În ultimele 24 de ore, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 7 incendii, dintre care trei izbucnite la locuințele și anexele gospodărești ale unor cetățeni din localitățile Ciolăneștii din Deal, Necșești și Roșiorii de Vede și patru incendii de vegetație uscată și resturi menajere, la 22 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave și la 6 accidente rutiere, rezultate cu cinci victime, care s-au produs pe raza localităților Alexandria, Moșteni, Vitănești, Nenciulești, Furculești și Peretu.
Dintre aceste misiuni, cea mai dificilă a fost ieri, în localitatea Necșești, la un incendiu care s-a manifestat în două gospodării, la două locuințe și mai multe anexe. Evenimentul a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 în jurul orei 12.47, iar la fața locului s-au deplasat imediat trei echipaje de salvatori, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă de mare capacitate și o ambulanță SMURD.
La sosirea pompierilor, situația se prezenta astfel:
– în prima gospodărie, de unde se pare că a izbucnit și incendiul, flăcările se manifestau generalizat la o casă de locuit și la acoperișul acesteia, pe o suprafață de circa 50 mp, la bunurile materiale din interiorul acesteia (mobilier, aparatură electrocasnică și materiale textile), la o anexă unde erau aemnajate o bucătărie, o baie și un dormitor, realizată din OSB, pe o suprafață de aproximativ 30 mp și la o magazie de cereale și lemne, construită din paiantă, pe o suparfață de aproape 20 mp;
– în cea de a doua gospodărie, unde focul s-a extins de la vecin, flăcările se manifestau la acoperișul casei de locuit, realizat din lemn și tablă, pe o suprafață de circa 10 mp, la o anexă gospodărească, cu o suprafață construită de aprox. 70 mp și la acoperișul acesteia, la 40 ml de gard și la tâmplăria din pvc a unui geam din termopan, cu risc de extindere și distrugere a întregii case de locuit.
Pompierii militari roșioreni au reușit cu mare dificultate să localizeze incendiul în limitele găsite, din cauza cantității mari de materiale combustibile și a amplasării apropiate a construcțiilor, reușind totuși să salveze casa vecinului, unde au fost afectate doar acoperișul, pe circa 10 mp și un geam termopan. Trebuie menționat că pompierii au evacut din clădirile cuprinse de foc nu mai puțin de patru butelii de aragaz, care prezentau pericol de explozie, iar alte două au fost găsite fisurate, semn că au explodat până la sosirea lor.
Intervenția pompierilor a durat aproape trei ore și jumătate, colegii noștri salvând bunuri apreciate la suma de 70000 de lei. Din păcate, bunurile distruse au fost destul de mari, acestea fiind estimate la aproape 90000 de lei. Din primele verificări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit la instalația electrică a unui frigider.
O altă intervenție dificilă a pompierilor militari a fost astăzi de dimineață, în jurul orei 07.30, la un incendiu izbucnit la o casă de locuit din municipiul Roșiorii de Vede, aflată pe strada Alexandru Dobrescu. La soirea salvatorilor roșioreni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, focul se manifesta în interiorul locuinței și în podul casei. În acest incendiu au fost distruse ori deterioarate astereali din lemn a acoperișului pe circa 10 mp, o ușă din lemn, o fereastră din PVC, o canapea, un televizor, covorul și zugrăveala de pe pereții interiori ai întregii locuințe. Valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 90000 de lei, iar cea a bunurilor distruse la aproape 10000 de lei
Din primele cercetări, a reieșit că focul a izbucnit de la un cărbune încins, căzut dintr-o cădelniță, în timp ce a tămâiat prin casă, pe o canapea, fără ca proprietara să fi observat la timp acest lucru.
Pentru prevenirea unor situații asemănătoare celor mai sus menționate, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice








