11.7 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

ISU Teleorman – SĂPTĂMÂNA PROTECȚIEI CIVILE S-A ÎNCHEIAT

Sănătate

Ieri, 04 martie 2024, activitățile planificate în cadrul Săptămânii Protecție Civile s-au încheiat la Zimnicea, alături de elevii Școlii Gimnaziale „Miron Radu Paraschivescu” și de cetățenii acestui oraș. De fapt, întreaga perioadă, 26.02 – 04.03.2024, a fost plină de evenimente care au avut drept scop dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul populației și familiarizarea cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Zilnic, în toate orașele și municipiile județului nostru, pompierii militari teleormăneni au fost prezenți cu o serie de activități menite să-i determine pe oameni să conștientizeze importanța cunoașterii tipurilor de risc și a modului corect de comportare în cazul producerii unor dezastre, precum și a măsurilor de prim-ajutor, atât de necesare pentru salvarea vieții semenilor.

În 12 unități de învățământ am susținut lecții de informare preventivă și exerciții de evacuare în caz de cutremur sau incendiu, iar cei peste 2500 de elevi din cadrul acestora au aflat cum pot fi în siguranță pe timpul producerii unor situații de urgență, cum pot accesa programul de voluntariat „Salvator din Pasiune” și cum pot ajunge salvatori, prin urmarea formelor de învățământ din acest domeniu de activitate.

În ziua de miercuri, 28 februarie, în cadrul Centrului Multifuncțional pentru Tineret, din municipiul Alexandria, am derulat activități de instruire și pregătire a tinerilor privind acordarea primului ajutor calificat, acțiunea fiind intitulată „Maratonul Acordării Primului Ajutor”.

Măsurile de prim-ajutor au fost adaptate la nivelul de înțelegere al celor care au participat, specifice vârstei pe care o aveau, însă au fost vizate, în principal, dezobstrucția căilor aeriene, poziția laterală de siguranță și leziunile ușoare (hematoame, echimoze, entorse, luxații, etc.). Bineînțeles, pentru a înțelege importanța cunoașterii măsurilor de prim ajutor, voluntarii unității noastre au realizat, sub coordonarea formatorului SMURD Teleorman, câteva demonstrații privind acordarea primului ajutor în diferite situații de urgență. Având în vedere interesul manifestat de cei peste 250 de tineri, care au fost prezenți la această activitate, avem sperața că vor dori să vină alături de pompieri, să învețe lucruri noi și utile atât pentru ei, cât și pentru comunitatea din care fac parte.

Porțile subunităților noastre de intervenție au fost deschise în fiecare zi pentru vizitatori, fiind desfășurate, în toată această perioadă, activități specifice „Zilei Porților Deschise”, precum și puncte de informare preventivă în principalele zone comerciale ale județului, dar și la nivelul localităților, cu implicarea membrilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Au fost realizate prezentări de tehnică de intervenție și diseminări de materiale de prevenire, din cadrul campaniilor „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Nu tremur la cutremur” și „Împreună pentru siguranță”.

Pentru a fi mai aproape de cetățeni, cu sprijinul autorităților locale și a personalului din cadrul subunităților de intervenție din subordinea inspectoratului nostru, în perioada 02 – 03 martie a.c., activitățile de informare preventivă s-au desfășurat și în cadrul lăcașelor de cult, premergător și după desfășurarea slujbelor religioase, acțiunea fiind intitulată „Ziua Educației Preventive”.

În calendarul activităților din această perioadă a fost inclus și realizat exercițiul de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”, emiterea sunetelor specifice de „Alertă la dezastru”, având drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Reamintim faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetățenilor, iar obiectivele prioritare ale instituției noastre sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate și responsabilizarea fiecăruia dintre noi. Împreună suntem MAI în siguranță!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătireîn situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartimentul Informare și Relații Publice

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole