11.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, aprilie 25, 2024

„Puterea cuvântului” – Gânduri despre Domnul Unirii…

Sănătate

A vorbi despre Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, este o cinste și o datorie pentru fiecare român.
A conștientiza importanța domniei lui Al.I.Cuza este un lucru esențial pentru fiecare dintre noi.
El, Domnul Unirii, a modernizat statul român prin reforme care au dat poporului demnitatea pe care o merita prin reforma învățământului, reforma agrară, secularizarea averilor mănăstirești, organizarea pe baze noi a armatei și a sistemului administrativ și juridic.
Dar cel mai important este faptul că prin modul de a se comporta, Domnul a pătruns în mentalitatea populară mai mult decât orice altă figură istorică, acesta clasificându-l drept domnitorul care face dreptate celor simpli, străbătând drumurile țării în straie modeste pentru a cunoaște adevărul și a îndrepta nedreptăți, prinzându-i astfel pe cei care umblau cu „ocaua mică”.
Al.I.Cuza a ascultat poporul, dând importanță vrerii lui, iar Moș Ion Roată este o dovadă certă a justiției pe care o împărțea.
Să ne gândim cu recunoștință la Domnul Unirii, ale cărui reforme au modernizat societatea românească, urmând programul pașoptist.
România s-a afirmat, datorită lui, ca stat național și modern, Domnul Unirii dându-i putere prin legi care au fost baza evoluției societății românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole