4.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, martie 19, 2024

„Cântecul popular teleormănean este greu de interpretat. Are o specificitate aparte. Nu oricine poate să îl interpreteze. Până și pentru noi, cei din zonă, este greu să îl interpretam cu acuratețe!” – Alexandru Mica

Sănătate

Despre (anti)lautarii zilelor noastre…

Ii aud (nu ascult), pe unii care se recomanda lautari de la Satu Mare si Carei, de la Timisoara pana in inima Olteniei, care terorizeaza cantecul popular din Vlasca si Teleorman! „Omoara” din lipsa de voce, nuanta si timbru vocal piesa Floarei Calota „Constantine, Constantine” si „sugruma” repertoriul lui Liviu Vasilica, Alexandru Mica si Alexandru Dachin. Isi confectineaza asa-zise ipingele de Teleorman la „Arta populara”, dar nu au cele mai elementare notiuni de croiala si culoare a unei ipingea de Teleorman si vin in concerte cu „taraf”, adica saxofon, orga, vioara electrica, acordeon si spun ca sunt …traditionali de Teleorman. Si, la final de recital, pun „batista pe tambal” (nu-l au ca instrument in „taraf”) si interpreteaza o piesa comerciala a Adrianei Antoni de la Timisoara – „Ma dusei pe Teleorman”!…
Alo, lautarii din Teleorman inseamna cu totul altceva! Ei canta in taraf! Si pentru linistea si cunostinta voastra, taraful de Teleorman este compus din: vioara traditionala, tambal, contrabas, cobza si fluier sau caval.
Asa ca, nu mai cautati scuze cu „modernismul”, ca nu tine! Nu mai terorizati cantecul popular teleormanean si costumul nostru popular! Pentru noi este sfant! Si nu acceptam sa ne fie „patat” de non-valori!

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole