10.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 22, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman – 59 evenimente în ultimele 48 de ore

Sănătate

În ultimele 48 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 59 evenimente, dintre care 46 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 9 incendii (un incendiu la o anexă din localitatea Slobozia Mândra și opt incendii de vegetație uscată și gunoi menajer), o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate, o intervenție pentru degajarea fumului de pe casa scării unui bloc de locuințe și asigurarea măsurilor P.S.I., o misiune de recunoaștere la un obiectiv socio-economic cu aglomerări de persoane cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și un eveniment rutier produs pe DN54, între localitățile Turnu Măgurele și Islaz.

Dintre cele mai importante misuni, amintim:

Ieri, pompierii teleomăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată din curtea unui cetățean din localitatea Slobozia Mândra, extins la o anexă gospodăreasca dezafectată. Au ars acoperișul anexei pe o suprafață de 30 mp și vegetație uscată pe o suprafață de 200 mp, salvatorii reușind să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime și, totodată, salvând bunuri de circa 20000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost focul în spații deschise, lăsat nesupravegheat.

În ultimile două zile, culturile agricole ale unor cetățeni de pe raza localităților Alexandria și Blejești au fost afectate de incendii. Echipajele de stingere sosite la incendiul care se manifesta pe raza localității Alexandria, au constatat că ardeau aproximativ 9 ha de grâu. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apa și spumă. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, aceștia reușind să salveze peste 10 ha de grâu. Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la suma de 67500 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 75000 de lei. Din primele verificări efectuate, a reieșit faptul că incendiul a fost provocat intenționat de către o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări.

De asemenea, ieri după-amiază, pe raza localității Blejești, din aceeași cauză, pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu ce se manifesta la o cultură de grâu pe o suprafață de aproximativ 5 ha. Incendiul a fost stins de pompierii militari din cadrul Detașamenului Videle, care au intervenit cu o mașină de lucru cu apă și spumă și o autocisternă, împreună cu pompierii civili din cadrul SVSU Blejești, cu o autospecială de stingere. Valoarea pagubelor a fost estimată la 40000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, constând în culturile agricole din apropiere, la aproximativ 50000 de lei.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

În perioada menționată, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată, izbucnite pe raza localităților Beiu, Bratcovu, Crevenicu, Ciuperceni, Suhaia, Cernetu, Blejești și Alexandria. Cele mai multe dintre acestea au avut drept cauze probabile folosirea intenționată a sursei de aprinde, focul în spații deschise lăsat nesupravegheat ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și țigările nestinse, aruncate la întâmplare.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

ATENȚIE! În această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate și al gradului avansat de uscăciune a vegetației, riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de trecători/călători este foarte mare. Pentru eliminarea acestuia, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze urgent FÂȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, informăm pe toți cei care dețin terenuri agricole că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat de pompieri, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

ISU Teleorman va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște.

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat opt controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol din localitățile Pietroșani și Zâmbreasca. Pe timpul acestor verificări, pompierii au aplicat 35 sancțiuni contravenționale în cuantum de 4500 de lei.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Sg. maj. Ciorobescu Adelina

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole