7.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

Alexandria – Programul de testare a hepatitelor virale activ și în județul Teleorman!

Sănătate

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate și se va finaliza în luna martie 2023.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile. Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.

Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect: 

“Dupa un an de la demararea campaniei de testare am reușit sa ajungem la aproape 100.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicați pană acum în proiect în cele șase județe unde campania s-a desfășurat sau este în curs, am reușit sa depistăm 2.165 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2.18% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Dolj și Prahova, de 1.90%, respectiv 1.97% și mai ridicate în județele Dâmbovița și Argeș, de 2.45%, respectiv 2,38%.  Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie observam în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.”

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, a apreciat necesitatea acestui program, în special pentru comunitățile defavorizate din mediul rural:

“Posibilitatea de a beneficia gratuit de programe de prevenire, depistare precoce (screening), de diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C este deosebit de importantă, în special pentru cetățenii din localitățile din mediul rural, unde se află în prezent cei mai mulți oameni în dificultate, cu un nivel de trai la limita sărăciei. Atunci când cei mai buni specialiști se implică, când profesioniști devotați își oferă sprijinul comunității, iau naștere proiecte menite să miște lucrurile, să le impulsioneze și să aibă succes.” 

Doamna doctor Liliana Catrinoiu, coordonatorul județean al Proiectului LIVE(RO)2-SUD, a pus accent pe rolul medicului de familie în depistarea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice: 

”Programul de screening al hepatitelor virale va aduce un real beneficiu populației din județul Teleorman, screeningul, ca parte a prevenției, este apanajul asistenței medicale primare, medicul de familie având cel mai important rol în prevenție, reprezentând specialistul la care pot apela persoanele pentru testare în vederea depistării precoce a unor afecțiuni grave, cum sunt și hepatitele virale. Susținem efortul depus de echipa de implementare a acestui proiect, medicii de familie afiliați vor folosi acest parteneriat pentru a da șansa cât mai multor pacienți înscriși pe listele lor, dar și persoanelor neasigurate sau din categorii vulnerabile, de a se testa pentru hepatite virale, iar cei depistați pozitiv de a beneficia de investigații și tratament corespunzător.” 

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani  și domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt  sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate. 

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional  Capital Uman 2014-2020.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole