20.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

sâmbătă, aprilie 27, 2024

Trei zile de „foc” pentru pompierii militari teleormăneni

Sănătate

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 122 de evenimente, după cum urmează:

74 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2;

36 de incendii, toate izbucnite la vegetație uscată, miriști și resturile menajere, pe raza localităților Orbeasca de Sus, Alexandria, Scrioaștea, Lița, Mavrodin, Drăgănești Vlașca, Vitănești, Talpa, Plosca, Mârzănești, Roșiorii de Vede Măgura, Videle, Socetu, Poroschia, Peretu, Calomfirești, Islaz, Ciolănești Deal, Zimnicea și Cernetu;

4 evenimente rutiere, produse pe pe raza localităților Alexandria, Vitănești, Zimnicea și Roșiorii de Vede, rezultate cu cinci victime, la care pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat, transportarea acestora la spital și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

8 alte intervenții, astfel: 2 misiuni pentru deblocarea unor uși de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoanele cu probleme de sănătate, 2 intervenții pentru salvarea unor animale, 2 misiuni pentru asigurarea măsurilor P.S.I. la activitățile sportive și 2 activități de informare preventivă privind incendiile de vegetație uscată.

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

În perioada menționată, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 36 de incendii de vegetație uscată, resturi menajere și miriști, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic.

Cea mai mare amploare a unui astfel de eveniment a fost însă la Islaz, la Balta Geraiului, unde, timp de două zile, focul a distrus vegetația uscată, stuful și lăstărișul pe o suprafață de câteva sute de hectare, deoarece terenul greu accesibil și zona mlăștinoasă au făcut aproape imposibilă intervenția salvatorilor în zona focarelor. Pompierii militari turneni, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, împreună cu membrii SVSU din localitatea Islaz, care au acționat cu o mașină de stingere și cu mai multe utilaje agricole, precum și cu reprezentanții Direcției Silvice Olt au reușit să evite propagarea focului la o pădure aflată în imediata apropiere. Astăzi de dimineață, focul a fost limitat la o suprafață de aproximativ 5 hectare, iar echipajele de pompieri acționează în continuare pentru lichidarea acestuia. În funcție de evoluția operativă de la acest eveniment, vom reveni cu informații privind gestionarea acestei situații de urgență.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

ATENȚIE! În această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate și al gradului avansat de uscăciune a vegetației, riscul izbucnirii incendiilor din cauza țigărilor aruncate la întâmplare de trecători/călători este foarte mare. Pentru eliminarea acestuia, solicităm fermierilor și proprietarilor de terenuri agricole aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată să realizeze  urgent FÂȘII ARATE de aproximativ 20 – 50 de metri.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 6 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor pe raza localităților Turnu Măgurele, Alexandria, Videle și Drăgănești Vlașca, aplicând pentru neregulile constatate 10 sancțiuni contravenționale în cuantum de 7500 de lei.

O amendă de 2500 de lei a fost aplicată și unui cetățean din Alexandria care a efectuat lucrări de ardere a vegetației uscate fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții și alte vecinătăți, incendiul izbucnit de la acesta extizându-se la vegetația uscată din alte două gospodării apropiate.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și două instruiri de specialitate cu factorii responsabili, exerciții privind modul de comportare în cazul izbucnirii incendiilor și puncte de informare a populației cu privire la prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.                                                                                                                       

Compartimentul Informare și Relații Publice

Lt.col. Dragomir Adrian Gelu

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole