17.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, mai 4, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman pentru perioada 23-26 februarie 2023

Sănătate

În perioada 23 – 26 februarie, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 89 de evenimente.

Din numărul total de intervenții, 69 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 10 incendii, dintre care patru incendii la case de locuit din localitățile Plopii-Slăvitești, Vitănești, Zimnicele și Lunca, un incendiu la un autoturism din localitatea Talpa Bâscoveni și cinci incendii de vegetație uscată, două evenimente rutiere produse pe DN6 și DN52, o misiune de recunoaștere cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unei avarii grave la magistrala de gaze naturale din orașul Zimnicea, trei intervenții pentru deblocarea ușilor de acces în locuință, în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, o misiune în sprijinul echipajului SAJ Teleorman, o intervenție pentru salvarea unui animal (câine) și o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

În data de 23.02.2023, în jurul orei 17.10, pompierii militari teleormăneni au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 cu privire la manifestarea unui incendiu la o locuință din localitatea Plopii-Slăvitești. La fața locului s-au deplasat rapid două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Au ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 50 mp, materiale lemnoase dintr-o magazie și 500 kg cereale, valoarea pagubelor ridicându-re la circa 50000 de lei. Valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 100000 de lei. Cauza probabilă a incediului a fost focul în spații deschise, lăsat nesupravegheat.

Joi, 23.02.2023, în jurul orei 17.15, pompierii militari teleormăneni au acționat cu o autospecială de stingere, o autocisternă si o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Zimnicele. Au ars trei grinzi și șipcile care susțineau acoperișul casei, iar o parte din tavanul unei camere s-a deteriorat, pagubele fiind estimate la circa 1000 de lei. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de aproximativ 30000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

La Vitănești, în data de 23.02.2023, în jurul orei 18.30, colegii nostri au acționat cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la casă de locuit. Salvatorii au reușit să evite propagarea focului și să stingă la timp incendiul, în limitele găsite, salvând bunuri de peste 800000 de lei. Pagubele, reprezentând o grindă de la acoperiș și izolația de protecție a coșului, au fost estimate la suma de 5000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

Ieri, în jurul orei 20.25, pompierii militari teleormăneni au intervenit cu o autospecială de stingere la un incendiu izbucnit în localitatea Lunca la o casă de locuit. A ars grinda de la tavanul locuinței pe circa 5 mp, pagubele fiind estimate la suma de circa 500 de lei. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de aproximativ 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum deteriorat.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

În vederea protejării vieții și bunurilor de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenție respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– să asigure izolarea termică a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora;

– să asigure verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului;

– coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea);

– să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile (benzină, gazolină, etc);

– să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi să evite supraîncărcarea acesteia;

– să nu amplaseze în apropierea sobelor sau direct pe acestea diferite materiale textile (articole de îmbrăcăminte);

– să folosească soba doar cu ușița închisă;

– să așeze o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– să stingă focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa și să nu lase niciodată copiii nesupravegheaţi cu focul aprins în sobă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat trei controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la două instituții publice și un operator economic, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 8 sancțiuni contravenționale în cuantum de 2500 de lei. Totodată, colegii nostri, au diseminat materiale de informare preventivă cu recomandări privind modul de comportare premergător, pe timpul și după producerea unor situații de urgență în orașele Zimnicea și Videle și în localitatea Sârbeni.

Mai multe informații cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole