14.9 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

ISU Teleorman – O nouă zi de „foc” pentru pompierii militari teleormăneni

Sănătate

Cu toate că am desfășurat nenumărate acțiuni de informare preventivă privind incendiile de vegetație uscată, prin care am încercat să determinăm cetățenii să conștientizeze riscurile la care se pot expune în cazul producerii unor astfel de evenimente, se pare că o parte dintre semeni rămân surzi la mesajele noastre. Dintre cele 15 incendii de vegetație la care am fost solicitați să intervenim în cursul zilei de ieri, șase au fost provocate intenționat pentru distrugerea vegetației uscate și nouă s-au propagat de la focurile deschise lăsate nesupravegheate.

            Din punct de vedere operativ, salvatorii teleormăneni au gestionat în ultimele 24 de ore un număr de 35 de situații de urgență, dintre care 16 misiuni SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale grave, 2 evenimente rutiere, rezultate cu două victime, care s-au produs în municipiul Alexandria și pe DJ 504, între localitățile Lăceni și Orbeasca, la care pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, 16 incendii, unul izbucnit la o locuință în localitatea Călinești și 15 la vegetația uscată și resturi menajere și o misiune de degajare a unui copac căzut pe DJ 503.

            Din păcate, cele mai dificile misiuni ale salvatorilor noștri au fost cele pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată care s-au manifestat pe suprafețe de zeci de hectare, cu posibilitate de propagare la culturi agricole, păduri și gospodării cetățenești.

            Pe raza localității Lada, în zone și intervale de timp diferite, s-au manifestat două incendii de vegetație uscată, unul afectând și litiera unei păduri din apropiere, pe circa 2 hectare. Incendiile au fost stinse cu efortul conjugat al pompierilor militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede și ai Punctului de lucru Dobrotești, precum și cu sprijinul pompierilor civili de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tătărăștii de Jos. Cele două intervenții au fost extrem de dificile, în special cea care a avut loc în zona împădurită, deoarece accesul în pădure era aproape imposibil pentru autospecialele de pompieri. Cu toate acestea, salvatorii au reușit să localizeze flăcările în limitele găsite și să stingă toate focarele în aproximativ o oră.

            Și misiunile salvatorilor noștri au continuat! Ei au fost chemați în localitatea apropiată, la Deparați, unde flăcările amenințau să se extindă în curțile oamenilor și la anexele gospodărești. La sosirea celor trei echipaje, s-a constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproape 70 de hectare, cu posibilitate de propagare rapidă la bunurile cetățenilor. Concomitent cu măsurile de localizare a incendiului și de protejare a construcțiilor din imediata apropiere, au fost chemate în sprijin alte două echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă de capacitate mare, de la Detașamentele Alexandria și Roșiorii de Vede.  Împreună cu autoritățile locale și cetățenii din acea zonă, pompierii au reușit să stingă toate focarele după aproape patru ore de intervenție. Pe lângă multe alte bunuri materiale salvate, echipajele de pompieri au reușit să evite distrugerea a două case de locuit, unde focul ajunsese la mai puțin de un metru de ele.

            În jurul orei 16.00, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, un cetățean a menționat că în apropierea DN51, pe raza orașului Zimnicea, se manifestă un incendiu cu degajare mare de fum, care pune în pericol cetățenii, participanți la traficul rutier, din cauza vizibilității reduse.

            La fața locului au intervenit rapid pompierii militari zimniceni, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, sprijiniți de SVSU Zimnicea cu un tractor cu plug și un operator economic din domeniul agricol, cu două tractoare cu plug. Flăcările au distrus o porumbiște, pe o suprafață de cca. 35 de hectare. Misiunea pompierilor, pentru stingerea tuturor focarelor, a durat aproximativ patru ore și jumătate.

            Cauza probabilă a evenimentelor menționate mai sus a fost folosirea intenționată a sursei de aprinde pentru distrugerea vegetației uscate.

În continuare, facem apel către autoritățile locale și cetățeni să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de incendii, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii lor, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Au reușit să salveze locuința

            Ieri seară, în jurul orei 21.45, un cetățean din localitatea Călinești a sunat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 pentru a anunța că un incendiu a izbucnit la locuința sa. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la locul evenimentului s-au deplasat pompierii militari alexăndrineni cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea acestora, s-a constatat că focul se manifesta într-o cameră de locuit, cu posibilitate de propagare la construcție. Militarii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, fiind distruse o canapea, un televizor, o boxă portabilă, o masă, un geam termopan, un frigider, un dulap și un covor. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 2000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, reprezentând restul casei, la peste 20000 de lei.

            Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că focul a fost pus intenționat de către proprietar, motiv pentru care acest caz a rămas în atenția autorităților competente.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole