18.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

Jurnalul operativ al ISU Teleorman

Sănătate

În ultimele 72 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 98 de evenimente, după cum urmează:

58 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 4 accidente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria, Măldăeni, Peretu și Suhaia, în urma cărora au rezultat un număr total de șapte victime. Cel mai grav accident a fost azi-noapte, în jurul orei 22.00, în localitatea Suhaia, cu patru victime. La fața locului au intervenit pompierii militari zimniceni cu o autospecială de stingere, cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, iar din cadrul SAJ Teleorman mai multe echipaje medicale. Trei dintre victime, conștiente și cooperante, cu mai multe traumatisme, au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. A patra persoană a fost găsită în stop cardiorespirator, echipajele medicale procedând la efectuarea de manevre de resuscitare. Cu toate că la un moment dat acestea au avut succes, victima a reintrat în stop cardiorespirator, echipajul SAJ Teleorman declarând ulterior decesul.

La toate aceste evenimente, pompierii au asigurat măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și au acționat pentru îndepărtarea resturilor de caroserie de pe carosabil astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

–  34 de incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Turnu Măgurele, unul la un depozit de furaje în care se aflau peste 300 de baloți, cu posibilitate de propagare la o locuință P+1, în localitatea Poeni, un incendiu izbucnit la cablurile de pe un stâlp de electricitate din orașul Zimnicea și 31 de incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște, în apropierea localităților Vitănești, Buzescu, Gălăteni, Segarcea Vale, Măgura, Suhaia, Fântânele, Văceni, Dobreni, Brânceni, Piatra, Scrioaștea, Drăcești, Urluiu, Beciu, Islaz, Merișani, Scurtu Mare, Videle, Cucuieți, Stejaru, Roșiorii de Vede, Cosmești și Talpa.

La Turnu Măgurele, incendiul a izbucnit sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.15, proprietarul solicitând ajutorul pompierilor militari pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Ajunși la fața locului cu o mașină de stingere și o ambulanță SMURD, militarii au constatat că incendiul se manifesta la nivelul unei bucătării, se propagase la acoperișul acesteia, pe cca. 2 mp si amenința să se dezvolte rapid către casa de locuit. Acest lucru a fost evitat de salvatori, care au localizat imediat focul, stingându-l în limitele găsite, în aproximativ o oră.

Valoarea pagubelor, reprezentând mobilierul și aparatura electrocasnică din bucătărie, precum și acoperișul pe cca. 2 mp, a fost estimată la suma de 3 000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 60 000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un aragaz lăsat în funcțiune nesupravegheat.

În localitatea Poeni, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.13, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje ce conținea aproximativ 300 de baloți de paie, orz și ovăz, precum și două căpițe de fân. Flăcările, care amenințau să se extindă la casa de locuit din imediata apropiere, o construcție P+1, au fost localizate și lichidate de salvatori cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autocisternă. În sprijinul acestora au acționat membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Poeni, cu un buldoexcavator și pompierii civili ai unui Serviciu Privat pentru Situații de Urgență din localitate, cu o autospecială de stingere.

Incendiul a fost lichidat după aproximativ o oră și jumătate, în limitele găsite, valoarea bunurilor salvate fiind apreciată la peste 250 000 de lei. Pagubele au fost estimate la suma de 3000 de lei.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un foc în spații deschise, lăsat nesupravegheat.

– 2 intervenții în cooperare cu echipajele medicale ale  SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;

Activități de îndrumare, control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 3 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul agricol, aplicând pentru neregulile constatate un număr de 6 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2500 de lei. Pe timpul acestor misiuni, au fost efectuate 2 activități de instruire a personalului cu privire la modul de asigurare a primei intervenții în cazul izbucnirii unui incendiu.

Reamintim cetățenilor faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, informăm proprietarii de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Din punct de vedere legislativ, toți cei care dețin terenuri agricole ar trebui să cunoască faptul că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, conform protocolului încheiat între aceste instituții.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Compartimentul Informare și Relații Publice

Mr. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole