20 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, septembrie 11, 2024
spot_img

IN MEMORIAM – regretatul (jandarm teleormănean) NICOLAE PĂSĂRICĂ, cel mai bun jucător de oină din România

Sănătate

Știați că…

Echipa de Oină “Straja București”, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a câștigat anul acesta Campionatul Național de Oină?

De asemenea, cel mai mare jucător de oină din România, Nicolae Păsărică (1955-2016) a fost timp de 13 ani subofițer în cadrul Jandarmeriei Române și chiar și după ce s-a pensionat, în anul 2004, acesta a continuat să fie aproape și să îi încurajeze pe jandarmii ce duc mai departe tradiția sportului național.

Datorită numărului impresionant de titluri şi distincţii (19 titluri de campion naţional şi 17 Cupe ale României), Nicolae Păsărică a fost declarat maestru emerit al sportului în anul 1979.

În anul 1994, Nicolae Păsărică a primit distincţia de cel mai bun practician de oină din toate timpurile, titlu reconfirmat la Gala Oinei din 2014.

Despre oină:

Oina este unul dintre simbolurile identității românești, iar jocul de oină este considerat sport național în țara noastră, fiind menționat pentru prima dată în anul 1364. În anul 1899, Spiru Haret, fost ministru al educației, a decis ca oina să fie introdusă ca disciplină școlară, iar de atunci s-au organizat și primele competiții de acest gen. Primul campionat național de oină s-a desfășurat în anul 1899.

În perioada interbelică au apărut primele baze sportive destinate exclusiv oinei, este fondată Federația Română de Oină (1932) și se marchează înființarea primelor echipe în structurile militare.
În Revista Jandarmeriei nr.8-9 din 1943 se prezenta programul și manifestările prilejuite de serbarea sfârșitului de an la Școala nr. 2 Subofițeri Jandarmi Cernăuți, în care a figurat și un meci de oină.
De-a lugul timpului, jandarmii, alături de grăniceri, au păstrat tradiția jocului de oină și au continuat să organizeze competiții de masă. În prezent, alături de Straja București, campioana națională la oină din acest an, locurile 2 și 3 din campionat au fost ocupate de echipa de oină a Jandarmeriei Bacău și respectiv de echipa grănicerilor constănțeni.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

,, Ziua Națională a Oinei – 9 mai
În data de 9 mai 1899 a avut loc la București primul Concurs general de oină la care au participat 18 licee din țară. Juriul a proclamat câștigători pe elevii liceului Nicolae Bălcescu din Brăila (antrenor profesor Radu S. Corbu), care au câștigat statueta sportivă un trofeu de bronz care reprezenta un atlet în miniatură ce ținea o făclie în mână, nota regretatul profesor universitar doctor Nicolae Postolache în cartea sa Fascinația Oinei – Jocul românilor de pretutindeni, apărută la Editura Profexim București în anul 2009, cu sprijinul Federației Române de Oină.
Ca o recunoaștere a valorii deosebite pentru cultura românească, Parlamentul României a adoptat în data de 11 aprilie 2023 Legea numarul 87/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 310 din 12 aprilie 2023, prin care decretează ziua de 9 mai – Ziua Națională a Oinei.
Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf București a fost gazda principalelor manifestări dedicate Zilei Naționale a Oinei, eveniment la care au participat persoane notabile din sportul românesc.
La 13 mai, tot la Arcul d eTriumf, va începe oficial sezonul oinistic 2023, cu meciurile contând pentru Cupa Regelui și Cupa Reginei, acestea urmând a fi televizate pe Prima Sport ” Sursa: CSM ALEXANDRIA

Col.r. Orodel Emilian
9 mai 2023

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole