17.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

LA MULȚI ANI, ALEXANDRIA – 188 DE ANI DE EXISTENȚĂ!

Sănătate

Orașul ALEXANDRIA a fost întemeiat în anul 1834, purtând numele Domnitorului din acele vremuri Alexandru – Dimitrie GHICA.
În fiecare an, la sfârșit de august, de ,,Sfântul Alexandru”, este și sărbătoarea orașului nostru, iar acum pe 30 august 2022, s-au împlinit 188 de ani de existență.
Pentru privilegiul de a fi reședință a județului, s-au ,,luptat” de-alungul timpului, cele trei mari orașe din județ – Roșiori de Vede, Turnu Măgurele și Alexandria, fiecare fiind câte o perioadă reședință.
După reforma administrativă din anul 1864, orașul trece în categoria comunelor urbane. Odată cu desemnarea Alexandriei ca reședință, în anul 1968, la formarea județului Teleorman, funcțiile lui se diversifică, pe lângă cea agricolă, capătă și pe cea industrială, decomunicație, administrativă și de conducere.
,, ALEXANDRIA este casa noastră, familia noastră, comunitatea noastră, locul în care ne-am născut și format ca oameni, sau locul în care ați ajuns să trăiți aduși de valurile vieții, punctul de pe hartă către care cu dor se întorc sufletele celor plecați prin toate colțurile lumii, pământul în care aveți rădăcinile înfipte, amintirile dulci ale copilăriei, speranțele copiilor, dorințele tinerilor și nevoile seniorilor, câte puțin din fiecare într-un melanj echilibrat, viu, vibrant, în plină reconstrucție” (Victor DRĂGUȘIN, Primarul municipiului Alexandria)

Pentru a cinsti cum se cuvine momentul aniversar, și conform tradiției, Primăria municipiului Alexandria și Consiliul Local, au organizat și desfășurat, începând cu data de 22 august, o serie de activități de tradiții, cultural-artistice și recreativ-sportive, pentru cetățenii municipiului (vârstnici, tineri și copii), astfel: concurs de pescuit pentru familii, de fotbal, baschet, fotbal-tenis, streetball, de tenis (de câmp și de masă), de înot, biliard, șah, table, rummy, de biciclete-trotinete-role, expoziții de lucrări copii, de mașini de epocă, club carte, lansare de carte (Virgil Elisei și Ștefan Mitroi), atelier de olărit, expoziție de dinozauri, spectacol folcloric (Ansamblul ,,Plăieșii”, Lupu și Cornelia Rednic, Gelu Voicu, Costi Dumitru și Ansamblul ,,Burnasul”), spectacol de muzică ușoară (5 Gang, Raluka, Holy Molly, Cargo, Liviu Teodorescu, Ad Libitum Voices, Ion Popa), procesiune religioasă desfășurată la Catedrala ,,Sfântul Alexandru”, decernarea de diplome și premii pentru cel mai tânăr cetățean (primul născut) și pentru cel mai vârstnic cetățean.
Conform tradiției, nu putea să lipsească și organizarea unei Ședințe Festive, care s-a desfășurat marți 30 august la orele 11.00, în Sala de spectacole din incinta Centrului Multifuncțional pentru Tineri din municipiul Alexandria.

Doamna Silvia COBÂRLIE, consilier local, a fost desemnată să conducă ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Alexandria, la prezidiu fiind invitați primarul Victor Drăgușin și secretarul general al municipiului Alexandria, Răzvan Ceciu.
Ședința fiind publică, în sală au fost prezenți toți consilierii locali, unii invitați speciali, reprezentanți ai mass-mediei locale, reprezentanți ai unor instituții publice, unii politicieni, reprezentanți ai asociațiilor noastre de rezerviști militari teleormăneni, diverși cetățeni.
Ședința a început cu prezentarea ordinei de zi, în cadrul căreia, la loc de cinste s-a aflat dezbaterea și votarea proiectului de hotărâre, inițiat de către primarul municipiului Alexandria, domnul ing. Victor Drăgușin, privind decernarea Titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI ALEXANDRIA (cu ocazia sărbătoririi Zilei municipiului Alexandria 2022), tânărului de 13 ani David – Gabriel NEAȚĂ (cel mai tânăr cetățean de onoare…, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială nr. 2 ,,Mihai Viteazul” care s-a remarcat cu rezultate deosebite obținute la olimpiadele și competițiile naționale de matematică și fizică, precum și domnului Ștefan MITROI – scriitor, aflat la maturitatea carierei, un ambasador al Alexandriei și Teleormanului prin operele sale publicistice ( din care se remarcă și cartea ,,Adu-ți aminte să nu uiți” – o carte despre un hoț de cai și primii o sută de ani de viață ai orașului Alexandria).
După prezentarea Referatelor privind motivele propunerilor, consilierii locali au votat în unanimitate acordarea acestei onorante distincții celor doi teleormăneni, cărora primarul Victor Drăgușin le-a înmânat plachetele și diplomele cu distincția acordată, precum și buchete de flori.
Deasemenea, le-au fost acordate diplome de excelență și celor doi profesori care au contribuit la pregătirea și obținerea performanțelor elevului, domnilor Florea Măceșanu și Cornel Mihai.
În aplauzele asistenței, cei doi – noi Cetățeni de Onoare, au rostit câte o scurtă cuvântare prin care și-au exprimat surprinderea (plăcută…) și gratitudinea, pentru gestul onorant al organizatorilor privind nominalizarea lor, aducând sincere mulțumiri și promițând că pe viitor, se vor implica total și vor sprijini toate acțiunile vizând promovarea tradițiilor și imaginii publice a Primăriei municipiului Alexandria.
Toți cei prezenți au apreciat, alegerea celor două persoane desemnate cetățeni de onoare precum și modul de organizare și desfășurare al ședinței festive.
FELICITĂRI TUTUROR PROTAGONIȘTILOR!
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole