17.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

ISU Teleorman – Conferință de presă „Pompierii și voluntarii I.S.U. Teleorman, împreună pentru siguranța cetățenilor”

Sănătate

5 decembrie –  Ziua Internațională a Voluntariatului, este o zi a recunoștinței, dedicată tuturor voluntarilor care, prin compasiune, grijă și dragoste nemăsurată pentru cei din jur, își alocă din timpul lor pentru a crea o lume mai bună. Să fii voluntar înseamnă să ajuți, fără a aștepta nimic în schimb, să faci gesturi mici, dar importante pentru societate, să te implici în activități benefice pentru oamenii din comunitatea ta sau pentru mediul înconjurător.

74 de voluntari sunt acum alături de pompierii militari teleormăneni, pregătiți să vină în ajutorul celor aflați în dificultate, să acorde primul ajutor calificat ori să intervină pentru stingerea incendiilor, ca membri ai echipajelor specializate din cadrul I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman.

Ei reprezintă o parte dintre cele 243 de persoane care au trecut prin programul de pregătire derulat la nivelul unității noastre – „Salvator din Pasiune”, din anul 2016 până în prezent, iar prin seriozitate și implicare au dobândit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a fi salvatori de încredere în cadrul comunităților din care fac parte.

Cei care sunt prezenți astăzi, în cadrul acestei conferințe de presă, au avut bucuria și plăcerea de a fi alături de noi, pompierii militari teleormăneni, cu ocazia ultimului eveniment public major, respectiv la ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României, încadrând tehnica de intervenție a salvatorilor. Cu acest prilej, dar și pentru toate misiunile la care au participat alături de personalul unității noastre, avem plăcerea de a le oferi o diplomă de merit și de a le mulțumi public pentru eforturile pe care le depun în activitatea de voluntariat.

Reamintim faptul că programul „SALVATOR DIN PASIUNE”, derulat la nivelul județului nostru de către pompierii militari profesioniști, reprezintă o oportunitate pentru tinerii teleormăneni de a-și însuși cunoștințele și forma deprinderile necesare acordării primului ajutor, de a fi un sprijin real cetățenilor aflați în dificultate, în situații de urgență.

Acesta presupune parcurgerea a trei etape de pregătire, respectiv Cursul introductiv, de patru zile, prin care voluntarii pot afla ce misiuni specifice revin salvatorilor, care este tehnica de intervenție și cum poate ea fi folosită pentru ajutorarea semenilor, Cursul de prim ajutor de bază, de cinci zile, pe timpul căruia își vor însuși atât noțiunile teoretice de bază, cât și deprinderile practice privind acordarea primului ajutor, programul elaborat în acest sens de formatorii SMURD Teleorman fiind unul foarte solicitant, dar și interesant pentru cei care vor să fie de ajutor oamenilor și Cursul de stingere, de 5 zile, pentru dobândirea de competențe și cunoștințe în domeniul stingerii incendiilor, cunoașterea unor tehnici de utilizare a țevii de refulare, modalitățile de deshidere a ușilor și ferestrelor blocate, tehnica folosirii stingătoarelor, utilizarea aparatelor de respirat și amenajarea surselor de apă pentru alimentarea autospecialelor de intervenție.

Pentru a deveni voluntar în cadrul unității noastre, persoana interesată trebuie să îndeplinească următoarele condiții la înscriere: – vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani; – apt din punct de vedere medical; – să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea de infrancțiuni cu intenție; – să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență; – acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Activitatea de recrutare (primire candidați, furnizarea cererilor de înscriere și a acordurilor parentale doritorilor, primirea dosarelor candidaților, verificarea și analiza acestora) are un caracter permanent și se realizează la sediul I.S.U. „A. D. Ghica” al județului Teleorman, din municipiul Alexandria, strada Carpați, nr. 7..

Referitor la situația operativă și la acțiunile de prevenire a situațiilor de urgență

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman desfășoară permanent activități orientate spre siguranța cetățenilor, pe cele două componente specifice, respectiv prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

De la începutul anului și până în prezent, comparativ cu situația din anul 2022, efectivele unității noastre au intervenit la:

 04.12.202304.12.2022
Total evenimente, din care:1077212335
Incendii398384
Incendii la care a acţionat numai unitatea332335
Incendii la care a acţionat unitatea în cooperare cu SVSU şi SPSU,   alte forţe4739
Incendii lichidate de S.V.S.U şi S.P.S.U.178
incendii lichidate de populaţie, salariaţi sau stins de la sine22
                                  – incendii în mediul urban107100
                                  – incendii în mediul rural291284
incendii la gospodării cetăţeneşti346342
incendii la operatorii economici5036
incendii la instituţii publice26
incendii produse din cauze tehnice358336
incendii produse din cauze umane4037
Incendii de vegetaţie şi altele849833
Poluări12
Alte evenimente:3474
accidente chimice00
muniţie asanată27
inundaţii şi fenomene meteo periculoase3267
SMURD-AMBULANŢĂ81468723
SMURD-DESCARCERARE2934
Alte intervenţii(Salvări, deblocări uşi, misiuni asigurare)12472192
Alarme false821
Întors din drum6072
Monitorizare transporturi periculoase987728
PersoaneSalvate (adulţi/copii)349671
Rănite (adulţi/copii)392438
Decedate (adulţi/copii)2837
AnimaleSalvate5076
Moarte54273
Bunuri salvate(lei RON)104.123.68558.063.500
Pagube materiale(lei RON)9.917.90012.042.156

Situația privind incendiile de locuințe pe ultimii cinci ani și numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma acestor evenimente, se prezintă astfel:

– în anul 2023, până la această dată, au fost înregistrate 245 incendii de locuințe, în urma cărora 10 persoane și-au pierdut viața, respectiv 9 adulți și un copil;

– în anul 2022, au fost 279 de incendii de locuințe, în urma cărora au și-au pierdut viața 12 persoane adulte;

– în anul 2021, pompierii teleormăneni au intervenit la 223 de incendii de locuințe, în urma cărora 4 persoane adulte și-au pierdut viața;

– în anul 2020, au fost înregistrate 270 de incendii,în urma cărora 7 persoane au decedat;

– în anul 2019, la nivelul județului au fost 263 de incendii, rezultate cu 8 persoane care și-au pierdut viața.

Cauzele probabile de izbucnire a acestor incendii, în procente, au fost următoarele: – scurtcircuit electric – 35%; – coș/canal de fum defect, necurățat, neprotejat termic – 25%; – fumatul în spații nepermise – 6 %; – aparate de gătit lăsate în funcțiune nesupravegheate ori cu defecțiuni – 5%; – jar căzut din sistemele de încălzire – 5%; – foc deschis în spații închise – 8%; – acțiune intenționată – 7%; – depozitarea cenușei/jarului nestins în apropierea materialelor combustibile – 5%; – alte cauze – 4%.

Având în vedere situația mai sus prezentată, în perioada următoare activitățile de prevenire vor fi axate pe unitățile administrativ teritoriale, în special cele aflate în mediul rural, în scopul informării cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea incendiilor specifice sezonului rece. În misiunile specifice care vor fi derulate, vor fi vizate persoanele vulnerabile, reprezentate de bătrânii ce locuiesc singuri, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și cetățenii cu o situație materială precară.

Împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) vor fi realizate acțiuni de prevenire a incendiilor la nivelul gospodăriilor cetățenești și de informare a populației cu scopul de a-i învăța pe oameni și a-i determina să conștientizeze riscul la care se expun în situația nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Concret, se va verifica dacă mijloacele de încălzire sunt exploatate corespunzător, dacă jarul este depozitat în gropi special amenajate, dacă instalațiile electrice sunt utilizate conform normelor menționate de producător, dacă materialele ușor combustibile sunt amplasate la o distanță de siguranță față de locuințe/anexe și surse de foc, precum și alte măsuri ce pot preveni izbucnirea unui incendiu.

Pe timpul acestor activități, la nivelul fiecărei localități teleormănene vor fi distribuite și materialele de informare preventivă specifice noii campanii naționale de informare a populației – „Împreună pentru siguranță”, care are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice.

 Vă reamintim că această campanie a fost lansată în ziua de 31 octombrie 2023, în baza parteneriatului realizat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și E.ON România, în vederea creșterii gradului de informare a cetățenilor, conștientizarea riscurilor legate de incendii în locuințe și promovarea măsurilor de siguranță.

Referitor la activitățile de control și informare preventivă, menționăm că premergător acestor sărbători de iarnă, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman își vor concentra activitatea la obiectivele la care se înregistrează un aflux mare de persoane, respectiv la unități de turism și agrement, spații comerciale tip supermarketuri, piețe, târguri și complexe comerciale, la lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești.

Vor fi avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde se vor organiza diferite evenimente, inclusiv slujbe religioase. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive vor fi instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.

Ne dorim ca cetățenii să manifeste responsabilitate maximă în această perioadă, să respecte normele de apărare împotriva incendiilor, iar dacă vor fi observate evenimente care pot pune în pericol viața și bunurile materiale ale semenilor, îi rugăm să anunțe de îndată echipajele de intervenție pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole