11.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, mai 3, 2024

Eforturi supraomenești pentru stingerea unui incendiu în localitatea Fântânele

Sănătate

Ieri a avut loc o intervenție dificilă pentru pompierii teleormăneni în localitatea Fântânele, unde un incendiu puternic a cuprins un depozit de furaje al unei ferme, ce conținea cca. 500 de baloți de paie, fân și lucernă, cu pericol de propagare la un adăpost de animale și la celelalte construcții din apropiere. După aproape 13 ore, cu eforturi supraomenești, pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea și de la Garda de Intervenție Furculești, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autocisternă, sprijiniți de operatorii economici din zonă, cu trei tractoare multifuncționale și o volă, precum și de autoritățile locale, care au acționat cu un buldoexcavator, s-a reușit stingerea tuturor focarelor de incendiu.

Intervenția a fost dificilă din cauza cantității mari de materiale ușor combustibile și a riscului de extindere rapidă a focului la bunurile aflate în zonă, motiv pentru care salvatorii au fost nevoiți să alimenteze constant autospecialele cu apă, de la aproximativ un kilometru distanță, dintr-un bazin din localitate.

Împreună, pompierii militari și cetățenii implicați pentru gestionarea acestei situații de urgență, au reușit să protejeze mai multe adăposturi de animale, anexe și bunuri aflate în imediata apropiere. În interiorul acestora se aflau peste 300 de animale. Valoarea estimată a bunurilor salvate se ridică la cca. 150000 de lei, iar cea a pagubelor la aproximativ 50000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea sursei probabile de incendiu, a reieșit că focul a izbucnit din cauza autoaprinderii lucernei, care prezenta un grad ridicat de umiditate.

Pentru evitarea unor situații asemănătoare, dar și pentru protejarea bunurilor materiale din gospodăriile cetățenești, ISU Teleorman recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire incendiilor:

– amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice se va face la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii să nu se propage la vecinătăţi;

– terenurile destinate pentru depozite vor fi curăţate de vegetaţia uscată, care va fi colectată şi evacuată în locuri special amenajate;

– terenurile destinate depozitării permanente a furajelor, amplasate în afara gospodăriei, vor fi împrejmuite;

– este interzisă depozitarea furajelor pe domeniul public, sub reţele electrice aeriene, în imediata apropiere a căilor ferate, precum şi în apropierea pădurilor, plantaţiilor sau culturilor agricole;

– furajele și plantele tehnice, care prezintă pericol de autoaprindere, se păstrează în condiţii adecvate naturii lor, luându-se măsuri de control şi preîntâmpinare a fenomenului de autoîncălzire;

– amplasarea şirelor şi depozitelor de furaje se va face, pe cât posibil, în zone apropiate de o sursă de apă;

– în centrul fâneţelor se recomandă amenajarea unui loc de circulaţie a aerului pentru o mai bună ventilare;

– depozitele de furaje se vor amplasa la o distanţă de minim 25 – 30 m faţă de coşurile de fum ale construcţiilor învecinate;

– depozitarea furajelor se va realiza în aşa fel încât vântul să nu le împrăştie spre zona construită a locuinţelor;

– se vor avea în vedere, în permanenţă, furajele sau cerealele cu umiditate ridicată, deoarece acestea prezintă pericol de autoaprindere, iar dacă în căpiţele de fân a intrat apă ca urmare a ploilor, este indicat să fie desfăcute pentru a lăsa să se usuce fânul, evitându-se astfel autoîncălzirea acestuia;

– focurile deschise făcute în curţi, se amplasează la o distanţă mai mare de 10 m faţă de depozitele de furaje, paie şi alte materiale, în locuri special amenajate (gropi) şi se supraveghează atent.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, ISU Teleorman solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole