12.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

România, corijentă atât la olimpism, dar și la Olimpiadă

Sănătate

Scandalul iscat in jurul refuzului celor doua tenismene (Simona Halep si Paticia Tig), de a participa sub steagul olimpic al Romaniei la Tokyo a generat din nou discutii aprinse pe tema lipsei de performanta la intrecerile internationale dar si a participarii in numar din ce in ce mai mic a reprezentatntilor nostri la competitiile sportive de anvergura.

„Focul pe paie” l-a pus insusi ministrul Eduard Novak care, suparat, a declarat ca „aici vorbim de olimpism si de spiritul dat de Olimpiada iar lipsa participarii reprezentantelor Federatiei Romane de Tenis la Olimpiada ma determina sa analizez cu seriozitate situatia si sa vedem ce programe mai finatam anul viitor la aceasta federatie”. Pe romaneste, ministrul Novak rezolva situatia taind bugetul si asa redus al Federatiei Romane de Tenis.

Privind retroactiv, sa nu uitam faptul ca la Olimpiada de la Los Angeles, Romania s-a clasat pe locul doi dupa Statele Unite atat la numarul de participanti, aproape 300 de sportivi, dar si la numarul de medalii obtinute. Respectand adevarul, sa recunoastem ca la acea Olimpiada statele din fostul bloc sovietic au boicotat impreuna cu URSS intrecerile sportive de la Olimpiada. Dar asta nu scade cu nimic din meritul sportivilor romani. Ca o paranteza, un merit deosebit in acea perioada l-a avut si presedintele Miscarii Sportive Romanesti, generalul de armata teleormanean, nascut in comuna lui Marin Preda, Silistea Gumesti, generalul Marin Dragnea. Privind in profunzime situatia miscarii sportive din Romania sa spunem deschis ca vinovati pentru lipsa tot mai acuta de interes din partea tinerilor de a se indrepta catre miscarea sportiva apartine intregii societati. De la varful COSR si al federatiilor de specialitate si pana la ultimul roman toti avem partea noastra de vina. Diriguitorii politici si sportivi sunt vinovati pentru subfinantarea miscarii sportive, a lipsei de programe coerente care ar trebui sa fie promovate la nivel de federatii de specialitate, si noi, reprezentatntii societatii civile, parintii, care nu insufla copiilor din frageda pruncie dragostea pentru miscarea sportiva si pentru sport in general. Asta face ca tanara generatie sta mai mult pe telefoane si dispozitive mobile, decat sa „bata mingea pe maidan” sau sa ia drumul arenelor sportive.

Indiscutabil, aceasta situatie a dus la esecul miscarii olimpice romanesti si a miscarii sportive in general. Dezinteresul produce lipsa de performanta, iar lipsa de performanta nu mai creeaza adevarati idoli pentru tanara generatie. Copiii Romaniei din ziua de astazi nu mai stiu cine este Nadia Comaneci, Ilie Nastase sau Gheorghe Hagi, dar in schimb despre Zukenberg, daca-i intrebii, si informatii de culise stiu totul.

La Olimpiada de la Tokyo Romania participa doar cu 97 de sportivi, pana si echipa olimpica de fotbal este incropita cu jucatori de liga a doua, iar drapelul tricolor nu va mai fi purtat la deschiderea Olimpiadei de cel mai sonor nume din sportul romanesc actual, Simona Halep. Drapelul va fi purtat de Robert Glinta si marile noastre sperante la medalii, putine cate or fi ele, le avem de la Glinta si de la veteranii Larisa Iordache, gimnastica, si de la mereu tanarul Marian Dragulescu, care la 40 de ani inca reprezinta olimpismul romanesc. No comment!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole