10.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

duminică, aprilie 28, 2024

SINAIA – Aniversare, omagiu, cântec, joc și voie bună

Sănătate

1 Decembrie – Ziua Națională a României, este ziua în care celebrăm curajul, patriotismul, ambiția, unitatea, RESPECTUL pentru ARMATA ȚĂRII, sentimentele puternice care, generație după generație, ne-au unit în jurul unor proiecte și idealuri majore.
Cu profund respect, ne înclinăm pentru cei ce au luptat și au proclamat în 1918, Marea Unire de la Alba Iulia.

Cu acest prilej în București, în toate municipiile-capitale de județ, precum și în alte localități au fost organizate ample manifestări omagiale, consacrate acestui mare eveniment (depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele Eroilor Neamului, adunări festive, parade militare cu defilări ale trupelor din garnizoană, cu tehnica din dotare, spectacole artistice etc.

Conform tradiției, această mare sărbătoare națională a fost celebrată și în orașul regal SINAIA, acolo unde, Primăria orășenească în frunte cu inimosul și patriotul său primar, domnul Vlad OPREA, au cinstit cum se cuvine acest moment, prin acțiuni și activități de tradiții, educative, religioase, cultural-artistice, culinare și de recreere.
Astfel, pe perioada a trei zile pe Bulevardul Carol I din centrul orașului, s-a desfășurat un Festival de shopping și divertisment (,,Happy Market”), unde sinăienii (dar și turiștii cazați sau aflați în trecere, prin această splendidă stațiune turistică montană) au putut vizita exponatele cu suveniruri, s-au delectat și au savurat bucate tradiționale din zonă sau românești.
În această zi de sărbătoare, aceștia s-au bucurat de vizitarea (intrarea liberă) Castelului PELEȘ și PELIȘOR, au putut viziona recitalul omagial dedicat Zilei Naționale a României ( la Casa Memorială ,,George Enescu”) ori Concertul ,,Ad Libitum” ( Amfiteatrul Primăriei).
Momentul cel mai important și mult așteptat a fost CEREMONIA PUBLICĂ, desfășurată în fața Primăriei și încheiată cu o frumoasă paradă militară.

La orele 14.30, primarul orașului Sinaia, domnul Vlad Oprea (însoțit de către Comandantul Garnizoanei Sinaia, domnul Locotenent-colonel Bogdan GHERGHE) a trecut în revistă Detașamentul de Onoare.
Ceremonia a fost deschisă cu intonarea Imnului Național al României, iar în continuare, au fost rostite alocuțiuni despre importanța și semnificația momentului aniversar ( de către Primar și Comandantul Garnizoanei).
Pe acordurile marșurilor militare, interpretate profesionist, de către o fanfară din oraș, au defilat ( în mod impetuos, cu onoare și vădită mândrie) subunitățile din Detașamentul de Onoare, compus din: Garda de Onoare ( cu Garda port-drapel și Drapelul de Luptă, ale Batalionului 21 Vânători de Munte ,,General Leonard MOCIULSCHI”), o subunitate de militari (din aceeași unitate militară de vânători de munte), o subunitate de militari jandarmi ( din cadrul Centrului Montan ,,Regele CAROL I” Sinaia) și o subunitate de militari (din cadrul Detașamentului de Pompieri Sinaia).
A urmat defilarea tehnicii de intervenție și din dotare, ale poliției, poliției locale, jandarmeriei, ale salvatorilor SMURD și pompierilor.
În continuare, s-a desfășurat un marș al acestora pe Bulevardul Carol I, până la CIMITIRUL EROILOR (1916-1918), acolo unde s-a derulat un serviciu religios, oficiat de către un sobor de preoți din cadrul Sfintei Mănăstiri Sinaia.
Ceremonia publică s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori din partea: Garnizoanei Sinaia, Primăriei, Poliției, Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan ,,Regele Carol I”, Detașamentului de Pompieri Sinaia precum și a Marii Loje Naționale a României.
Festivitățile omagiale au continuat, între orele 16.00 – 19.00, pe Esplanada CASINO ( unde Primăria a oferit celor prezenți, vin fiert și sarmale, iar aceștia, voioși, au putut viziona, cu entuziasm, un superb spectacol folcloric.
De mai multe ori, au urcat pe scenă ( ori au dansat în fața scenei) dansatorii profesioniști ai Ansamblului ,,Doina Prahovei” și ai ,,Ciobănașului de la Munte “, urmați de susținerea unui recital frumos al îndrăgitei Adriana DEACONU, o tânără speranță a folclorului prahovean ( alături de faimoșii ,,Lăutari din Teleorman”
,,Piesa de rezistență” și momentul care a ,,încins”, la propriu, atmosfera (dând ,,tonul” la petrecere, joc și voie bună, l-a constituit urcarea pe scenă ( în aplauzele frenetice ale celor câteva sute de spectatori) a îndrăgitulului meu conjudețean, GELU VOICU, alături de taraful ,,Lăutarii din Teleorman”( în cadrul căruia evoluează FIUL acestuia, TUDOR, un olimpic la vioară, care cu seriozitate, perseverență cu multă muncă și talent înăscut, deja îi ,,calcă pe urme” tatălui său…).
Aceștia au încântat audiența cu un repertoriu bogat de cântece populare ( dar și patriotice) tradiționale, din folclorul autentic, românesc ( din toate zonele istorice ale țării).
În aplauzele (și la solicitarea publicului), deși se lăsase frigul (care își lăsa amprenta și pe … degetele instrumentiștilor…), acesta nu ne-a putut refuza, de a cânta și la faimoasele sale … fluiere, spre mulțumirea și deliciul celor prezenți.
Bineînțeles, că la încheierea spectacolului a urmat fotografierea cu celebrul și îndrăgitul cântăreț și instrumentist teleormănean…

A fost o zi minunată, de neuitat.
Felicitări, domnului primar Vlad Oprea ( și echipei sale) pentru modul impecabil, de organizare a activităților omagiale.
Felicitări, tuturor protagoniștilor.
La mulți ani, români!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !

,,Patrie, Onoare, Demnitate !”
Col.(r.) Emilian ORODEL

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole