17 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

IN MEMORIAM, Liviu VASILICĂ

Sănătate

Dacă ar fi trăit, pe 2 iulie -LIVIU VASILICĂ, îndrăgitul rapsod popular teleormănean ( cel care a iubit județul nostru și pe care l-a cântat cu drag în toate piesele sale) – ar fi împlinit 73 de ani…
Liviu Vasilică a fost UNIC prin stilul său de interpretare, a fost UNIC prin originalitatea cântecelor sale, a fost un colecționar împătimit al straielor tradiționale din Teleorman.
Pe Liviu Vasilică nu l-au iubit doar teleormănenii, ci toți românii.
Fiind alexăndrean de-al nostru (cu origini, din partea mamei, și din comuna mea natală, Crângeni), vă îndemn ca astăzi, pentru câteva clipe, cei care l-am cunoscut, să ne amintim de el și să spunem o rugăciune pentru sufletul său, iar cei care avem posibilitatea și dorința să aprindem o lumânare sau candelă la Statuia Sa din centrul municipiului Alexandria!
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
LIVIU VASILICĂ s-a născut pe 2 iulie 1950 în Comuna Plosca, județul Teleorman, fiind de profesie medic pediatru.
Și-a început activitatea artistică, de solist vocal de muzică populară încă din perioada studenției, clasându-se pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești, pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare. A debutat în cadrul emisiunii TV Tezaur folcloric de pe postul național TVR1. A făcut primele înregistrări la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.
Deși aborda o interpretare arhaică a cântecelor vechilor lăutari și rapsozi teleormăneni, repertoriul său, specific teleormanean, era cât se poate de original și viu. Vocea sa puternică, țărănească l-a evidențiat în fața specialiștilor și a publicului încă de la primele apariții.
A reușit să obțină numeroase premii și locuri I, distincții și premii de popularitate la festivaluri și concursuri de folclor ca: Festivalul “Maria Tănase” (Craiova), Festivalul “Maria Lătărețu” (Târgu-Jiu), “Cântecele Munților” (Sibiu), “Florile Ceahlăului” (Piatra-Neamț), “Trandafir de la Moldova” (Iași) și altele.
Pentru activitatea sa interpretativă, autenticitatea și diversitatea repertoriului, a primit o serie de premii, ca: Premiul de Excelență al Consiliului Județean Teleorman; Premiul Mass-Media al postului de televiziune Antena 1; în anul 1999 Premiul “Ethnos” din partea Centrului Național al Creației Artistice și a Ministerului Culturii.

Deasemenea, Jandarmeia Română (Arma mea de Suflet) i-a acordat PREMIUL DE EXCELENȚĂ AL JANDARMERIEI ROMÂNE – pentru întreaga sa activitate de promovare a folclorului românesc autentic (înmânat în cadru festiv la sediul I.G.J.R., de către Comandantul Jandarmeriei, Generalul de brigadă ION BUNOAICA).
De altfel, Marele Artist fiind un foarte bun colaborator și prieten al jandarmilor, a fost, permanent, invitat la mai multe activități de tradiții, patriotice, cultural – artistice și educative, organizate pe plan central (era un bun amic cu regretatul Comandant – Generalul teleormănean, Ion Bunoaica…), dar și la cele din perioada 1996 – 2004, desfășurate la Jandarmeria Teleorman, organizate de către … subsemnatul și inspectorul șef, Col. Plopeanu Liviu. Domnia sa, a participat la mai multe acțiuni culturale, festive precum și la cele omagiale, desfășurate în unitate ori în comuna Slobozia Mândra, în memoria Marelui Dispărut (conferințe de presă, adunări festive, simpozioane ori ceremonii militare și religioase…).

În anul 1987, Liviu Vasilică înființează “Grupul Teleormanul” alături de care începe să susțină recitaluri artistice, autentice în cadrul emisiunilor, festivalurilor la care a fost invitat in întreaga țară, la posturile de radio ori petreceri private. După 1990, a reînființat Ansamblul de Cântece și Dansuri Populare “Burnasul” (fiind în fruntea acestuia, din anul 1994, mai mulți ani), reușind să transpună, în turneele pe care le susținea, tradiții vechi și de mult uitate ca: “Drăgaica”, “Lăzărelul” ori “Gurbanul”.
Dorința sa, arzătoare, era ca prin acest Ansamblu să lase moștenire urmașilor, valorile culturale și tradițiile specifice zonei teleormănene.
Deasemenea, a fost pasionat de colecționarea costumelor populare autentice. A adunat, de la țăranii din satele românești, peste 60 de costume tradiționale vechi pe care le-a recondiționat. Artistul mai deținea și o colecție personală ce ajungea la peste 40 de costume, specific teleormănene. Dorea să realizeze un muzeu pentru păstrarea și transmiterea lor generațiilor tinere, dar acest vis nu i s-a mai îndeplinit….
În data de 23 februarie 2000, la Casa Bucur din București, a fost lansat primul său CD intitulat ,,Hai, hai cu tresioara” și o casetă cu cele mai importante și de suflet melodii ale sale, o activitate culturală reușită, de excepție, la care i-au fost alături colegi, prieteni precum și invitați și o numeroasă asistență, din toate domeniile de activitate.
Marele Artist a încetat din viață, datorită unei boli necruțătoare (ciroză) la Spitalul Fundeni din București, la data de 19 octombrie 2004, la vârsta de 54 de ani.

Astăzi, în semn de neprețuit omagiu, dragoste, recunoștință și profund respect, FIUL Său – FLORIN VASILICĂ, îi POARTĂ – cu aceeași ardoare, pasiune, mândrie și onoare, TRADIȚIA și ZESTREA de versuri și cântece tradiționale lăsate ca moștenire de către inegalabilul său artist și părinte, urcând și cântând, pe toate scenele din țară și din străinătate, îmbrăcat la fel, în acel faimos costum popular, tradițional îmbrăcat și purtat, permanent de Liviu Vasilică.
Astfel, Florin VASILICĂ păstrează vie memoria tatălui său, făcând ca întreg repertoriul său de cântece să fie mereu auzite.

La propunerea primarului municipiului Alexandria, domnul Victor Drăgușin (unde familia a acceptat cu mare drag), CENTRUL ARTELOR – cum se va numi fosta Casă de Cultură din Alexandria (unde LIVIU VASILICĂ a susținut zeci de spectacole) VA PURTA NUMELE marelui rapsod popular național, LIVIU VASILICĂ – Simbolul Teleormanului.

RESPECT, LIVIU VASILICĂ!
FIE-I AMINTIREA VEȘNICĂ!

Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole