11.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, aprilie 29, 2024

JANDARMERIA TELEORMAN – COMEMORARE ȘI ANIVERSARE

Sănătate

Conform tradiției, vineri 1 septembrie 2023, Inspectoratul de Jandarmi Județean Teleorman ,,General de brigadă Ion Bunoaica”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local, a organizat o ceremonie militară la Monumentul Generalului de divizie (post-mortem) ION BUNOAICA, situat în centrul comunei natale, din localitatea Slobozia Mândra, județul Teleorman.
Ziua de 1 Septembrie, este o zi cu dublă semnificație pentru Jandarmeria Română – comemorarea a 28 de ani (de la dispariția fulgerătoare a generalului Ion Bunoaica, cel care a fost Comandantul Jandarmeriei Române în perioada 1990 – 1995) precum și aniversarea a 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale (1 Septembrie 1893).
La invitația domnului colonel MIHAI Ionel, inspector șef al IJJ Teleorman, reprezentanți ai Filialelor Județene Teleorman – ,,Mihai Viteazul” a MAI (Col. r. SANDU Liviu-Sorinel, președinte) și ,,General David Praporgescu” a MApN (Col. rtg. STANCIU Gabriel, vicepreședinte) – din cadrul ANCMRR, precum și ai Filialei Județene Teleorman a ANVR, din MApN și MAI (Cdor. rtg. ȘTEFAN Marin, președinte), am participat cu deosebită onoare și profund respect, pentru a aduce un pios omagiu celui mai mare Comandant al Jandarmeriei Române, din perioada postdecembristă, dispărut prematur, într-un tragic, stupid și … dubios accident aviatic – de elicopter (unde ancheta desfășurată la acea vreme, a fost una superficială, care a ridicat foarte multe semne de întrebare, lăsând de dorit și nelămurite multe circumstanțe, neelucidate nici până în prezent …).
Deasemenea, au fost prezenți domnul Colonel (rtg.) MĂMĂLIGAN Tudor, vicepreședintele ANCMRR din MAI (și responsabil de zona sud) și domnul Alin SPÂNU (doctor în istorie, profesor asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea București și la Colegiul Național de Apărare).
După prezentarea programului ceremoniei, a invitaților prezenți, precum și dublei semnificații a Zilei de 1 Septembrie (de către doamna Sublocotenent DRĂGUȚ Cristina, purtătorul de cuvânt al jandarmilor teleormăneni), s-a intonat Imnul Național al României.
În continuare, s-a desfășurat o slujbă religioasă, oficiată de către părintele PÂRVAN Adi – Costel, preotul bisericii locale, încheiată cu ,,Veșnica Pomenire” a Eroului Jandarm, Generalul Ion Bunoaica.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori din partea I.J.J. Teleorman ,,Gl.bg. Ion Bunoaica”, a Primăriei și Consiliului local al comunei Slobozia Mândra, precum și din partea rezerviștilor militari teleormăneni uniți (MApN și MAI) și a venerabililor veterani de război teleormăneni.
La final, purtătorul de cuvânt, a mulțumit tuturor pentru participare, precum și autorităților locale (Primăriei și Bisericii) și rudelor generalului (familia Bînă, care de fiecare dată, la toate ceremoniile a asigurat cele necesare pentru parastas), pentru sprijinul constant acordat în organizarea și desfășurarea ceremoniei.
Fiind unul dintre cei care am participat, constant, din anul 1996 (când a fost desfășurată prima ceremonie militară, de dezvelire a monumentului) și până în prezent, am remarcat și doresc să evidențiez, în mod special, sprijinul constant oferit de actualul primar, domnul Marinel ȘTEFAN, în organizarea impetuoasă a ceremoniilor desfășurate anual, (la 3 Aprilie și la 1 Septembrie), precum și pentru îngrijirea Monumentului Eroului Jandarm Ion Bunoaica, și a incintei acestuia.
În memoria eroului – jandarm Ion Bunoaica, în anul 1996, Primarul în funcție de atunci, împreună cu Consiliul Local, i-au conferit, post-mortem, distincția de Cetățean de Onoare al comunei.
Deasemenea, o stradă/uliță, poartă denumirea de ,,General Ion Bunoaica”.
Tot în semn de recunoștință, omagiu și profund respect pentru Comandantul meu, în anul 2013 am elaborat lucrarea ,,S – a stins meteorul”.

În continuare, în partea a doua a acțiunii omagiale, la Sala de Festivități a Inspectoratului, s-a desfășurat o Ședință festivă dedicată aniversării a 130 de la înființarea Jandarmeriei Rurale, moderată de purtătorul de cuvânt. În sală au fost prezenți: cadrele cu funcții de conducere (comanda inspectoratului, șefii de birou și de serviciu, comandanții de subunități) precum și ofițeri, maiștri militari, subofițeri și personal contractual de la reședința inspectoratului.
După intonarea Imnului național al României, domnul Colonel MIHAI Ionel, inspector șef, după urarea de bun venit a prezentat mesajul său cu privire la semnificația momentului festiv, punctând marile momente din istoria prestigioasă, onorabilă și vastă a ,,Oamenilor de Arme”, făcând referire și la locul și rolul Jandarmeriei Române în cadrul societății românești, cu accent pe perioada când a luat naștere Jandarmeria în mediul rural.
Nașterea Jandarmeriei rurale din 1893, a fost determinată de situația economico-socială și culturală existentă la sfârșitul secolului al XIX-lea în Regatul României. La 24 februarie 1893 au fost votate de către Cameră ,,Legea asupra Gendarmeriei rurale” și ,,Regulamentul de aplicațiune al legii asupra Gendarmeriei rurale”.
La capitolul al VIII-lea apărea următoarea formă de organizare: Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ de conducere și control cu sediul în București, condus de un general de brigadă, având funcția de inspector general. Primul inspector general al Jandarmeriei a fost generalul de brigadă Rasty(i) Mihail.
În continuare, domnul profesor Alin SPÂNU a prezentat o superbă, documentată și interesantă alocuțiune, în cadrul căreia : a făcut o incursiune în evoluția legislativă a multiplelor legi ale jandarmeriei, de la 1893 și până în anul 1908; a prezentat renumitul caz de spionaj britanic (de la Plosca, județul Teleorman) din cel de-al doilea război mondial, cunoscut ca ,,Operațiunea AUTONOMUS”, precum și prezentarea ,,isprăvilor și faptelor de arme” ale unui jandarm teleormănean ,,destoinic”, la finele celui de-al doilea război mondial.
A luat cuvântul și domnul Colonel ( în retragere) MĂMĂLIGAN Tudor, care a prezentat alocuțiunea ,,Jandarmeria Rurală – necesitatea istorică de ordine și siguranță publică”, urmată de o emoționantă prezentare a personalității Omului și Jandarmului Ion BUNOAICA și contribuția sa la întemeierea jandarmeriei contemporane.
Dacă viața nu i-ar fi fost curmată (mult prea devreme, la doar 47 de ani) și ar mai fi trăit, în calitatea de Comandant al Jandarmeriei Române, ar fi realizat, cu certitudine, multe din ideile și planurile sale îndrăznețe, inclusiv dorința sa cea mai mare, de a reînființa Jandarmeria Rurală (așa cum a fost tradiția în perioada interbelică, când aceasta a fost desființată în anul 1947, în mod abuziv de către comuniști). S-a stins din viață la data de 1 septembrie 1995 în urma unui tragic accident de elicopter, pe raza localității Mogoșești, județul Iași, după ce participase la evenimentele prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române din acea perioadă.
🕯Suntem datori să ne cinstim înaintașii și să le păstrăm vie memoria! Generalul Ion BUNOAICA se află și va rămâne la loc de cinste în Templul jandarmilor români, iar nouă ne revine nobila misiune de a-i transpune în realitate idealul și de a-i acorda respectul cuvenit.

La finalul activității, domnul Col. rtg. Mămăligan Tudor i-a oferit inspectorului șef, domnul Colonel Mihai Ionel cartea ,, ANCMRR a MAI – 30 de ani de istorie – 5 Iunie 2021”, din partea domnului General (cu patru stele) doctor Ioan HURDUBAIE, Președintele ANCMRR din MAI ( și Președinte în Exercițiu al Structurilor Asociative ale Rezerviștilor Militari din Întreg Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională).
Deasemenea, inspectorul șef le-a oferit Placheta Omagială ,,130 de ani de la înființarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, domnilor: Alin Spânu, Col. rtg. Tudor Mămăligan, Marinel Ștefan și Col. r. Emilian Orodel.
Toți cei prezenți, am apreciat calitatea acțiunii omagiale organizată și desfășurată cu acest prilej.
Felicitări, cinste și onoare tuturor protagoniștilor (organizatori, colaboratori, participanți).

De menționat că, din partea mass-mediei teleormănene au dat curs invitației, Postul TV. Media Sud Alexandria și cea mai veche și fidelă colaboratoare a jandarmilor teleormăneni, doamna Cornelia RĂDULESCU, reporter la cotidianul ,,Mara”.

DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE JANDARMERIA ROMÂNĂ!

Patrie, Onoare, Demnitate !

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole