Joi, 19 noiembrie 2020, la sediul Consiliului Județean Teleorman, începând cu ora 11.00, s-a desfășurat ședința extraordinară de constituire a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CpDR) Sud Muntenia, în urma validării rezultatelor alegerilor locale din 27 septembrie.
Județul Teleorman a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, Victor Drăgușin, primarul municipiului Alexandria (reprezentantul consiliilor municipale), Petre Pârvu, primarul orașului Zimnicea (reprezentantul consiliilor orășenești) și Aurel Drăghici, primarul comunei Vedea (reprezentantul consiliilor comunale).
Pe ordinea de zi a ședinței au figurat următoarele puncte:
- Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia;
- Proiect de hotărâre privind desemnarea președintelui și a vicepreședintelui Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia;
- Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanților Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia în Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020;
- Proiect de hotărâre privind aprobarea listei de proiecte strategice a căror documentație tehnică urmează să primească finanţare potrivit OUG 88/2020, Apelul 2.
Noii președinți de consilii judeţene din regiunea Sud Muntenia sunt: Ion Mînzînă- președintele Consiliul Judeţean Argeş, Vasile Iliuță- președintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Corneliu Ștefan- președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, Dumitru Beianu- președintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Pavel- președintele Consiliului Județean Ialomiţa, Iulian Dumitrescu – președintele Consiliului Județean Prahova şi Adrian lonuţ Gâdea – preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.
În cadrul acestei ședințe, Adrian Ionuţ Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a fost ales preşedinte al CpDR Sud Muntenia, iar Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliul Judeţean Prahova, a devenit vicepreşedintele CpDR Sud Muntenia.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este un organism regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcționează pe principii parteneriale la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, coordonând elaborarea şi monitorizarea proiectelor de dezvoltare regională.
CpDR Sud Muntenia este alcătuit din 28 de membri, câte patru din fiecare județ: președintele consiliului județean, reprezentantul consiliilor locale municipale, reprezentantul consiliilor locale orășenești, reprezentantul consiliilor locale comunale.
Din regiunea Sud Muntenia fac parte județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova şi Teleorman.
Consiliul alege un președinte şi un vicepreședinte, care nu pot fi reprezentanți ai aceluiași județ, iar aceste funcții sunt îndeplinite, prin rotație, pentru câte un mandat de un an, de către președinții consiliilor județene.
La ședință au participat în sală 9 membri ai consiliului și 18 membri on-line, din totalul de 28 de membri ai CpDR Sud Muntenia. Alături de aceștia au fost prezenți: Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Luminița Zezeanu, consilier director, Mariana Vișan, director adjunct POR, Andreea Mirela Tache, director economic și Daniel Ștefan, șef serviciu evaluare, selecție proiecte POR.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, a subliniat faptul că „se lucrează la un program pentru dezvoltarea județelor membre, astfel încât să se întocmească un număr mare de proiecte pentru accesarea fondurilor europene”.
„Programul trebuie finalizat cât mai repede, pentru ca proiectele să fie depuse rapid. Pentru a avea o strategie unitară, trebuie să ne întâlnim o dată sau de două ori pe lună, pentru o bună colaborare”, a mai spus Adrian Ionuț Gâdea.
Primarul orașului Zimnicea, Petre Pârvu, a pus în discuție problema comunităților de pe malul Dunării, 4 din cele 7 județe ale regiunii Sud Muntenia aflându-se în această situație. „Este vorba în special de cele 4 porturi din această regiune: Zimnicea, Turnu Măgurele, Giurgiu și Călărași, care sunt în proprietatea primăriilor”, propunând un proiect pentru transport pe Dunăre. „Construim pe proprietatea UAT-urilor. Facem un proiect transport-turism”, a continuat primarul, iar propunerea acestuia a fost acceptată de cei prezenți, specificându-se faptul că acest proiect poate fi și unul româno-bulgar.
Ședința de astăzi a CpDR Sud Muntenia este o dovadă certă că membrii acestuia sunt preocupați pentru dezvoltarea regiunii, munca pe care o depun fiind în folosul și spre binele comunităților din regiune.