În urma manifestărilor codurilor roșu și portocaliu, pompierii teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor meteo periculoase în următoarele situații:
- ora 22.47, degajare copac căzut pe carosabil, pe raza localității Sfințești;
- ora 22.49, îndepărtare copac căzut pe carosabil, între Lunca și Prundu;
- ora 22.50, degajare copac căzut pe carosabil în municipiul Alexandria;
- ora 22.57, degajare copac de pe carosabil la Giuvărăști;
- ora 23.04, degajare copac căzut pe str. Mihăiță Filipescu, din Alexandria;
- ora 23.07, îndepărtare copac pe raza comunei Orbeasca, căzut pe carosabil;
- ora 23.10, îndepărtare copac de pe carosabil, între Drăgănești-Vlașca și Botoroaga;
- ora 23.15, degajare copac de pe carosabil, între localitățile Drăgănești de Vede și Sfințești;
- ora 23.16, degajare copac pe raza localității Frăsinet;
- ora 23.20, îndepărtare copac de pe strada Cuza Vodă din Alexandria;
- ora 23.20, degajare copac de pe DJ 504, pe raza municipiului Alexandria;
- ora 23.22, îndepărtare copac căzut pe o casă, în municipiul Turnu Măgurele;
- ora 23.22, degajare copac de pe strada 1 Mai, din mun. Alexandria;
- ora 23.22, degajare copac la ieșire din localitatea Vitănești;
- ora 23.27, degajare copac căzut pe carosabil în orașul Videle;
- ora 23.29, degajare copac de pe raza municipiului Alexandria;
- ora 23.29, copac căzut pe cabluri electrice la Pantocrator, s-a intervenit pentru degajarea lui;
- ora 23.30, degajare copac de pe raza loc. Cosmești;
- ora 23.37, îndepărtare copac căzut pe carosabil la Blejești;
- ora 23.48, s-a intervenit pentru degajarea unui copac de pe DJ 503, între Botoroaga și Drăgănești-Vlașca;
- ora 23.56, SVSU a intervenit pentru îndepărtare mai multor copaci căzuți pe carosabil;
- ora 23.59, s-a intervenit pentru îndepărtarea unui acoperiș căzut pe un copac, în orașul Videle.
În plus față de aceste evenimente, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu de locuință, în municipiul Alexandria. Evenimentul a fost anunțat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la 22.58.
Codul Portocaliu și Codul Roșu de fenomene meteorologice periculoase, care s-au manifestat prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mari dimensiuni și vijelii puternice cu rafale de 70 … 90 km/h, au creat serioase probleme, azi-noapte, în județul Teleorman.
Alături de autoritățile locale și de reprezentanții instituțiilor de distribuție a utilităților publice (apă, curent, gaze), peste 150 de pompieri au intervenit la foc continuu pentru înlăturarea efectelor negative, constând în degajări de copaci căzuți pe carosabil, case și rețele electrice, pentru evacuarea apei din gospodării și pentru stingerea incendiilor. Într-un interval de maximum două ore, pompierii și autoritățile locale au acționat în sprijinul cetățenilor la nu mai puțin de 27 de situații de urgență, fiind folosite în acest scop toate echipamentele și mijloacele de intervenție din dotarea subunităților, constând în autospeciale de descarcerare, de stingere, autocamioane, autospeciale de primă intervenție și comandă, motopompe și motofierăstraie.
Au fost salvate două case de locuit, patru mașini, un solar și mai multe bunuri de uz gospodăresc
Concomitent cu misiunile derulate pentru îndepărtarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice, pompierii militari alexăndrineni au avut și o intervenție de stingere a unui incendiu, izbucnit în gospodăria unui cetățean din municipiul Alexandria, care a fost anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, în jurul orei 22.55.
La sosirea primelor echipaje de salvatori, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SAJ Teleorman, focul se manifesta generalizat la mai multe anexe gospodărești, unde se regăseau peste 30 de tone de lemne de foc, scule electrice, o betonieră, o mașină de spălat și un cazan de țuică, iar în apropierea focarului se afla și un autoturism, afectat de temperatura ridicată, în proporție de circa 10%.
Intervenția pompierilor a continuat prin protejarea bunurilor din apropiere, pe toate laturile, dar și pentru stingerea tuturor focarelor, fiind realizate dispozitive circulare. Din păcate, misiunea a fost îngreunată din cauza unor probleme apărute la rețeaua de hidranți a orașului, care prezentau o presiune scăzută și de la care nu se puteau alimenta autospecialele de intervenție, acest lucru fiind cauzat, cel mai probabil, de o defecțiune produsă de fenomenele meteorologice. Având în vedere acest aspect, forțele de intervenție de la locul eveimentului au fost suplimentate cu alte două autospeciale de stingere de mare capacitate, de la Detașamentele de Pompieri Roșiorii de Vede și Zimnicea.
Incendiul a fost stins în totalitate, după aproape cinci ore, în limitele găsite. Au fost salvate bunuri materiale apreciate la peste 400000 de lei, constând în două case de locuit, patru mașini și un solar, în timp ce valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 17000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un trăsnet. Din fericire, nu au fost înregistrate victime omenești.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice



