15.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

Indemnizaţie concediu medical 2022. Zilele care nu sunt plătite de angajator, chiar dacă în certificat sunt stipulate

Sănătate

Concediul medical este un drept garantat prin lege angajaților cu forme legale. În zilele în care angajatul se află în incapacitate de muncă, el are dreptul la zile de concediu medical, care sunt plătite conform legii. Totuși, nu toate zilele stipulate în certificatul medical vor fi luate în calcul la plata indemnizației, potrivit legii.

Indemnizație concediu medical 2022

Zilele de concediu medical se acordă atunci când angajatul are probleme de sănătate care îl împiedică să își desfășoare activitatea. Atunci când calculează indemnizația pe care o are de plătit angajatului, angajatorul va lua în calcul doar zilele lucrătoare, chiar dacă în certificat sunt trecute și cele nelucrătoare.
Cu alte cuvinte, pentru un angajat care a fost în concediu medical două săptămâni, angajatorul va plăti indemnizația aferentă pentru cele 10 zile lucrătoare cuprinse în acest interval (sau mai puține, în funcție de existența unor libere legale în această perioadă).
Prevederile care stabilesc condițiile de acordare a concediului medical se regăsesc în OUG 158/2005. Un alt detaliu interesant este că angajatorul va plăti indemnizația de concediu medical doar pentru primele 5 zile, iar pentru celelalte zile, sumele vor fi decontate de către firmă din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
Angajatul va primi indemnizația aferentă întregii perioade de concediu medical, chiar dacă aceasta depășește 5 zile lucrătoare, urmând ca angajatorul să-și recupereze ulterior sumele de la FNUASS, potrivit avocatnet.ro.

În ce situații pot fi plătite și zilele nelucrătoare

Potrivit normelor de aplicare din OUG 158/2005, la art. 31, alin. 1 se arată că:

Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), pentru zilele lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de incapacitate”.

În cazul firmelor la care se lucrează și în weekend și sunt stabilite alte zile de repaus săptămânal în loc de sâmbătă și duminică, angajatul care este în concediu medical poate primi indemnizație și pentru zilele de weekend cuprinse în interval, dacă acestea ar fi fost zile lucrătoare în compania sa.
Baza de calcul pentru cuantumul indemnizației de concediu medical este: 75% pentru incapacitate temporară de muncă, 100% pentru urgențele medico-chirurgicale, 75% pentru riscul maternal sau 85% pentru îngrijirea copilului bolnav. Aceste procente se calculează din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni de către angajat. În cazul în care salariatul nu a cotizat minimum 6 luni la sistemul public de sănătate, va fi luată în calcul media veniturilor din perioada lucrata.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole