4.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, noiembrie 11, 2024

Manager sau medic? – Adrian Miulescu

Sănătate

“Manager sau medic” și “Interes sau vocație”, acestea sunt întrebările care trebuie să stea la baza realizării unui management de calitate în sistemul românesc de sănătate, sistem medical extrem de solicitat de realitățile actuale. El este subminat de dorința de subordonare și control a sistemului sanitar , față de dorința și vocația de a face bine, acestea fiind ideile fundamentale în jurul cărora gravitează realiatea medicală imediată.

Oare cum să procedăm când vine momentul alegerii între a intra în sală/a consulta pacienții, sau a desfășurării activității decizionale și pur manageriale în cadrul unui comitet director? O întrebare cu adresabilitate mai ales în ceea ce reprezintă sau va trebui să reprezinte managementul de calitate al sistemului public de sănătate.

Realitățile imediate, nu de puține ori, te pun în fața luării unor decizii complexe. Ca manager ce îți permiți să neglijezi? Pacienții care așteaptă medicul sau ședințele și, mai nou, videoconferințele, care asigură funcționarea instituției pe care o conduci în relația cu autoritățile sau furnizorii.

Mai avem nevoie de specializarea în management din cadrul universității? Evident ca da! Medicina este o meserie vocațională., dar care să fie bine completată cu specializări multi-funcționale.

Mai sunt medicii manageri reparatorii creației divine? Ce este mai important? Profesia!? Chemarea!? Interesul pentru funcție!? Mai este medicul manager medic? Mai este medicul manager manager?

Pandemia a adus pe lângă multe alte necazuri si ducerea în derizoriu a profesiei de manager și deschiderea cutiei intereselor meschine și obscure. Și sistemul sanitar, ca orice altă corporație , are nevoie ca managerii să fie specializați în strategie, dedicați calității actului medical și asigurarea competenței personalului din instituție la toate nivele.

Dacă analizăm situația la nivel macro a sistemului sanitar, putem concluziona că este nevoie atât de manageri, cât și de medici ce sunt dispuși și au competenta necesară în a îndeplini funcția de director medical.  Așadar profesionist în management sau vocație? Aceasta este întrebarea firească. Managerul trebuie să facă totul să fucționeze, cu dedicare maximă a timpului și resurselor personale către procesul administrativ. Medicul trebuie să-și desăvârșească vocația sa de medic, profesional existând căi de accedere la nivel superior. Specializare medicală și ierarhic ca șef de secție sau director medical. Iar atunci când alege rolul de manager, dacă are competențele necesare, să se dedice total.

Din pacate, în sistemul medical românesc de stat sunt manageri incompetenți care sunt pe funcție de mulți ani ca și interimari, sau în urma unor concursuri trucate la nivel central, județean sau local sau care nu se decid dacă sunt medici sau manageri, una din poziții având de suferit. Se pune întrebarea: Când modificam modul de ocupare al acestor funcții? De ce sistemul medical privat este unul performant și de ce sistemul sanitar de stat este o ruină?

La aceste întrebari, trebuie să răspundă decidenții din sistem și să intervină imediat cu prevederi legale care să stea la baza acestor desemnari pe funcțiile cheie, care să aducă cu adevarat competența într-un sistem medical destul de „bolnav”.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole