La chemarea și invitația duhovnicească, făcută zilele trecute de Protosinghel TEOCTIST MOLDOVANU – Starețul Mănăstirii Plăviceni, cu mic, cu mare, îmbrăcați în straie de sărbătoare, români din toate colțurile țării au fost prezenți vineri 9 august 2024, la festivitatea de comemorare a marelui voievod Mihai Viteazu, Întâiul întregitor de neam și țară. Cea de-a douăsprezecea festivitate ( care s-a desfășurat anual, începând cu anul 2012), a început puțin mai târziu, după orele 10.00, în așteptarea sosirii și a unor oficialități județene teleormănene, și nu numai ( de la Consiliul Județean, Prefectură, BOR – Episcopia Alexandriei și Teleormanului, parlamentari sau politicieni ai județului nostru, reprezentanți ai Ministerului Culturii – în al cărui patrimoniu a trecut acest lăcaș de cult etc…).
Din păcate, nimeni, din cei așteptați și enumerați nu au reușit să ajungă…
Au reușit să ajungă însă, parlamentari, europarlamentari, istorici, actori, medici, preoți, rapsozi populari, rezerviști militari, alți intelectuali sau oameni simpli, din alte județe, dintre care amintesc pe: deputații Mircea Chelaru, George Simion și Ringo Dămureanu, europarlamentarul Diana Șoșoacă, actrița Doina Ghițescu, Generalul maior ** ( în retragere) aviator Radu Teodoru și alții.
Aceștia s-au alăturat teleormănenilor, cu simț patriotic și credință în Dumnezeu, sosiți în număr mult mai mare, comparabil cu anii trecuți (peste 300 de persoane, însoțiți de mulți copii și tineri), din întreg județul nostru ( cei mai mulți sosiți din Turnu Măgurele, Alexandria și din comunele apropiate – Plopii-Slăvitești, Slobozia-Mândra și Beciu), dintre care am remarcat foarte mulți preoți, primari, viceprimari sau reprezentanți ai comunelor vecine menționate, dar și camarazi de-ai mei, rezerviști militari (reprezentând toate structurile asociative – ANCMRR din MAI și MApN, SCMD și LADPM), dar și alți mulți rezerviști militari sosiți din alte județe ( distinși ofițeri – cu grad superior ori de general).
După ce anterior s-a desfășurat Sfânta Liturghie în Biserica din incinta mănăstirii, Starețul mănăstirii, Protosinghel Teoctist Moldovanu, a ținut o scurtă cuvântare de bun venit, prin care a adresat mulțumiri tuturor pentru că au onorat invitația, prezentând oaspeții de seamă și încheind cu îndemnul duhovnicesc de a ne uni, smerit, în rugăciune și dragoste, într-u Hristos, precum și de a fi uniți pe veci … într-u dorința Voievodului.
Dumnealui i-a invitat pe toți cei prezenți să participe la dezvelirea unei Plăci Memoriale, amplasată pe zidul împrejmuitor al mănăstirii ( donată cu dragoste și smerenie de către o societate condusă de către domnul Mircea Cozma, un ,,ofițer în rezervă, cu grad mare…”).
Această activitate a fost oficiată de starețul mănăstirii împreună cu Generalul Chelaru Mircia, care au rostit scurte cuvântări. Starețul a binecuvântat și sfințit această placă memorială, cu chipul Voievodului Mihai Viteazul.
Apoi toți am revenit în incinta mănăstirii, la locul unde au fost descoperite osemintele voievodului, acolo unde, ceremonia a fost deschisă prin intonarea Imnului Național al României, interpretat impecabil de către renumitul rapsod popular Ion Popa, din Izbiceni, județul Olt.
A urmat momentul de depunere a coroanelor de flori, la Soclul din lemn cu Capul Voievodului Mihai Viteazul ( lucrat de maestrul Aurelian Bădulescu) și Crucea, situate exact pe locul gropii care s-a surpat și în care au fost găsite ,,osemintele frumos mirositoare ale unui schelet uman, îngropat creștinește, cu picioarele spre apus… din care lipsește craniul, claviculele și brațul stâng…”).
Au fost depuse coroane de flori, din partea:
- Mănăstirii Plăviceni;
- Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza” București ( prin Președinte Gl.mr.** r. Dan Niculescu), ANCMRR a MAI ( prin Col.(r.) Liviu-Sorinel Sandu, membru în Comitetul Executiv al Asociației naționale și Președinte al Filialei Județene ,,Mihai Viteazul” Teleorman) precum și din partea ANVR ( prin Comandor în retragere-de aviație Marin Ștefan, Președintele Filialei Județene Teleorman a ANVR din MApN și MAI);
- Asociației ,,AGART – Gl.mr.rtg. Aviator Radu Theodoru” (prin Col.(r.) Doina Jianu);
- Asociației ,,ARPIA” București-Otopeni și ,,ARPIA”- Filiala Caracal;
- Filiala Județeană Olt a Cultului Eroilor ,,Regina Maria” ( prin Președinte-Lt.Col.(rtg.) Victor Epure);
- Primăriei comunei Uda Clocociov (dna Florica Amalia Bărbulescu, primar);
- Partidul AUR – Filiala Județeană Teleorman ( prin Gabriel Florea – Președinte și Alina Barbu – recent aleasă consilier județean, cărora li s-au alăturat domnii George Simion, Mircia Chelaru și Ringo Dămureanu);
- Partidul S.O.S. România ( prin Diana Ivanovici Șoșoacă și Miron Manega).
Ceremonia a continuat cu oficierea Acatistului și Parastasul (Veșnica Pomenire) Voievodului Mihai Viteazu, de către un sobor format din opt preoți, în frunte cu starețul mănăstirii.
În continuare, dintre invitați au luat cuvântul: - Generalul (rtg.) Mircia CHELARU, cu aceleași inegalabil mesaj patriotic, cu o mare încărcătură emoțională și profundă semnificație istorică;
- Generalul maior**(rtg.) Aviator Radu THEODORU, venerabil veteran de război care, în pofida vârstei foarte înaintate, a ținut un discurs coerent și ferm, amintind despre faptele de eroism ale Marelui Voievod MIHAI VITEAZU (trădat și ucis în stil barbar și mișelește), vorbindu-le celor prezenți despre patriotism, curaj, vitejie, sacrificiu și îndemnând la unitate;
- Diana ȘOȘOACĂ și George SIMION, ambii cu discursuri caracteristice – fulminante, patriotice, electrizante și mobilizatoare, invocând aceeași unitate, de care avem nevoie acum, toți românii, mai mult ca oricând;
- jurnalistul Miron MANEGA ( cel care, alături de Ciprian Geapana și Denisa Popovici, a dezvelit în anul 2013, soclul din lemn cu capul lui Mihai Viteazul);
- dl. Silvian DIMA, din Corabia (autointitulat ,,Pandurul”), care a îndemnat la redeșteptarea conștiinței naționale și la unitate (și care, pe timpul întregii activități a fluturat un steag mare cu drapelul tricolor);
- actrița Doina GHIȚESCU, de la Ansamblul ,,Ciocârlia”, consilier cultural AGART la Asociația ,,Aviator General Radu Theodoru”;
- preotul Constantin TRĂISTARU, de la Parohia Cezieni, județul Olt;
- Lt.col.(rtg.) Victor EPURE – Președintele Fil.Jud.Olt a Asociației Naționale ,,Cultul Eroilor-Regina Maria”. Credincioșii și doritorii au putut atinge, în ordine, moaștele și osemintele voievodului Mihai Viteazul.
Acestea au fost aduse/ purtate pe umeri, de către doi …,,voluntari” – Gabriel Florea și Mugurel Putineanu, ales recent Primar al comunei Ștorobăneasa, în frunte cu Starețul Mănăstirii.
La final, gazda și organizatorul evenimentului, Părintele Teoctist MOLDOVANU – Starețul Mănăstirii PLĂVICENI, i-a invitat pe toți, pentru a se ospăta, răcori și a se hidrata, la o AGAPĂ frățească, unde au fost serviți (,,ca la carte”, de către gazdele ospitaliere) cu mâncare de post, cu un gust aparte, pregătită de bucătari aduși special…
Toți cei care au participat (o mare parte revenind cu plăcere), dar în special cei veniți pentru prima dată, au apreciat, la unison, strădania gazdelor pentru reușita acestei manifestări, felicitându-l pe starețul mănăstirii pentru abnegația, dăruirea și eforturile depuse în păstrarea și promovarea tradiției acestui loc și lăcaș de cult, încărcat de istorie și legende (și care din păcate, este foarte puțin cunoscut de către români și chiar teleormăneni, foarte puțin mediatizat și care, de-alungul anilor a primit foarte puțin sprijin sau… deloc, din partea unor autorități județene sau naționale, în domeniu, amintind aici BOR – prin Episcopia Alexandriei și Teleormanului, sau Ministerul Culturii…).
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷ MIHAI VITEAZUL a fost decapitat pe 9 august 1601, în tabăra situată la trei kilometri Sud de Turda, de către subordonații bastardului general italian Gheorghe Basta, la comanda împăratului neamț, Rudolf al II-lea.
Capul său, a fost luat de un căpitan al domnitorului, adus în Muntenia și înmormântat de către Radu Buzescu, la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Țării Românești.
Trupul său, a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde din nefericire, a fost batjocorit cu cruzime și de oameni și de câini, după care a fost îngropat, se pare, de câțiva călugări sârbi.
Ulterior, trupul său a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp, dar osemintele Voievodului au dispărut și de acolo, înainte de desființarea Mitropoliei Ardealului și transformarea lăcașului în biserică catolică (1701).
În vara anului 2010, trupul (osemintele din care lipsesc claviculele și coastele) a fost descoperit, în mod miraculos, la 5-6 metri de biserica din incinta Mănăstirii Plăviceni, situată în comuna Plopii-Slăvitești, județul Teleorman ( cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul – o ,,importantă vatră de spiritualitate”, un loc și lăcaș sfânt, încărcat de istorie și legende…).
Toată povestea acestei întâmplări, precum și o incursiune în istoricul mănăstirii, sunt descrise într-un mod special, de către preotul stareț Teoctist – Cezărel Moldovanu, în lucrarea ,,Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate”. Dar jertfa domnitorului Mihai Viteazul nu a fost în zadar, ci stă și azi la temelia împlinirii visului nostru național de unire.
Toate faptele, și nu numai ele, au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adoptarea legii nr. 327/2020, prin care – Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și al Moldovei, Principe al Transilvaniei – a fost declarat Erou și Martir al națiunii române. Această lege, reprezintă gestul nostru, al românilor, de recunoștință și prețuire veșnică față de acest Erou-Martir, al poporului român, care a ridicat steagul independenței, a luptat și s-a jertfit pentru gloria neamului.
=================================
REMEMBER – Mihai Viteazul și Teleormanul:
În Comuna Plopii Slăvitești, județul Teleorman se află MĂNĂSTIREA PLĂVICENI, (cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul), o ,,importantă vatră de spiritualitate”, un loc și lăcaș sfânt, încărcat de istorie și legende…, ,,păstorit” de către părintele stareț TEOCTIST MOLDOVANU.
Acesta, întâmpină pe toți vizitatorii cu har, smerenie și căldură duhovnicească, prezentându-le o adevărată lecție de cultură și istorie națională, privind personalitatea, vitejia și demnitatea Voievodului MIHAI VITEAZUL – Primul Întregitor al României.
Toți cei care au poposit, în ultimii ani, în acest loc încărcat de istorie, au avut privilegiul de a descoperi unicitatea acestui minunat Monument arhitectonic din Țara Românească, a epocii lui Matei Basarab, edificiu care, după aproape 500 de ani de existență fascinează prin frumusețea pe care și-a păstrat-o nealterată de vitregia vremurilor, uimind pe oricine o privește…
În prezent, aici este o Mănăstire de călugări cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail ( unică, se pare, la nivel național, purtând denumirea unui singur arhanghel…), situată alături de vestigiile vechii biserici, monument de patrimoniu aflat în reconstrucție, a cărei restaurare a început prin strădania și cu efortul neobosit al starețului Teoctist Moldovanu.
Ridicată de Doamna Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul (care, urmărită de turci, s-a ascuns într-un alun să își scape viața de urmăritorii turci), biserica de la Plăviceni a fost și locul tainic în care se spune ca că ar fi fost ascunse rămășițele pământești ale soțului său – domnitorul Mihai Viteazul, reprezentând pentru a doua oară un loc tainic de scăpare rânduit de Dumnezeu.
Mai târziu, pe același loc, marele Vornic Dragomir de Plăviceni a ridicat această mănăstire în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649.
Se cuvine, ca permanent să cinstim memoria Marelui nostru Domnitor – Mihai Viteazul, având datoria sacră de a ne aduce aminte de un moment de glorie și luptă îndărjită a românilor pentru libertate și unitate națională.
Este de apreciat, ambiția și stăruința acestui stareț monah, care alături de câțiva călugări, se ambiționează să îngrijească acest lăcaș de cult și istoric, precum și preocuparea de a continua restaurarea și construirea altor edificii monahale, pe acest loc încărcat de istorie.
Astfel, anul 2020, o nouă bisericuță a fost terminată și sfințită, așteptând enoriașii din zonă la slujbele oficiate, periodic, de către părintele stareț Teoctist Moldovanu.
DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE, PE EROUL-MARTIR MIHAI VITEAZUL!
- În semn de profund respect și omagiu, în prezent, FILIALA JUDEȚEANĂ TELEORMAN a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ( ANCMRR) din Ministerul Afacerilor Interne, îi poartă cu mândrie și onoare, denumirea onorifică de :
Filiala Județeană ,,MIHAI VITEAZUL” Teleorman.
Patrie, Onoare, Demnitate !
Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian