12 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 19, 2024

PSD propune întoarcerea la reglementarea pieței energiei. Soluție sau problemă!?

Sănătate

La data de 1 ianuarie 2021 avea loc liberalizarea pieței energiei. Aceasta se preconiza a aduce prețuri concurențiale, mai mici, pentru consumatorii români, singurii care urmau să plătească mai mult pentru energie fiind cei care nu încheau contracte noi cu furnizorii, rămânând pe preţurile numite de serviciu universal. Liberalizarea pieței de energie era reglementată legislativ la nivel european, România amânând punerea în practică a acesteia în mod repetat. Scumpirea materiilor prime la mijlocul anului 2021 și a valorii certificatelor verzi a dus la explozia prețurilor energiei aducând haos în piața locală dar și la nivel european. În toamna lui 2021 proaspăta coaliție PNL-PSD a încercat timid să ofere soluții, doar că la câteva luni vin evenimentele din Ukraina, unde „operațiunea specială” a Rusiei duce la impunerea de sancțiuni de către SUA și Uniunea Europeană asupra acesteia și o serie de declarații și decizii contradictorii ale Comisiei Europene. Practic, Consiliul European și guvernele statelor membre au creat o nouă criză a energiei la nivelul Uniunii Europene pentru a sancționa Federația Rusă, doar că deocamdată, cei sancționați sunt consumatorii europeni.

În ultima săptămână, PSD, la început printr-un comunicat de partid urmat de declarațiile Gabrielei Firea și ale lui Marcel Ciolacu, a venit cu propunerea revenirii la reglementarea pieței de energie:

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație.”

– spune comunicatul PSD, aducând ca exemplu și Franța, unde statul a preluat în totalitate controlul gigantului EDF, unde era doar acționar majoritar.

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație.

– a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD

Totuși, dacă la nivel european sau național nu se găsește o soluție rapidă de furnizare a materiilor prime pentru producerea de energie nu facem decât să trecem efortul financiar al prețurilor acestora în cârca producătorilor și a distribuitorilor de energie care poate duce la falimetarea acestora sau la suportarea cheltuelilor de către stat, în cele din urmă de către contribuabili. Oricum, înțelegerea dintre miniștrii energiei ai statelor UE de reducere a consumului de gaze cu 15% la nivel european nu este o soluție pentru a controla cererea de energie și creșterea prețurilor, denotă doar că majoritatea acestora dar și a Consiliului Europei nu înțeleg cum funționează piața europeană și rețelele fizice și logistice de distribuție a materiilor prime (gaze, petrol, cărbune) în Europa.

Nu există soluție atunci când un organism cum este Consiliul Europei condus de Ursula von der Leyen declară că dorește ca UE să nu mai cumpere gaze și petrol din Rusia și pune în aplicare acest deziderat prin interzicerea achizițiilor respective, dar în același timp pasează vina pe Federația Rusă când livrările se opresc.

În acest context, propunerea PSD de întoarcere la reglementarea pieței energiei nu pare realistă decât dacă este urmată și de alte acțiuni legate de producerea și furnizarea de energie la nivelul României, acțiuni ce cu siguranță vor intra în conflict cu legislația UE și politicile Consiliului European.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole