10.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

9 MAI – ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ

Sănătate

Sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene, constituie pentru toți românii un prilej de a-i omagia pe cei care au apărat, cu propria viață, valorile noastre naționale, prestigiul, integritatea și independența României.
În această zi, cinstim dragostea de țară, jertfa și sacrificiul celor peste zece mii de români care și-au dat viața, acum 146 de ani, în Războiul de Independență (1877 – 1878), pe câmpurile de luptă de la Plevna, Grivița, Smîrdan și Vidin, pentru idealul tuturor românilor – Independența de Stat a României, precum și pe cei care au cunoscut violențele și brutalitatea celei mai distructive încleștări militare din istoria omenirii – cei ce au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, pe fronturile din Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Ungaria, Cehoslovacia, Oarba de Mureș, Carei și Satu-Mare (când astăzi, se împlinesc 78 de ani de la încheierea acelei conflagrații mondiale).
Deasemenea, în această zi, România mai sărbătorește și Ziua Europei, o sărbătoare a păcii, stabilității și unității, generată de Proiectul european, inițiativa de acum 73 de ani a ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman.
Noi, rezerviștii militari, știm cel mai bine că, cei care s-au jertfit pentru neam și țară, precum și veteranii de război care au supraviețuit, sunt exemplele noastre de voință, de curaj, fiind cei care ne-au învăţat lecţia patriotismului, și că iubirea de ţară se măsoară în luptă, prin sacrificiu şi determinare de a-ţi apăra Patria, atunci când este nevoie.
Ei sunt aceia, care au pus datoria față de țară mai presus decât propria viață. Am învățat de la bunicii și străbunicii noștri să prețuim și să apărarăm valorile neamului românesc. Ei ne-au transmis lecția de patriotism și de devotament față țară, pe care au învățat-o în timpul războaielor în care au luptat.
Suntem mândri de eroii neamului nostru și de veteranii de război pe care încă îi avem lângă noi și, în același timp, avem datoria de a apăra tot ceea ce aceștia au câștigat cu prețul sângelui vărsat pe câmpurile de luptă.

,,S-au dus feciorii oastei pe calea strămoșească,
S-au prins cu moartea crudă la luptă voinicească,
Și au ieșit din luptă viteji, învingători,
Scăldați în al lor sânge, puternicii feciori!”
(Înscris pe soclul Monumentului Independenței, din municipiul Turnu Măgurele)

,,…Războiul, o stupiditate care nu trebuie să mai existe!” (Veteran teleormănean – Cpt.rtg. Lungu Ancu)

DRAGI ROMÂNI,
SĂ NU NE UITĂM ISTORIA ȘI SĂ ADUCEM UN PIOS OMAGIU CELOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU ȚARĂ. NICIODATĂ, SĂ NU NE UITĂM EROII ȘI SĂ-I OMAGIEM …!!!

La mulți ani, România!
La mulți ani, Europa!

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole