12.4 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

ISU Teleorman – Cinci incendii și trei accidente rutiere la care au intervenit salvatorii teleormăneni în ultimele 48 de ore

Sănătate

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor calificat, asigurarea măsurilor P.S.I. și salvarea vieții din medii ostile reprezintă doar câteva exemple dintre cele 66 de misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni, în ultimele 48 de ore.

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 5 incendii, dintre care trei izbucnite la locuințele ori gospodăriile cetățenești și două la vegetația uscată, la 3 accidente rutiere, produse pe raza localităților Văceni, Moșteni și Videle, rezultate cu două victime, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la 55 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la o misiune pentru scoaterea unei persoane înecate din râul Vedea, pe raza localității Brânceni, la o intervenție pentru deblocarea unei uși de acces în locuință, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate, la o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în municipiul Roșiorii de Vede, unde o conductă de gaz a fost avariată pe timpul unor lucrări de construcție.

Dintre intervențiile menționate mai sus, amintim:

Supravegheați permanent focul!

În după-amiaza zilei de miercuri, în jurul orei 15.00, într-o gospodărie din localitatea Toporu s-a manifestat un incendiu violent, care a cuprins mai multe anexe, în care se aflau animale și păsări. În momentul în care a observat incendiul, proprietara a cerut ajutor pe numărul unic pentru apeluri de urgneță 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Drăgănești-Vlașca și Detașamentului Giurgiu cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD și SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardeau anexele pe o suprafață de circa 45 mp. Din păcate, nu au mai putut fi salvate din flăcări aproximativ 60 de păsări și un cal. De asemenea, au ars și alte bunuri  de uz gospodăresc depozitate în zona respectivă. Pompierii au reușit să oprească propagarea focului la locuință și au salvat celelalte animale și păsări din gospodărie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise, lăsat nesupravegheat.

Au reușit să salveze anexele gospodărești și casa de locuit

            Tot din cauza unui foc în spații deschise, lăsat nesupravegheat, a izbucnit și incendiul de miercuri seară, în jurul orei 18.30, în gospodăria unui cetățean din localitatea Bârseștii de Jos. Alertați de acest eveniment pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, salvatorii Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele s-au deplasat rapid la fața locului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.

            Incendiul, care se manifesta la aproximativ 2 t de lemne de foc, cu risc de extindere la locuința și anexele gospodărești aflate în imediata apropiere, a fost localizat și lichidat în limitele găsite în circa o oră. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 1500 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 20000 de lei.

ATENȚIE LA BUTELII ȘI LA APARATELE DE GĂTIT PE GAZE!

            Ieri dimineață, în jurul orei 09.20, din cauza unui furtun uzat de la o butelie, care prezenta scăpări de gaze, la locuința unui cetățean din localitatea Butculești a izbucnit un incendiu. Proprietarul, în vârstă de cca. 89 de ani, a încercat să aprindă aragazul însă, din cauza gazelor provenite de la furtunul defect, focul s-a propagat rapid la materialele ușor combustibile din apropiere. Din fericire, bătrânul a reușit să se îndepărteze de flăcări, în siguranță, acesta solicitând ajutorul pompierilor roșioreni pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

            Sosiți rapid la locul evenimentului, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, salvatorii au reușit să localizeze incendiul la nivelul bucătăriei, evitând dezvoltarea acestuia la întreaga casă de locuit. Au fost distruse tâmplăria și bunurile aferente acelei încăperi, precum și acoperișul, realizat din astereală din lemn învelită cu tablă, pe cca. 50 mp.

            Pagubele materiale au fost estimate la suma de 4000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de pompieri, reprezentând restul locuinței, la peste 30000 de lei.

RECOMANDĂRI!

Având în vedere cazurile de mai sus, pentru prevenirea unor situații asemănătoare, salvatorii teleormăneni vă recomandă:

– nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

– nu utilizați focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materialele sau substanţele combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure, etc);

– asigurați supravegherea permanentă a arderii şi stingeți jarul după încetarea acesteia;

– verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;

– la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;

– asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;

– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei şi al aparatului de utilizare;

– deschideți uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați şi nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea;

– este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 9 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici și instituțiile publice din localitățile Piatra, Năsturelu și Dracea. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 40 de sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole