12.8 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

marți, aprilie 30, 2024

ZI DE SĂRBĂTOARE LA COLEGIUL NAȚIONAL ,,Alexandru Ioan Cuza” ALEXANDRIA – 104 ani de la înființare

Sănătate

Marți, 23 ianuarie 2024 a fost o zi specială, de sărbătoare pentru toți profesorii, elevii, părinții precum și absolvenții ,,cuziști”, mai recenți ori mai … vechi ( printre care, cu mândrie și onoare, mă număr și eu…), cu un motiv întemeiat de bucurie, deoarece în acest an, liceul nostru – Colegiul Național „Al.I.Cuza” Alexandria, a sărbătorit 104 ani de la înființare.

Sub coordonarea echipei manageriale ( doamna profesor Simona STOENESCU, director și doamna profesor Florentina DOROBANȚU, director adjunct), amplul program al activităților omagiale, a fost conceput și s-a desfășurat în două părți, astfel:

În prima parte, între orele 9.30 – 10.30, protagoniștii au fost elevii de la școlile gimnaziale din municipiul Alexandria, cei care s-au bucurat de vizitarea unor săli și laboratoare, vizionarea ori participarea activă la unele activități (ateliere de lucru, expoziții, concursuri diverse ori jocuri și competiții sportive) organizate și conduse (cu multă plăcere, căldură, dăruire dar și cu responsabilitate și profesionalism) de către elevi frumoși, pasionați și talentați, în frunte cu dascălii lor ( în marea majoritate, tineri și foarte tineri )…frumoși, cu vocație profesională, dedicați și preocupați pentru desfășurarea unui act educațional de calitate.
Amintesc aici:

  • atelier de istorie ,,Alexandru Ioan Cuza – figură emblematică a istoriei noastre”, profesori coordonatori Florin Ștefan și Adina Marin;
  • cenaclul literar și clubul de lectură, profesori coordonatori Murgă Tatiana și Moț Violeta;
  • atelier de chimie și biologie ,,Identificarea substanțelor nutritive din alimente”, profesori coordonatori Daniela Rădulescu și Nicoleta Croitoru;
  • jocuri geografice – clasele X B și X E, profesor coordonator Alina Mina;
  • jocuri de dezvoltare personală, concurs – ,,Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire” – clasa a IX-a F, profesori coordonatori Alexandra Mocanu și Simona Medințu;
  • ,,Hai să dăm mână cu mână, prin joc, concurs și voie bună” – clasele IX C și X F, profesor coordonator Mihaela Jumătate;
  • concursul ,,Excelent la Info” – Atelier de informatică și printare 3D, profesor coordonator Viorel Berceanu;
  • atelier de biologie – ,,Excelenta Biologie”, profesor coordonator Manuela Spătaru;
  • Chimia și viața – clasa a XI-a C, profesori coordonatori Veronica Lile și Valentina Ciofalcă;
  • Despre nutriție – clasa a IX-a E, profesor coordonator Cristina Chiriță;
  • Superlative geografice din România, clasa a XI-a E, profesor coordonator Daniela Martinescu;
  • concurs de cultură generală – ,,România-i țara mea”, clasa a XI-a F, profesor coordonator Mădălina Tudorache;
  • Atelier Erasmus +, profesori coordonatori Valeria Gherghe, Floricica Marin, Alexandra Mocanu, Violeta Moț, Grațiela Strâmbu, Romelia Zalana, Florentina Dorobanțu, Simona Stoenescu;
  • Jocuri și activități pentru dezvoltare personală, clasa a XI-a E, profesor coordonator Simona Ciupercă;
  • ,,Trăiască Mica Unire”, clasa a X-a D, profesor coordonator Monica Bria;
  • Competiții sportive: baschet, volei și tenis de masă.
    La atelierele și activitățile menționate au participat elevi din clasele a VIII-a ai Școlilor Gimnaziale ,,Mihai Viteazul”, ,,Mihai Eminescu”, ,,Ștefan cel Mare” și Școala Generală nr. 7 Alexandria.
  • În cea de-a doua parte, între orele 11.00 – 13.00, după sosirea invitaților, și după o mare horă – Hora Unirii, desfășurată în curtea colegiului, în care s-au prins sute de elevi, dascăli, părinți precum și distinșii oaspeți, cu toții ne-am deplasat în frumosul Amfiteatru, situat în clădirea recent renovată, cu sprijinul primăriei (în fostul corp de clădire cu un etaj, acolo unde, cu mulți ani în urmă aveam faimoasele ateliere, de mecanică și de electrotehnică, unde generații întregi, de zeci de mii de elevi am învățat, practic, lucruri elementare și utile din diverse meserii – cele de lăcătuș mecanic, strungar, frezor, electrician, sudor etc, activități și meserii care, din păcate, nu se mai practică acum în liceul nostru și nici în alte licee cu tradiții…).
    În amfiteatrul, arhiplin cu elevi, profesori, părinți și diverși invitați, mi-a făcut o deosebită plăcere să revăd, cu bucurie, emoție, admirație și deosebit respect pe câțiva ( doar câțiva, din păcate) dintre foștii mei dascăli ori din cei ai generației ( promoției mele, 1979 – 1983…), amintind aici pe domnii profesori Marin Stelian, Stănoiu Florin ori Cioacă Ștefan, dar și unii foști colegi de liceu ( cunoscut și ca fostul liceu IPTE ori Liceul Industrial nr.2), acum cadre didactice la acest colegiu, menționând pe doamna profesor Valeria Gherghe ( fost director al colegiului și o perioadă și inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Teleorman).
    Doamna profesor Florentina Dorobanțu, director adjunct, după urarea de bun venit, i-a prezentat pe toți cei care au onorat invitația, respectiv: Haralambie EPURE – prefectul județului Teleorman, Raluca FEDELEȘ – Vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, Victor DRĂGUȘIN – primarul municipiului Alexandria și Ionela ENE – Viceprimar, Cătălin MICU – Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Sorin ILIE – Inspector Școlar General al IȘJ Teleorman și Luminița VILAE – Inspector Școlar General Adjunct, Angela LĂPĂDATU – Inspector Școlar, Ramona VÎJĂ – Director al Casei Corpului Didactic, Valentina PAȘA – Director al Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, pe reprezentanții Asociației de Părinți a colegiului, precum și pe distinșii dascăli, pensionari.
    A urmat doamna profesor Simona STOENESCU, director al colegiului, care a mulțumit celor prezenți pentru onoarea de a participa la evenimentul festiv.
    Dumneaei a ținut un frumos discurs prin care a prezentat un istoric al evoluției și tradițiilor acestei instituții de învățământ, de prestigiu din județul nostru, care poartă cu onoare, demnitate și mândrie numele domnitorului, Colonelul Alexandru Ioan Cuza ( colegiu, situat pe ,,Strada Carpați, nr 27. Un loc, în inima orașului, unde copiii prind aripi și deschid ochii, larg, către lume, încercând să descopere cât mai multe din înțelesurile ei.
    Un liceu care si-a câștigat și își menține, prin stăruința și perseverența elevilor, dăruirea profesorilor, implicarea părinților și a comunității locale, statutul de colegiu! Cu gândul la domnitorul prin a cărui dublă alegere, în Țara Românească și Moldova, s-a înfăptuit Mica Unire și care a deschis drumul unor reforme menite să scoată țara dintr-un întârziat Ev Mediu, cuziștii sunt azi însuflețiti de mândrie!”)
    Din discursul dumneaei, am mai reținut că elevii cuziști au obținut rezultate de excepție la etapele județene și naționale a olimpiadelor școlare sau la diverse concursuri sau competiții, precum și faptul că liceul are în prezent 735 de elevi ( cei mai mulți la un liceu din județul nostru), că ne situăm printre liceele fruntașe din județ și printre cele mai bune din țară, menționând și alte rezultate deosebite sau de excepție ( ,,…. elevii cuziști sunt și rămân o forță …, elevii colegiului nostru sunt cei mai mulți admiși la Facultatea de Științe Economice din București, avem ponderea cea mai mare dintre studenții admiși la Universitatea Politehnică din București ori la Universitatea de Medicină ,,Carol Davila” București…”). Deasemenea a adus mulțumiri tuturor partenerilor, oficialităților locale și județene, precum și Asociației de Părinți, pentru încrederea, susținerea și sprijinul necondiționat acordate.
    A amintit de asemenea despre faptul că din acest an, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor este Bianca IVAN, eleva colegiului nostru.
    Din rândul invitaților, au rostit alocuțiuni, în ordine, domnii: Haralambie Epure, Victor Drăgușin, Sorin Ilie, Cătălin Micu iar apoi au fost vizionate două mesaje video, transmise de doi absolvenți exponențiali ai liceului nostru (domnul Ștefan MITROI – scriitor și jurnalist, Cetățean de Onoare al municipiului Alexandria și Cetățean de Onoare al județului Teleorman și domnul Dr. Cosmin VASILE – avocat, lector universitar, doctor în drept internațional).
    În continuare, a urmat un SPECTACOL ARTISTIC oferit de către elevi frumoși și talentați ( îndrumați de către aceeași frumoși și pasionați dascăli ), spectacol prezentat, cu profesionalism, de către alți doi elevi frumoși și … prezentabili ( Bianca CIOACĂ, clasa a XI-a C și Tino ZALANA, clasa a XI-a A).
    În debutul prezentării, aceștia au menționat că sunt bucuroși și onorați că au fost aleși ca prezentatori ai acestui program artistic aniversar ( ,,A mai trecut un an, cu rezultate excelente la bacalaureat, cu premii la olimpiade și concursuri, cu activități extrașcolare care mai de care mai antrenante, cu proiectele din programul Erasmus +, care ne-au adus atâta deschidere către Europa…..
    În cadrul acestor activități elevii cuziști au ocazia să dea frâu liber talentului și imaginației lor. O parte dintre ei vor veni astăzi în fața dumneavoastră, într-un program care va celebra evenimentul istoric legat de numele marelui domnitor, pe care colegiul îl poartă, frumusețea pământului românesc și a limbii române, sensibilitatea, dar și exuberanța vârstei noastre…
    Le mulțumim colegilor noștri Teodor Balauru, de la clasa XII-a B și Sorin Dumitrescu, de la clasa a XII-a A, precum și DJ – Evenimente Alexandria, pentru sonorizare!”).
    Toți cei prezenți am vizionat cu plăcere și admirație acest superb spectacol:
  • Prima evoluție a avut-o eleva Andreea IRIANU, de la clasa a XI-a E, care cu multă măiestrie și duioșie a adus în scenă cântecul popular. Titlul melodiei interpretate a fost,,Mândră Românie” (titlu ce vorbește de la sine!);
  • Elevul Mădălin GHEORGHE, elev în clasa XI-a D, care a recitat foarte frumos, poezia ,, Glossă” a poetului național Mihai Eminescu, care a îmbinat, în această poezie filosofia și înțelepciunea populară, pentru a oferi răspunsuri celor mai profunde frământări existențiale;
  • Eleva Delia ALIU, din clasa a IX-a A a oferit răspunsuri pentru ,,frământările sufletului” prin interpretarea unuia dintre șlagărele de neegalat ale muzicii ușoare românești – ,,Iartă” ( melodie a regretatei interprete Mihaela Runceanu);
  • Elevul Darius POPESCU, de la clasa a IX-a B și partenera sa, Iasmina DIMA (elevă la Liceul Pedagogic ,,Mircea Scarlat” Alexandria), ne-au demonstrat că sensibilitatea, nu se manifestă doar prin poezie și cântec, ci și prin …dans. Aceștia ne-au încântat privirile și inimile, pentru început, cu două dansuri (vals lent și quickstep);
  • Eleva Ana MIHĂILĂ, din clasa a X-a D, o tânără talentată, a interpretat o piesă din gama ,,Melodii de neegalat” din muzica populară românească – ,,Lie, ciocârlie”;
  • ,,Proiectele din cadrul programului Erasmus + fac parte din experiențele elevilor cuziști! Anul 2023 a însemnat găzduirea de către colegiul nostru a unor grupuri de elevi si cadre didactice din Italia si Turcia, dar și vizite ale elevilor noștri în Letonia și Italia. În 2024, prima experiență va fi mobilitatea din Turcia, din luna aprilie, așa că erasmușii noștri de la clasele IXB, C și G; X A, B, E și XF; XIA, B și C nu ratează ocazia de a prezenta un dans tradițional din această țară – Damat Halayi. Coordonator, doamna profesor Valeria Gherghe”;
    • Darius și Iasmina au revenit pe scenă, încântându-ne cu încă două stiluri de dans: Jive și Samba (două stiluri exotice de dans, cu ritm și exuberanță);
    • Eleva Sabina SISEA, din clasa a X-a F, a interpretat melodia populară ,,Românie, mândru plai” ( ale cărei versuri au exprimat frumusețea și bogăția țării noastre);
    • ,,Și pe mândrul plai, mândre fete și feciori dansează cu drag, jocuri de la străbuni lăsate ca moștenire!”… A urmat o suită de dansuri populare tradiționale, prezentate de Ansamblul folcloric al colegiului, coordonat de doamnele profesoare Jeni Moise și Violeta Stan;
    • Elevul Petru-Alexis GHEORGHE-MITREA, de la clasa a X-a B, a recitat poezia ,,Trebuiau să poarte un nume” a poetului Marin Sorescu, fiind acompaniat, în mod impecabil, de către colega sa de clasă, Sara CAPRĂ ( am remarcat că țara noastră, simbolurile noastre naționale, figura poetului Eminescu, recent omagiat, se împletesc, cu prisosință, cu aceste superbe versuri…). Momentul a fost coordonat de doamna profesor Alexandra Mocanu;
    • ,, Și azi, la fel ca ieri, tinerii vor să fie o voce, să spună ce gândesc, ce simt, să se bucure în pace de anii lor frumoși!”
      Astfel, a urmat un frumos recital de muzică folk, interpretat de către Grupul vocal – instrumental ,,Punctul pe I” ( din care fac parte elevele: Delia ALIU, Monica BUȘCAN, Ana MIHĂILĂ, Sabina SISEA și Andreea IRIANU, din clasele IX A, IX B, IX D, X F și XI E). La chitară, a interpretat impecabil, elevul Alexandru STRÎMBU, de la clasa a X-a A. Momentele muzicale au fost coordonate de către doamna profesor Violeta Stan (Consilier Educativ);
    • ,,Nu am fi fost aici, liberi, într-o țară mare și frumoasă, la o margine de mare, dacă acum 165 de ani românii din Moldova și cei din Țara Românească, țări „megieșe” și surori, nu ar fi hotărât, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să ,,sece Milcovul dintr-o sorbire” și să devină o singură țară! Suntem una din zecile de școli, din această țară, care poartă numele ,,Alexandru Ioan Cuza” – domnitorul care a dorit ca noul stat să fie organizat pe temelii moderne, reformele sale marcând ieșirea întârziată, dar atât de firească și așteptată, din epoca feudală”
      O rememorare a acelui moment istoric, de la 1859, a fost adus în memoria noastră, într-o SCENETĂ, interpretată de către elevi ai clasei a IX-a B: Anca MIHALACHE, Daria CRĂCIUN, Alexandra NICOLAE, Alexandra COMAN, Bogdan MATEESCU, Mihnea DRĂGAN și Ștefan MILOȘ.
      Cum era de așteptat, s-a evidențiat, la modul superlativ, elevul care a interpretat personajul principal, pe COLONELUL Alexandru Ioan Cuza ( care era îmbrăcat într-o ținută militară, impecabilă, de jandarm, pusă la dispoziție de către camarazii mei, jandarmii teleormăneni din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ,,General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman).
      Un mesaj special, pentru viitor, ne-a fost transmis, în încheiere, de către micuțul ( dar inimosul și curajosul) Andrei FLĂMÂNZEAU, elev în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Alexandria (un Cuza …mic), care a recitat unele dintre faimoasele versuri înălțătoare (ca simbol al dăinuirii noastre peste veacuri și a ideii de unitate și libertate).
      Sceneta ( dar și spectacolul artistic) s-a încheiat cu tradiționala Horă a Unirii, în aplauzele frenetice, la ,,scenă deschisă” a celor prezenți.
      La finalul horei, după ce ,,și-a tras sufletul“, doamna director Stoenescu i-a invitat ( pe toți invitații …rămași până la finalul spectacolului festiv), la un moment de socializare și relaxare, pentru ,,depănarea” de amintiri…
      A fost o activitate foarte plăcută, frumoasă și bine organizată.
      Din partea mea (ca fost absolvent al acestui liceu de prestigiu) precum și din partea părinților prezenți în sală (dar în mod special și a părinților elevilor clasei a X-a E, acolo unde mai am …încă un fiu) doresc să adresez și pe această cale, sincere felicitări, conducerii colegiului, împreună cu întreaga echipă managerială, dar și tuturor dascălilor precum și elevilor din această instituție de învățământ, pentru rezultatele obținute în procesul instructiv-educativ, pentru onorabila și responsabila muncă depusă de dumneavoastră de educare a copiilor noștri, dorindu-vă tututor ( dascăli și elevi) multă sănătate și succes în activitate, precum și rezultate tot mai bune la învățătură, concursuri și competiții!
      Felicitări tuturor protagoniștilor, pentru organizarea și desfășurarea, în mod impecabil a acestui eveniment festiv!
      La mulți ani, dragi elevi!
      La mulți ani, dragi dascăli!
      La mulți ani, dragi părinți!
      La mulți ani, dragii mei foști colegi de liceu ( mi-e dor de voi!)
      La mulți ani, tuturor cuziștilor, oriunde vă aflați!

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE!
Cu deosebită stimă, respect și recunoștință,
semnez aceste …gânduri:
UN CUZIST – absolvent (în anul 1983) și părinte a doi băieți (din trei…), unul absolvent cuzist iar ,,mezinul” încă elev cuzist),
Col.(r.) Emilian ORODEL
24 ianuarie 2024

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole