19.5 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

luni, mai 20, 2024
spot_imgspot_img
spot_img

9 MAI – VALENȚE ISTORICE

Sănătate

Ziua de 9 Mai, reprezintă un moment istoric cu trei valențe, cu trei mărturii ale istoriei pe care, noi românii, le prețuim, ni le amintim permanent și le omagiem (Independența de Stat a României, încheierea celui De Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei).

  1. La 9 Mai 1877 (se împlinesc 147 de ani), se marca un moment crucial pentru istoria modernă a României – declararea Independenței de Stat – care a reprezentat încununarea idealurilor seculare ale poporului român de a fi stăpân pe propriul destin.
    Proclamarea eliberării țării de sub dominația otomană, a deschis drumul spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta.
    În acea zi memorabilă, Prim ministrul Mihail Kogălniceanu a rostit, în plenul Adunării Deputaților, celebrele cuvinte: ,,În stare de resbel, cu legăturile rupte, ce suntem ? Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare !”
    Acest act declarativ de independență, în raporturile cu Imperiul Otoman, avea să fie consfințit și apărat pe câmpurile de luptă de la Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin.
  2. La 9 Mai 1945 (se împlinesc 79 de ani), s-a pus capăt Celui De-al Doilea Război Mondial, prin semnarea de către Germania a actului de capitulare necondiționată la cartierul general sovietic de la Berlin.
    În acel an, cu sacrificii umane imense, Coaliția Națiunilor Unite, punea capăt celui mai devastator conflict planetar din istoria omenirii.
    Semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, avea să devină o zi cu o mare încărcătură simbolică pentru umanitate, prilej de rememorare și cinstire a eroilor unei generații greu încercate.
    Cu grele sacrificii, cu suferințe și sacrificiu de sine, ostașii români au luptat în teribilele încleștări ale celui De Al Doilea Război Mondial, în campania din Est, apoi în cea de eliberare a teritoriului național și, în final, în luptele purtate în campania din Vest.
    Se cuvine să nu-i uităm, și să le aducem un pios omagiu tuturor celor căzuți la datorie, în acest cumplit război.
    Rezerviștii militari teleormăneni uniți, ne exprimăm și pe această cale, aprecierea și recunoștința noastră, veșnică, pentru bravii și venerabilii noștri veterani de război, supraviețuitori ai acestor lupte. Ei ne predau astăzi, lecția demnității și ne învață, cu simplitate și modestie, că dragostea de Patrie nu este doar o sumă de vorbe frumoase, ci un corolar dureros de sacrificii asumate cu credință, loialitate și curaj în numele viitorului națiunii noastre. Ce am fi, oare, fără ei, fără aceste exemple vii ale istoriei României?
  3. La 3 mai 1950, economistul francez Jean Monnet, a lansat ideea plasării industriilor siderurgice și carbonifere ale Franței și Germaniei sub umbrela unei singure organizații suprastatale, care să controleze dezvoltarea acestora.
    La 9 Mai 1950 (se împlinesc 74 de ani), Robert Schuman, ministrul francez de externe, prezintă ,,Planul Schuman de integrare europeană”, inițiativă care a captat rapid interesul Germaniei, al cărei cancelar, Konrad Adenauer, era, la rândul său, preocupat de problema reconcilierii franco-germane.
    La ideea emisă de Franța au aderat și Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg, toate cele șase state semnând la 18 aprilie 1951, la Paris, Tratatul privind constituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, al cărei președinte a fost numit chiar Jean Monnet, autorul ideii.
    În anul 1985, Consiliul European, întrunit la Milano, a decis ca ziua de 9 Mai să devină Ziua Europei.
    Istoria trebuie să o prețuim, să o ducem mai departe, iar unitatea europeană și euroatlantică, nu pot găsi un punct de plecare mai important decât această dată, care are atât de multe și de importante semnificații.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI, EUROPA!
SĂ NU NE UITĂM ISTORIA ȘI SĂ NE RESPECTĂM ȘI OMAGIEM ÎNAINTAȘII!

Col.(r.) Orodel Emilian

spot_img
- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img

Ultimele Articole