20.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, mai 4, 2024

ISU Teleorman – 79 de evenimente în ultimele 72 de ore

Sănătate

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 79 de evenimente.

Din numărul total de intervenții, 72 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, trei incendii, dintre care un incendiu la o locomotivă, în Gara de Est a municipiului Roșiorii de Vede și două incendii de locuințe în localitățile Meri și Zimnicea, o intervențiepentru salvarea unui animal, o misiune de recunoaștere la un operator socio-economic cu aglomerări de persoane, o misiune de asigurare a măsurilor specifice în portul Zimnicea și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un eveniment rutier fără victime, produs pe raza localității Ștorobăneasa.

Dintre cele mai importante intervenții, amintim:

În cursul zilei de 7 ianuarie, în localitatea Meri, un incendiu a fost anunțat în jurul orei 16.10, la fața locului ajungând imediat două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere. Pompierii au reușit să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, fără a exista victime. Au ars tâmplăria și mobilierul din bucătărie, mobilierul și articolele de uz casnic din debara, magazia confecționată din lemn și tâmplăria aferentă, articolele textile și aparatura electronică din dormitor, acoperișul confecționat din astereală de lemn învelită cu tablă pe o suprafață de aproximativ 200 mp, tavanele confecționate din lemn pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Din cauza fumului, au fost degradate mai multe bunuri din restul casei de locuit, respectiv elementele de mobilier și zugrăveala de pe pereți.

Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 80 000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 60 000 de lei. Din verificările efectuate, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din vina proprietarului care a încercat să aprindă focul în sobă cu ajutorul lichidelor inflamabile (benzină).

În localitatea Zimnicea, sâmbătă, 07.01.2023, incendiul a fost observat și anunțat pe numărul unic pentru apeluri de urgență în jurul orei 19.30, iar la locul evenimentului au ajuns prompt două echipaje de stingere și o ambulanță SMURD. Flăcările au fost lichidate de salvatori înainte de a se extinde la întrega casă. A ars tavanul unei camere de locuit pe o suprafață de aproximativ 15 mp și au fost afectate patru grinzi de susținere a acestuia. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 50000 de lei, iar cea a pagubelor la circa 5000 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din vina unui coș de fum necurățat.

Duminică, 08.01.2023, în jurul orei 15.10, în localitatea Roșiorii de Vede, a fost solicitată intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locomotivă. Salvatorii s-au deplasat la locul evenimentului cu o mașină de stingere și o ambulanță SMURD, reușind să localizeze și să lichideze incendiul în aproximativ 15 minute. La sosirea salvatorilor, mecanicii reușiseră să decupleze locomotiva de vagoanele de călători, eliminând astfel riscul de extindere la acestea. Au ars izolația panoului de ventilare și câteva cabluri electrice, iar compartimentul motor a fost deteriorat în proporție de circa 10%. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 500 000 de lei, iar cea a pagubelor la circa 10 000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit electric.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

În vederea protejării vieții și bunurilor de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenție respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– să asigure izolarea termică a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora;

– să asigure verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului;

– coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea);

– să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile (benzină, gazolină, etc)

– să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi să evite supraîncărcarea acesteia;

– să folosească soba doar cu ușița închisă;

– să așeze o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– să nu pună în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– să stingă focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– să nu lase niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole