15.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

joi, mai 2, 2024

Jurnalul operativ al pompierilor teleormăneni

Sănătate

În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 101 evenimente.

Din totalul intervențiilor, 87 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, două accidente rutiere, opt incendii, două misiuni în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman, o misiune pentru deblocarea unei uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale și o intervenție pentru salvarea unui animal.

Dintre cele mai dificile misiuni ale salvatorilor, menționăm:

Duminică, în data de 31.12.2023, în jurul orei 20.15, pompierii militari teleormăneni au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, de izbucnirea unui incendiu într-o gospodărie din localitatea Schitu Poienari. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Salvatorii au reușit să stingă focul în limitele găsite, salvând bunuri materiale estimate la peste 60.000 de lei. Au ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 80 mp, un televizor, trei frigidere, un boiler, diverse obiecte de mobilier, materiale textile și 30 de căpriori, pagubele fiind evaluate la suma de circa 55.000 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit electric;

– Duminică, 31 decembrie, la ora 03.34, pompierii militari teleormăneni au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și două autocisterne pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje din localitatea Smârdioasa. Aproape șase ore a durat intervenția pompierilor pentru localizarea și lichidarea focului, care s-a manifestat la aproximativ 300 de baloți de paie tip rola. Echipajele au reușit să salveze adăpostul de animale și peste 30 de baloți. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 60.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 500.000 de lei. Din primele verificări efectuate, a reieșit că incediul a fost provocat intenționat de către o persoană, motiv pentru care acest caz a rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;

 – La cumpana dintre ani, mai exact la ora 00.20, salvatorii alexăndrineni au fost alertați pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de izbucnirea unui incendiu la un operator economic din municipiul Alexandria cu profil de activitate comercializarea materialelor de construcții. Cinci echipaje de pompieri cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, au ajuns la locul evenimentului în doar câteva minute, reușind să localizeze și să lichideze incendiul care se manifesta la fațada clădirii, pe câțiva metri pătrați, și la mai multe materiale ce erau depozitate în apropierea acesteia. Din cauza faptului că o parte dintre ferestrele construcției au fost afectate, interiorul imobilului a fost inundat cu fum, pompierii intervenind cu electroventilatoarele din dotarea autospecialelor pentru evacuarea acestuia. Misiunea salvatorilor s-a încheiat după aproape două ore. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost jarul/scânteile provenite de la artificii/petarde care au căzut pe materialele combustibile din curtea depozitului;

– În data de 02.01.2024, la ora 10.50, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au acționat, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Purani, cu pericol de propagare la o casă de locuit. Focul, care se manifesta la aproximativ 10 kg de lemn, 5 kg de paie și la tavanul din lemn al anexei pe circa 2 mp, a fost stins în limitele găsite în aproximativ 30 de minute. Pagubele materiale au fost estimate la suma de 1.500 de lei, iar valoarea bunurilor salvate, reprezentând casa de locuit, la suma de 25.000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost jarul căzut dintr-o sobă pe materialele ușor combustibile din apropiere.

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au efectuat 8 controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul comerțului și alimentației publice, în special în zonele comerciale cu public numeros.

Au fost avute în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde își desfășoară activitatea fiecare operator economic. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.

În urma acestor verificări, colegii noștri au constatat și o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 10000 de lei.

Crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de control și informare preventivă vor continua și în perioada următoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Mai multe date cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul https://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-si-informatii/buletine-informative-si-comunicate-de-presa.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole