22.3 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

CEREMONIE PUBLICĂ DE ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

Sănătate

Sâmbătă 29 aprilie 2023, cu prilejul aniversării a 33 de ani de la reînființarea, în anul 1990, a Asociației Naționale a Veteranilor de Război din MApN (de către regretatul General teleormănean, Marin Dragnea) și la împlinirea a 121 de ani de la oficializarea calității de veteran de război, rezerviștii militari teleormăneni uniți alături de venerabilii veterani de război, am fost prezenți la ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul sărbătoririi ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI, de către Prefectura Teleorman, Garnizoana Militară Alexandria și Sfânta Episcopie a Alexandriei și Teleormanului, care s-a desfășurat pe platoul din fața Monumentului Eroilor Teleormăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, din municipiul Alexandria.
Au fost prezenți reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și ai veteranilor de război din Teleorman, respectiv: C-dor (rtg.) ȘTEFAN Marin – Președintele Fil.Jud.Teleorman a Veteranilor de Război (din MApN și MAI), Col.(r.) ȘATALAN Lucrețiu – Prim-vicepreședintele Fil.Jud. ,,General David Praporgescu” Teleorman a ANCMRR din MApN, Col.(r.) ORODEL Emilian – Vicepreședinte Fil.nr.2 Alexandria a SCMD, alți camarazi rezerviști, membri ai ANCMRR din MApN și MAI, ai SCMD precum și ai LADPM.
Deasemenea, am remarcat prezența oficialităților locale și județene precum și a reprezentanților principalelor instituții publice din județ, astfel: IANCU Gigi – Subprefectul județului Teleorman, FLORESCU Adrian – Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, AUGUSTIN Ioan – Viceprimarul municipiului Alexandria, Senatorul CRISTESCU Dan precum și comandanții/șefii/reprezentanții instituțiilor județene din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională (Garnizoana Militară Alexandria, Poliție, Jandarmi, Pompieri, Poliție de Frontieră, SRI, STS, SMEPTPA…).

Momentele ceremoniei militare, au fost prezentate de către Mr. VOIVOZEANU Valentina Daniela – Șef birou (și Ofițer de informare și relații publice) din cadrul Centrului Militar Județean Teleorman.

Aceasta s-a desfășurat după următorul program:

  • Sosirea Subprefectului Județului Teleorman – IANCU Gigi, însoțit de către Comandantul Garnizoanei Militare Alexandria – Lt.col. MIHAI Cristian;
  • Intonarea Imnului Național al României;
  • Deschiderea ceremoniei, prin prezentarea semnificației momentului aniversar, de către C-dor (rtg.) ȘTEFAN Marin – Președintele Fil.Jud.Teleorman a ANVR (din MApN și MAI);
  • Slujba de Te Deum și rugăciunea pentru toți militarii armatei române și eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru eliberarea patriei, rostită de patru preoți din partea Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului;
  • Alocuțiuni privind semnificația Zilei Veteranilor de Război, prezentate de: Subprefectul județului Teleorman, Vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman și Viceprimarul municipiului Alexandria;
  • Defilarea Gărzii de Onoare, compusă din garda port-drapel (cu Drapelul de Luptă al ISU ,,Alexandru Dimitrie Ghica” Teleorman) un pluton de pompieri și un pluton de jandarmi (din cadrul IJJ ,,General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman).
    Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori, din partea: Parlamentului României, Prefecturii Teleorman, Consiliului Județean Teleorman, Primăriei și Consiliului local al municipiului Alexandria, Structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din județul Teleorman, Structurilor asociative ale rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război teleormăneni, filialelor județene ale partidelor politice (PNL, PSD, PMP, PFD), precum și din partea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman. Ziua Veteranilor de Război, a fost instituită în România, prin Legea nr. 303 din 13.11. 2007, în semn de recunoștință față de cei care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.
    Astăzi, noi – rezerviștii militari teleormăneni uniți, aducem un pios omagiu celor care au pus datoria față de neam și țară mai presus de propria lor viață.
    Este de datoria noastră, a tuturor, să nu-i uităm și să ne amintim mereu, cu respect și gratitudine de cei care au contribuit, și ei, prin jertfa lor din timpul Primului Război Mondial, la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
    Deasemenea, nu putem să îi uităm nici pe cei care au scris cu sângele lor o altă pagină glorioasă din istoria țării – cei care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial pe fronturile din: Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Ungaria, Cehoslovacia, Oarba de Mureș, Carei și Satu Mare.
    Purtăm în inimile noastre un profund respect, atât pentru cei care s-au jertfit, cât și pentru supraviețuitorii acelor vremuri dificile, în fața cărora ne plecăm astăzi frunțile.
    Stimați camarazi, veterani de război,
    ați trăit experiențe dramatice, pe care noi le-am aflat doar din cărțile de istorie sau din relatările voastre. Vă mulțumim pentru pildă, demnitate și curaj! Din păcate, ați mai rămas foarte puțini… Tocmai de aceea, avem obligația morală să vă ducem modelul, curajul și povestea mai departe peste generații. Lecțiile trecutului ne ajută să clădim un viitor mai sigur, mai pașnic și mai bun.
    Acum, la nivel național mai sunt în viață doar 1.069 de veterani și veterane de război precum și 24 de văduve de război (iar în județul Teleorman mai trăiesc doar 13 veterani de război…).
    Dragi veterani de război, dragi văduve de război, acum la ceas de sărbătoare, vă urăm să aveți o viață lungă și liniștită alături de cei dragi. Să ne trăiți sănătoși!
    LA MULȚI ANI!

ROMÂNI, SĂ NU NE UITĂM EROII ȘI VETERANII DE RĂZBOI!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole