Zilele trecute, cu adâncă durere în suflet și profundă tristețe, noi – rezerviștii militari teleormăneni uniți și reprezentați ai venerabililor veterani de război, am comemorat trei ani, de la trecerea în neființă (la data de 23 decembrie 2020) a bunului nostru camarad, Col.(r.) CIOBANU VIOREL, cel care în perioada 2006 – 2012 a deținut funcția de Președinte al Filialei Județene Teleorman ,,Gl. David Praporgescu”, iar apoi, cea de Președintele de Onoare al asociației noastre.
Astfel, la sediul filialei noastre din incinta Centrului Militar Județean Teleorman, în cadrul ședinței săptămânale, camarazii mei au i-au adus un pios omagiu, prilej de rememorare a activităților și acțiunilor organizate și la care dumnealui ne-a fost alături, permanent, de-alungul anilor.
Și la această activitate, a fost prezent, ca în fiecare an și camaradul nostru Gheorghe LAZĂR (cumnatul acestuia) care a transmis mulțumiri din partea familiei, pentru faptul că noi nu l-am uitat, aducându-i anual omagiu ( unde a împărțit unele produse creștinești de post, în memoria sa).
Cu acest prilej, eu am prezentat și reamintit principalele date din autobiografia sa impresionantă ( precum și din cele prezentate, cu trei ani în urmă, în necrologul întocmit de mine atunci, la înmormântare…) iar domnul col.rtg. Lucrețiu ȘATALAN, vicepreședinte filialei noastre, a ținut un discurs cu fapte și amintiri cu cel ce i-a fost coleg, un adevărat prieten și camarad. Dumnealui a reamintit și a exprimat profundul regret și indignarea (simțite atunci, de noi toți camarazii …), pentru că acum trei ani, nu a avut onoarea și privilegiul unei înmormântări creștinești dar și cu onoruri militare (datorită regulilor instituite de autorități, la nivel național…).
Cu deosebită onoare, mândrie și profund respect pentru CINSTIREA MEMORIEI Domniei Sale, se cuvine să amintesc că domnul colonel în retragere CIOBANU VIOREL, a fost, este și va rămâne în memoria noastră, a camarazilor săi, dar și în memoria colectivă, ca un adevărat OM, un MILITAR desăvârșit, un foarte bun profesionist, având o carte de vizită IMPRESIONANTĂ!
S-a născut în anul 1954 în municipiul Giurgiu, fiind primul copil al unei familii de militari – tatăl, colonelul Pavel Ciobanu și mama, Maria Ciobanu, din anul 1959 devenind locuitori ai meleagurilor teleormănene.
Militar de carieră și licențiat în științe matematice, colonelul Ciobanu Viorel și-a organizat mintea, și-a desăvârșit gândirea și logica, în clasele primare și gimnaziale la Școala generală nr. 1 Turnu-Măgurele și Școala generală nr. 2 Alexandria, și-a conturat apoi personalitatea la Liceul Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza (absolvit în anul 1973) și Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie ,,Ioan Vodă” de la Sibiu (în perioada 1973-1976) și a pornit ulterior pe drumul cunoașterii avansate, prin munca de cercetare științifică, absolvind Facultatea de Matematică a Universității din București, în anul 1988.
Prima numire în funcție, la repartiție în anul 1976, a fost la Regimentul 18 Mecanizat ,,Ecaterina Teodoroiu” din Caransebeș, apoi după scurt timp a ajuns în Teleorman. A îndeplinit funcții de conducere și răspundere la nivelul județului, ocupându-se apoi de pregătirea tineretului pentru apărarea patriei și de asigurarea cu resurse umane și materiale, prin procesarea datelor și informațiilor, prin produse informatice de specific, la Centrul Militar Județean Teleorman.
În ultimii ani de activitate, este desemnat Șeful Biroului Informare Recrutare, pentru promovarea profesiei militare, informarea și recrutarea tinerilor pentru o carieră militară.
În perioada 1989 – 1998, a absolvit șapte cursuri de perfecționare, în domeniul informaticii și automatizării conducerii trupelor.
Are contribuții în gândirea militară românească, participant la simpozioane naționale și academice, reprezentant la întruniri științifice internaționale, organizator a numeroase manifestări științifice județene și naționale.
De un patriotism (demn de cele mai strălucitoare stele) și cu un interes deosebit pentru cultura locală și națională, era mândru de urbea sa Alexandria, locul în care s-a format și a profesat vreme de patru decenii, fiind o personalitate marcantă care a făcut județul Teleorman cunoscut și recunoscut, prin activitatea sa.
Este autorul a foarte multe articole, interviuri, mesaje, intervenții, comunicate, comunicări și sinteze din lecturi filozofice și științifice prezentate în mass-media scrisă, audio și vizuală, la diferite acțiuni, simpozioane și manifestări de profil, naționale și internaționale, ca un om dedicat cărții, studiului și cercetării (inginer militar electronist, doctor în domeniul securității sistemelor militare, specialist și cercetător în securitatea informațiilor), un om de largă anvergură și determinare intelectuală.
Este autor sau coautor a unui impresionant număr de cărți, dintre care, amintesc doar câteva:
,,Securitatea informațiilor”-1996;
,,Personalități militare din Teleorman” -2002;
,,Pași în … columnele vieții”-2003;
,,Piramida Cantemiristă”, Vol.I-2007, Vol II-2012;
,,Sunt fiu al Alexandriei, teleormănean” -2016;
,,Teleorman-Nume intrate în istoria militară românească ” -2018;
,,Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor” – 2019.
Col. Ciobanu Viorel, este și va rămâne în amintirea noastră ca fiind inițiatorul și organizatorul unei manifestări în premieră absolută, în octombrie 2002 (și rămasă unică, la nivel național și în prezent…), intitulată ,,Cariera militară – trecut, prezent și viitor. Teleormăneni cu care ne mândrim”.
În prezența unor personalități marcante din toate domeniile, dumnealui a reușit să adune – un număr impresionant de ofițeri (14 generali și 53 colonei), teleormăneni la origine, din diferite ministere, arme, specialități și funcții, într-o largă paletă, de la infanterie la aviație, de la profesor universitar la magistrat de justiție militară – în aceeași sală, fiind alături militari în activitate, în rezervă sau în retragere, evident cu uniformele militare specifice…
În perioada 2006 – 2012, a fost ales în funcția de Președinte al asociației noastre, implicându-se activ și militând pentru respectarea drepturilor legale ale rezerviștilor și pensionarilor militari. Ulterior, a fost desemnat Președintele de Onoare al asociației noastre.
Ca membru al Academiei de Cibernetică
,,Ștefan Odobleja”, a susținut un ciclu de referate și comunicări în dezvoltarea științelor tehnice, cibernetizarea asistării medicale, educația medico-farmaceutică și controlul actului specific.
Deținea funcția de Secretar general al Asociației Europene ,,Dimitrie Cantemir”.
Dintre ultimele acțiuni marcante la care a participat domnia sa ( unde noi, camarazii săi, i-am fost alături, ca de obicei…), amintesc :
- Simpozionul desfășurat la Consiliul Județean Teleorman, cu prilejul Zilei Persoanelor Vârstnice – 1 octombrie 2018 ( unde a avut un discurs fulminant și debordant, în stilul său caracteristic) și când dumnealui a avut plăcerea și onoare de a oferi reprezentanților administrației publice județene și municipale, precum și reprezentanților asociațiilor ale pensionarilor teleormăneni ) cartea omagială ,,Teleorman – Nume intrate în istoria militară românească”, Ediția 2018;
- Lansare de carte – ,,Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor”, desfășurată la data de 5 februarie 2019, la Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” din municipiul Alexandria, unde a participat și Col.rtg. Mircea Dogaru, Președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Succesul profesional a atins treptele împlinirii și ale satisfacției unei vieți, pusă exclusiv, în slujba Patriei și apărării sale…
Drum lin în ceruri, printre îngeri, camarade și odihnă veșnică!
Noi, camarazii tăi, NU TE VOM UITA NICIODATĂ !
Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian
23 decembrie 2023