12.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, mai 3, 2024

ISU Teleorman – ÎN AJUTORUL CETĂȚENILOR, 24 de ore din 24

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 59 de evenimente.

Din totalul intervențiilor, 44 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, patru accidente rutiere, rezultate cu cinci victime, produse pe raza localiăților Beciu, Brebina, Alexandria (DJ 504) și Smârdioasa (DN51), 8 incendii, dintre care patru izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Roșiorii de Vede, Videle, Slobozia Mândra și Lăceni, un incendiu la o anexă gospodărească din comuna Pietroșani, unul la o butelie aflată în subsolul unui bloc de locuințe din Alexandria și două incendii de vegetație uscată în Poroschia și Drăgănești Vlașca și o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, respectiv acordarea primului ajutor calificat la un eveniment cu public numeros din localitatea Drăgănești Vlașca.

            Referitor la incendiile izbucnite la nivelul locuințelor și anexelor gospodărești, situația acestora se prezintă astfel:

            – la Lăceni, în ziua de miercuri, 27 decembrie, la ora 14.15, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei locuințe, la nivelul bucătăriei. Focul, care se manifesta la un aragaz și la tavanul din lemn al încăperii, pe circa 5 mp, cu posibilitate de extindere la întregul imobil, a fost stins în limitele găsite în mai puțin de 30 de minute. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost aparatul de gătit defect, care prezenta scăpări de gaze. Din fericire, nu au fost înregistrate victime;

            – la Pietroșani, în data de 27.12.2023, la ora 18.45, o construcție realizată pentru afumarea produselor din carne a fost cuprinsă de flăcări, cu pericol de propagare la casa de locuit și la anexele gospodărești apropiate. Pentru stingerea acestui incendiu au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum al afumătorii, care nu era izolat corespunzător față de materialele combustibile;

            – la Roșiorii de Vede, în cursul zilei de ieri, în jurul orei 11.30, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de locuințe de pe strada Aleea CFR. Au ars ori au fost distruse de foc elementele de mobilier și produsele electrocasnice din două camere, precum și zugrăveala de pe pereții locuinței. 15 persoane, locatarii de pe acea scară, s-au autoevacuat în condiții de siguranță, până la sosirea pompierilor, fără ca aceștia să aibă nevoie de acordarea de prim ajutor calificat. După finalizarea intervenției, care a durat aproape o oră și 40 de minute, aceștia s-au reîntors în locuințe. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit produs la o pătură electrică, lăsată sub tensiune, nesupravegheată;

            – la Slobozia Mândra, la ora 11.47, au fost chemați în ajutorul cetățenilor pompierii militari din cadrul punctului de lucru din localitate. Un incendiu, care a izbucnit într-o cameră de locuit, la mai multe produse electrocasnice și elemente de mobilier, a fost stins în limitele găsite, cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă.Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică suprasolicitată;

            – la Videle, ieri, în jurul orei 15.48, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă de locuit, la nivelul unui dormitor și un hol, cu posibilitatea propagării și distrugerii întregului imobil. Echipajele de intervenție au reușit, cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite, în aproximativ o oră. Au fost salvate bunuri materiale apreciate la peste 50000 de lei, reprezentând restul casei de locuit și anexele gospodărești. Valoarea pagubelor, reprezentând elementele de mobilier, tâmplăria din termopan și produsele electrocasnice din cele două încăperi afectate de incendiu, a fost estimată la suma de 10000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un curtcircuit produs la instalația electrică din interiorul dormitorului.

Pentru prevenirea unor situații asemănătoare, pompierii teleormăneni vă recomandă următoarele:

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 18 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul comerțului și alimentației publice din municipiul Alexandria, în special în zonele comerciale cu public numeros. Au fost avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde își desfășoară activitatea fiecare operator economic. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.

Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat și o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 54 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 57000 de lei.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole