7.1 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

Alegerile, partidele și sănătatea, victime Covid-19!? – Interviu cu Adrian Miulescu

Opinia noastră este ca alegerile din toamnă vor fi amânate datorită evoluției pandemiei. Dat fiind această situație inedită în an electoral pentru România, am stat de vorba cu un politician implicat direct în alegerile locale din toamnă, este vorba de Adrian Miulescu.

Sănătate

Ne amintim predicțiile din iarna care ne spuneau că odată cu venirea verii și temperaturile vor crește, virusul își va diminua intensitatea. Iată ca nu este așa.
Dacă este să gândim logic și conform surselor noastre, putem afirma că alegerile locale din toamnă sunt în mare pericol.
Dacă totuși se va risca și alegerile se vor ține, prezența la vot va fi destul de mică și nu se știe în favoarea cui se va înclina balanța. Rămâne de văzut. Opinia noastră este ca alegerile din toamnă vor fi amânate datorită evoluției pandemiei.
Dat fiind această situație inedită în an electoral pentru România, am stat de vorba cu un politician implicat direct în alegerile locale din toamnă, este vorba de  Adrian Miulescu.


Rep: Domnule Miulescu, sunt în pericol să nu se desfășoare alegerile locale programate în data de 27 Septembrie?

Adrian Miulescu: În opinia mea, ca om implicat în sistemul medical, consider că da, există acest pericol. Numărul din ce în ce mai mare de infectați raportați zilnic au darul de a ne îngrijora și, evident, de a ne pune serioase semne de întrebare privind situația în ansamblu; exista riscul sufocării sistemului medical și, evident al suprapopulării spitalelor cu bolnavi de Covid. Revenind la întrebare, consider ca desfășurarea alegerilor locale din Septembrie este în pericol. Nu știm dacă guvernanții și factorii decizionali din GCS au toate pârghiile care se impun pentru a asigura un scrutin electoral care sa ofere siguranță epidemiologică electoratului. Vom vedea…

Rep: Dacă, totuși, alegerile locale se desfășoară pe 27 Septembrie, în contextul actual, pe cine credeți că va avantaja politic prin ieșirea la vot a electoratului?

Adrian Miulescu: Clar, partidele de dreapta care au un electorat tânăr, fără probleme medicale în antecedentele sale și care cu avânt juvenil iese la vot, deși avem o parte a acestui electorat care se teme. E de ajuns să vedem ce partide au același mesaj cu acest electorat și putem să vedem că lucrurile nu sunt sigure. În schimb, partidele de stânga, formațiuni care se bazează pe un electorat matur, de peste 50 de ani ca vârsta, cât și persoane vârstnice, vor întâmpina mari probleme, deoarece este dificil să scoți un bătrân la vot care știe că are numeroase afecțiuni și contaminarea cu Covid-19 îi poate fi fatală. Se spune: „protejați-vă și nu ieșiți din case dacă nu se impune, ca puteți contacta virusul!” Și acest fapt are darul de a speria electoratul de vârsta a treia și mai batran. Mai bătrân dar informat. Unde nu este informat el va veni la vot ca de obicei. Acum, lăsând la o parte ipocrizia, nici un partid politic aflat pe val nu-și permite să nu profite de oportunitățile create de putere și erodarea opoziției după o guvernare cu multe hopuri.

Rep: După cum se știe, Capitala dă ora exactă în politică, iar zvârcolirea este acerbă în această perioadă. Se petrec mișcări „de trupe”, trădări și reașezări politice în perspectiva desfășurării alegerilor locale și a câștigării fotoliului de Primar General. Dar și la sectoare este „deranj” politic mare. Cum comentați acest fapt?

Adrian Miulescu: După plecarea primarului de la sectorul 3 din PSD, Robert Negoiță, pot afirma că pentru fotoliul de primar general, pe primul loc în cursa electorală îl găsim pe candidatul dreptei, Nicușor Dan. La sectoare afirm că sectoarele greu de câștigat de cei din partea dreaptă a eșichierului politic sunt sectoarele 3, unde probabil va câștiga Robert Negoita, dar, foarte posibil că noua formațiune politică creată, îi va aduce un consiliu local minoritar, și asta îi va crea probleme, sectorul 4 unde nu văd un contracandidat puternic pentru actualul primar, și sectorul 5, unde PNL a avut cea mai mare șansă de câștig acum 4 ani, însă nu a știut să o fructifice. La sectoarele 1,2 și 6 se joacă , dar depinde foarte mult de strategia de coeziune sau nu a forțelor de dreapta.

Rep: Putem să facem pronosticuri pentru locale?

Adrian Miulescu: Nu cred că putem să facem pronosticuri, cel puțin eu nu mă încumet. Avem o situație care nu cred că a mai existat în ultima vreme, cu siguranță în democrația românească. Avem la putere un partid de dreapta, de puțină vreme, care moștenește probabil cea mai „ciudată” guvernare a PSD-ului. Este pandemie, și în ciuda eforturilor autorităților sângele latin al românilor se manifestă, de unde și opoziția la diferitele restricții, fapt care poate crea un dezavantaj acestora la urne. Avem opoziția fracturată, în care PSD-ul trăiește încă în euforia unui lider puternic, pe care nu îl mai are, dar pe care nu știu de unde o să-l scoată, în același timp trăind ca ursul intrat la hibernare, hrănindu-se din “grăsimea” acumulată când erau la putere. De Pro România, ALDE și veșnicul partener la guvernare, UDMR-ul, care se zbat în zona periculoasă a neintrării în viitorul parlament și “fură” alegători unii de la alții ce să mai zicem!? Mai rămân PMP, care încearcă o ofensivă pe mai multe fronturi la locale, și incertul USR-PLUS, unde nu știm care este partidul balama, dar probabil se va clarifica cu unificarea. Jocurile nu sunt făcute, și principalul “vinovat” este orgoliul diferiților lideri politici, de unde vine și lipsa alianțelor în precampanie, de unde și incertitudinea rezultatelor.

Rep: Pentru că veniți din zona medicală și cunoașteți atât mediul privat cât și cel de stat, ce facem cu pandemia?

Adrian Miulescu: Este o situație destul de clară. Guvernul este cu mâinile legate. Trebuie să ia măsuri și cele care privesc direct populația sunt destul de simple. Ține de fiecare cetățean să se protejeze și să îi protejeze pe cei din jurul său. Igienă mai bună, distanțare fizică și purtatul măștilor de protecție, sunt măsuri simple și eficiente și pe care nu ar trebui să le conteste nimeni. Nu e ca și cum măsurile de prevenție au apărut odată cu Covid-19. În fiecare zi cu nerespectare a acestor măsuri elementare mai mulți români contribuie la trendul ascendent al cazurilor de infectați, din care o parte vor pune o presiune pe zona limitată a sistemului pregătită pentru tratarea acestora. Pe partea guvernamentală nu trebuie să facem confuzie între intențiile echipei lui Ludovic Orban și capacitatea “sistemului” de a le duce la realizare. Este mult de muncă.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole