13.6 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

CEREMONIE PUBLICĂ DE ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI

Sănătate

Ziua Armatei României, reprezintă un simbol cu valoare de referință pentru poporul român, o zi care (dincolo de semnificația ei strict istorică, aceea a eliberării, în anul 1944 a ultimei brazde de pamânt românesc), evocă faptele de vitejie ale eroilor neamului. Armata de-a lungul istoriei a participat activ și în mod determinant la evoluția societății românești. Obiectivele și năzuințele Armatei au vizat, întotdeauna, îndeplinirea idealurilor naționale de unitate, independență, suveranitate și integritate teritorială.

Ziua de 25 octombrie 2023 găsește Armata României, integrată în structurile euroatlantice, ca o armată profesionistă, gata oricând de îndeplinirea misiunilor încredințate.

Această zi, a fost sărbătorită în municipiul Alexandria, în fața Monumentului Eroilor Teleormăneni căzuți în cel de-al doilea război mondial. De menționat că acest monument a fost inaugurat în anul 1996, cu sprijinul autorităților locale teleormănene, pentru a consfinți memoria, peste ani, a celor care au luptat și s-au jertfit pentru țară, precum și pentru a alina durerea teleormănenilor care și-au pierdut atunci, pe cineva drag.

Anul acesta comemorăm 79 de ani de la victoria Armatei României în fața ocupației hitleristo-hortiste, în luptele de la Carei, pentru eliberarea Ardealului de Nord (momente ce aveau să pecetluiască reîntregirea graniței de nord-vest a României, răpită în anul 1940, prin odiosul Dictat de la Viena).

Conform tradiției, rezerviștii militari teleormăneni uniți (MApN și MAI) alături de venerabilii veterani de război, am fost prezenți la ceremonia publică, organizată de către Instituția Prefectului județului Teleorman, Consiliul Județean Teleorman, Primăria și Consiliul Local al municipiului Alexandria, Garnizoana Militară Alexandria și Sfânta Episcopie a Alexandriei și Teleormanului.

Au fost prezenți reprezentanții structurilor asociative ale rezerviștilor militari și ai veteranilor de război din Teleorman, respectiv: Lt.col.(r) BRÎNCOVEANU Ioan – Președintele Fil.Jud. Teleorman ,,General David Praporgescu” a CMRR din MApN, Col.(r) SANDU Liviu-Sorinel – Președintele Fil.Jud.Teleorman ,,Mihai Viteazul” a ANCMRR din MAI, C-dor (rtg.) ȘTEFAN Marin – Președintele Fil.Jud.Teleorman a Veteranilor de Război (din MApN și MAI), Col.(r) ORODEL Emilian – Vicepreședintele Fil.nr.2 Alexandria a SCMD, alți camarazi rezerviști, membri ai ANCMRR din MApN și MAI, ai SCMD precum și ai LADPM.

În semn de respect, prețuire și apreciere a imaginii pozitive ( de care se bucură filiala noastră, la nivel național, în cadrul asociației), pentru prima dată, am fost onorați de participarea, alături de noi, a domnului General (cu patru stele) în retragere, doctor Ioan HURDUBAIE, Președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – ANCMRR, din Ministerul Afacerilor Interne ( și Președintele în Exercițiu – în acest an, a tuturor structurilor asociative ale rezerviștilor militari din întreg sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională), care a fost însoțit de către Col.(r)Tudor MĂMĂLIGAN, membru în comitetul executiv al asociației – și responsabil de filiala noastră. Deasemenea, am remarcat prezența oficialităților locale și județene precum și a reprezentanților principalelor instituții publice din județ, astfel: EPURE Haralambie – Prefectul județului Teleorman, GÂDEA Adrian-Ionuț – Președintele Consiliului Județean Teleorman, DRĂGUȘIN Victor – Primarul municipiului Alexandria (însoțit de viceprimarul AUGUSTIN Ioan), deputații STOIAN Maria și PIPER-SAVU Florin, CIOABĂ Petre – Președintele Alianței Județene a Pensionarilor din Teleorman, consilieri județeni și consilieri locali, directori și șefi ai serviciilor deconcentrate, precum și comandanții/șefii/reprezentanții instituțiilor județene din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din Garnizoana Alexandria (Poliție, Jandarmi, Pompieri, Poliție de Frontieră, SRI, STS, SMEPTPA).

Ceremonia s-a desfășurat după următorul program:

  • Sosirea prefectului județului Teleorman, însoțit de către Comandantul Garnizoanei Alexandria;
  • Intonarea Imnului Național al României;
  • Cuvântul de deschidere a ceremoniei, prezentat de către un ofițer al Centrului Militar Județean Teleorman;
  • Slujba religioasă de Te Deum – Binecuvântarea și rugăciunea pentru toți militarii armatei române și eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru eliberarea patriei, oficiată de către patru preoți ai Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului;
  • Alocuțiuni privind semnificația sărbătorii naționale, prezentate de către:
    • Prefectul Jud. Teleorman, domnul Haralambie Epure;
    • Președintele C.J.Teleorman, domnul Adrian-Ionuț Gâdea;
    • Primarul munic. Alexandria, domnul Victor Drăgușin;
    • Comandantul Centrului Militar Județean Teleorman, domnul Locotenent-colonel Cristian Mihai, care a dat citire Mesajului ministrului apărării naționale, domnul Angel Tîlvăr;
    • Defilarea Detașamentului de Onoare (constituit din garda port-drapel, cu Drapelul de Luptă al Batalionului 325 Artilerie ,,ALUTUS” din orașul Caracal, o subunitate din cadrul aceleiași instituții, o subunitate din cadrul I.J.J. ,,General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman și o subunitate din cadrul I.S.U.,,Alexandru Dimitrie Ghica” Teleorman).
    • Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori, din partea: Parlamentului României, Prefecturii Teleorman, Consiliului Județean Teleorman, Primăriei și Consiliului local al municipiului Alexandria, Structurilor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din Garnizoana Alexandria, Structurilor asociative ale rezerviștilor militari teleormăneni uniți și ai venerabililor veterani de război teleormăneni, precum și din partea filialelor județene ale partidelor politice (PNL, PSD, AUR, Forța Dreptei) și a Inspectoratului Școlar Județean Teleorman.

LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNIEI ! ROMÂNI, SĂ NU NE UITĂM EROII ! GLORIE VEȘNICĂ ARMATEI ROMÂNE ȘI EROILOR MILITARI CĂZUȚI PE CÂMPURILE DE LUPTĂ!

Purtător de cuvânt, Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole