16 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

USR: Ministrul Deca să prezinte, public, câți copii lasă Guvernul Ciolacu să meargă pe jos la școală sau să-și plătească singuri transportul

Sănătate

Ministrul Ligia Deca continuă să-i mintă pe elevi și pe părinți, așa cum continuă și să încalce legea, în ceea ce privește problema transportului către școală. Sub presiunea unui al doilea protest al elevilor sub geamurile Ministerului Educației, Deca promite că va rezolva situația de la 1 februarie, dar recunoaște că habar nu are numărul exact al elevilor afectați și că Ministerul a vehiculat cu bună știință cifre eronate până acum. USR cere ministrului Deca și premierului Ciolacu să înceteze cu minciunile și să nu mai tergiverseze rezolvarea problemei transportului elevilor.

„Guvernul PSD-PNL sărăcește viitorul copiilor care vor să învețe, ca să mai fure un leu pentru specialii lor. Ministerul Educației ignoră voit ce este mai important: ca elevii să ajungă la școală. Nu există o dovadă mai clară decât protestele elevilor. Copiii sacrifică din timpul orelor de la școală ca să protesteze în fața Ministerului pentru drepturile lor. Când consecința directă a lipsei transportului elevilor este neparticiparea la Bacalaureat, să închizi ochii și să te prefaci că problema nu există este ceva grotesc”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

Legătura dintre lipsa transportului către școală și absenteismul la ore și, mai departe, neparticiparea la examenul de bacalaureat a fost subliniată, culmea, tocmai de o instituție de cercetare din subordinea Ministerului Educației (Institutul de Științe ale Educației).

USR îi solicită ministrului Deca să prezinte, de urgență, numărul exact al elevilor lăsați de Guvernul Ciucă fără transport gratuit către școală. Ministerul Educației a vorbit, la începutul anului școlar, de 30.000 de copii, ieri Ligia Deca a admis că s-ar fi știut în minister de un număr dublu. În același timp, reprezentanții elevilor vorbesc de 82.000 de elevi afectați. Iar statisticile pe anii anteriori și mesajele publice venite dintre transportatori sugerează că ar putea fi vorba chiar de mult mai mulți. De exemplu, pentru anul școlar trecut, erau estimați ca beneficiari de navetă, la nivelul întregii țări, aproape 198.000 de copii.

Totodată, ministrul Ligia Deca să precizeze clar cum va reglementa problema decontului abonamentelor plătite până acum de elevi și cum intenționează să acorde sume forfetare și în localitățile unde există serviciu public de transport, promisiune care contravine legii în vigoare.

Parlamentarii USR au pus constant presiune pentru rezolvarea problemei transportului școlar și au mers în teritoriu pentru a vedea realitatea pe care copiii o trăiesc în fiecare zi, în drum spre școală.

USR a interpelat, în mod repetat, Ministerul Educației, în ultimii ani, pentru a-i atrage atenția asupra nevoii transportului gratuit pentru elevi, dar a propus și o inițiativă legislativă care ar fi ușurat procesul plății transportului, fără ca elevii și părinții să fie nevoiți să scoată din buzunar bani pe care nu și-i permit, ca să aștepte, apoi, luni la rând ca să-și recupereze sumele. Inițiativa USR (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L106&an_cls=2023) care simplifica procedura de decontare a transportului pentru elevi, cu obligații clare pentru autoritățile locale, este blocată din martie 2023 în comisiile permanente din Senat.

„Guvernul Ciolacu a lăsat elevii să aștepte în frig în stația de autobuz, ratând orele. Absența nemotivată trebuie să fie a Guvernului, fiindcă nu își face treaba, nu a elevilor care nu au ajuns la cursuri pentru că au fost lăsați în stații de transportatorii care nu își mai primesc banii din toamnă. Investim, în medie, pe costul standard, 20.000 de lei/elev doar pentru anii de liceu, dar pentru 7-15 lei, cât ar costa biletul dus-întors, Guvernul PSD-PNL le risipește din șansele unui viitor bun. Din datele prezentate asociațiilor de elevi de către inspectorate, aflăm realitatea: doar 6 județe au la zi plătite abonamentele copiilor”, afirmă deputata USR Oana Țoiu.

Transportul gratuit și sigur al elevilor, școala într-un singur schimb, cu masă caldă, ore remediale sau sprijin la teme, se numără printre soluțiile propuse de USR pentru a fi rezolvată problema abandonului școlar. PSD și PNL le refuză, dar USR va continua să lupte pentru aceste soluții și pentru ca elevii să beneficieze de toate drepturile legale și constituționale.

USR Teleorman

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole