12 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, mai 5, 2024

ISU Teleorman – Stop incendiilor de vegetație uscată!

Sănătate

În ultimele două zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 72 de evenimente.

Din totalul intervențiilor, 49 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 18 incendii, dintre care unul izbucnit la o casă de locuit din localitatea Măldăeni și 17 de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate, două ativități de pregătire a elevilor în cadrul programului educațional „Școala Altfel”, o intervenție pentru îndepărtarea unor bucăți de tencuială, care prezentau pericol de a cădea într-o zonă intens circulată de cetățeni și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

În perioada de referință, echipajele de intervenție ale ISU Teleorman au acționat pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, deoarece ele puneau în pericol viața oamenilor, bunurile materiale ale acestora, pădurile sau culturile agricole din imediata apropiere.

Reamintim cetățenilor că, potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În ultimele două zile, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 7 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici, unitățile de cult și instituțiile de învățământ din localitățile Alexandria, Zimnicea și Orbeasca. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 44 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 55000 de lei.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                                                                                                Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole