19.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

miercuri, mai 1, 2024

ISU Teleorman – Cinci incendii de vegetație uscată și culturi de cereale în ultimele 72 de ore

Sănătate

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor calificat, asigurarea măsurilor P.S.I. și salvarea vieții din medii ostile reprezintă doar câteva exemple dintre cele 76 de misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni, în ultimele 72 de ore.

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 6 incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească din Alexandria și cinci la vegetația uscată de pe raza localităților Bogdana, Videle, Poeni, Lăceni și Vitănești, la 66 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la o intervenție pentru scoaterea unui animal căzut într-un canal pe raza municipiului Turnu Măgurele, la două misiuni în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate și la o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în cadrul unui eveniment cultural.

Pompierii au reușit să salveze casa de locuit!

            Ieri după-amiază, în jurul orei 16.50, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din municipiul Alexandria, la o anexă, cu posibilitate de propagare la casa de locuit aflată în imediata apropiere.

            Ajunși rapid la locul indicat de apelant pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pe strada Agricultori, militarii au reușit ca prin dispozitivul creat să evite dezvoltarea incendiului la locuință, focul fiind stins în limitele găsite după aproape o oră. Au ars ori au fost deterioarate de flăcări diverse scule electrice, anvelope și jante auto, un cuptor cu micorunde, un motofierăstrău, un aparat de sudură, un redresor, un acumulator și acoperișul anexei, realizat din lemn și plăci de azbociment. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit produs la un aparat electric lăsat sub tensiune nesupravegheat.

            Pentru gestionarea optimă a situației de urgență, pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj medical.

Reamintim cetățenilor că astfel de situații pot fi evitate dacă sunt respectate următoarele recomandări privind prevenire incendiilor:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– nu lăsați nesupravegheate, sub tensiune, aparatele electrice din locuință;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

Cinci incendii de vegetație uscată și culturi de cereale

            În această perioadă, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a cinci incendii izbucnite la vegetația uscată sau culturile de cereale de pe raza localităților Bogdana, Videle, Poeni, Lăceni și Vitănești.

            În ziua de 30 iunie, în jurul orei 13.22, din cauza unor scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol, o cultură de grâu, pe aproximativ 8000 de mp, a fost distrusă de foc pe raza localității Vitănești. Pentru stingerea flăcărilor au intervenit pompierii militari alexăndrineni împreună cu pompierii civili din cadrul SVSU Vitănești, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Focul a fost lichidat cu dificultate, din cauza cantității mari de vegetație uscată și a vântului care a favorizat extinderea acestuia la o miriște, pe o suprafață de circa 10 hectare.

            În cursul zilei de ieri, 02 iulie a.c., în jurul orei 19.10, tot din cauza scâneilor provenite de la un utilaj agricol, se pare că au luat foc și cele două culturi de cereale (grâu și orz), de pe raza localității Poeni, pe o suprafață de aproximativ 4 hectare. Incendiul a fost stins de salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Videle, cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă.

            La Bogdana, o cultură de grâu pe cca. 1,5 hectare a fost mistuită de flăcări, stingerea acestora fiind realizată de către pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Furculești, cu ajutorul unei autospeciale. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost focul în spații deschise.

            Având în vedere consecinţele pe care le pot avea incendiile asupra mediului înconjurător, vieţii şi a bunurilor, aducem la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie a fi respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare a cerealelor păioase, astfel:

– lanurile de cereale trebuie supravegheate pentru a se înlătura toate cauzele de incendiu;

– pe timpul trecerii prin lanuri şi prin apropiere, fumatul este interzis;

– lucrările de recoltare vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căile ferate care le mărginesc. Protejarea se face prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Se recomandă ca aceste fâşii să aibă o lăţime de 20 m faţă de drumuri sau păduri şi 50 m faţă de calea ferată;

– la locul de recoltare va fi adusă o cisternă cu apă, stingătoare cu praf şi CO2, mături de nuiele, găleţi, lopeţi, furci, pentru a fi folosite în cazul unui eventual incendiu;

– maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole, precum şi autovehiculele de transport ce se vor folosi la recoltarea cerealelor, vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii;

– repararea combinelor şi efectuarea reviziilor tehnice care presupun folosirea focului trebuie executate în afara lanului, pe un teren curăţit de iarbă, la o distanţă de cel putin 30 m de culturile cerealiere;

– alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;

– depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, de fâneţe, de depozite de furaje, de păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţie şi clădire sau calea ferată;

– locurile pentru fumat se vor amenaja la o distanţă de peste 50  m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării şi faţă de locurile de depozitare a paielor, iar faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, la o distanţă de peste 40 m; în aceste locuri se vor instala tabliţe cu inscripţia „LOC PENTRU FUMAT” ;

– se va asigura instruirea întregului personal care participă la campania agricolă pe linia cunoaşterii şi respectării normelor şi regulilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 7 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici și instituțiile publice din localitățile Zimnicea, Rădoiești și Ștorobăneasa. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole