiecare ediție Cupa de Dans SIBBA a devenit mai puternică și mai puternică, 9 ani în care din concurs regional am ajuns să avem deja de 2 ani și participare internațională, 9 ani de când Alexandria este un punct important pe harta dansului”.

Tot rând pe rând, toți cei care au primit distincția de cetățean de onoare, precum și diplome de excelență, în aplauzele asistenței, au rostit câte o scurtă cuvântare prin care și-au exprimat surprinderea (plăcută…) și gratitudinea, pentru gestul onorant al organizatorilor privind nominalizarea lor, aducând sincere mulțumiri și promițând că pe viitor, se vor implica total și vor sprijini toate acțiunile vizând promovarea tradițiilor și imaginii publice a Primăriei municipiului Alexandria.
La acest eveniment, au dat curs invitației și camarazii mei, reprezentanții rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război, respectiv domnii: Col. r. Sandu Liviu-Sorinel – președintele Filialei Județene ,,Mihai Viteazul” Teleorman a ANCMRR din MAI, LT.Col. r. Brîncoveanu Ioan – președintele Filialei Județene ,,General David Praporgescu” Teleorman a CMRR din MAPN și C-dor. r. Ștefan Marin – președintele Filialei Județene Teleorman a ANVR ( din MAPN și MAI). Alături de aceștia, au fost și alți rezerviști militari, precum și domnul Petre Cioabă – președintele Filialei Județene a Pensionarilor din Teleorman.
Toți cei prezenți, am apreciat nominalizările și alegerea celor trei persoane desemnate cetățeni de onoare precum și modul de organizare și desfășurare al ședinței festive.
FELICITĂRI TUTUROR PROTAGONIȘTILOR!
La mulți ani, Alexandria!
La mulți ani, tuturor alexăndrenilor!
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole