17 C
Roșiorii de Vede

Cotidian Național din 1993 - Ediția Online

vineri, aprilie 26, 2024

CDR-ul celor 52 la suta…

Sănătate

Organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare de anul acesta au avut loc dupa un scenariu total atipic.
Si am sa ma explic : mai intai de toate, presedintele Klaus Iohannis a fost singurul si neconstitutionalul agent electoral al PNL.
Rolul sau conform Constitutiei, acela de mediator, de a mentine egalitate intre puterile statului dar si de neutru din punct de vedere al echilibrului politic, au lipsit cu desavarsire.
Niciun presedinte pana la Iohannis, nu si-a permis sa calce in mod deliberat in picioare Constitutia Romaniei. Seara de seara, Klaus Iohannis „ne-a povestit” la tv. cum este vinovat PSD pentru toate relele, neimplinirile si pandemia de coronavirus care au lovit Romania din plin. Acest fapt nu a ajutat cu nimic PNL ba, dimpotriva , i-a scazut din procentele care ar fi trebuit sa le obtina la alegerile parlamentare. Acest fapt a iritat nu numai populatia care a iesit la vot, dar si o parte insemnata dintre liderii PNL.
Din semnalele pe care le avem, nici fostul prim-ministru Ludovic Orban, presedintele PNL, nu a vazut cu ochi buni aceasta imixtiune a lui Iohannis in viata politica a PNL.
Pentru „Romania lucrului bine facut”, Iohannis a calcat totul in picioare si electoratul a sanctionat drastic prestatia presedintelui din precampania si campania electorala dar si mai grav, a scazut in punctaj electoral PNL. Cu toate acestea, Iohannis continua sa calce in picioare exercitiul democratic cu toate ca electoratul a dat cel mai important procent de incredere PSD-ului.
Dupa rezultatele acestui scrutin electoral, Iohannis ar fi penibil sa mai afirme ca „PSD trebuie scos din istorie”, evident in mod declarativ si propagandistic , dar s-a gandit sa reinvie o noua Conventie Democratica dupa chipul si asemanarea lui. In loc sa lase propaganda electorala deoparte acum dupa incheierea alegerilor parlamentare si sa cheme la masa negocierilor cele doua principale partide politice pe care le-a antagonizat in precampania electorala, a adunat pentru asa-zisa alianta de dreapta care sa conduca Romania, mai toate fractiile de partide existente in noul parlament. Astfel, asistam la constituirea noii Conventii Democratice, varianta 2020. Prin urmare, o adunare aritmetica primara va duce PNL – USR – PLUS – UDMR la o majoritate de maxim 52 la suta in Parlamentul Romaniei. Ceea ce inseamna ca chiar dupa redistribuirea celor 10-12 la suta de la partidele care nu au intrat in parlament, nu ajuta noua ALiamta de guvernare. Deoarece PSD si AUR ramase in opozitie acumuleza circa 48 la suta din componenta parlamentara.
Asta face ca noua majoritate de dreapta sa fie una subtire, predispusa oricand la tradare si frictiuni politice intre partide si, nicidecum una solida.
Probabil ca Iohannis mizeaza dupa constituirea noului parlament sa atraga in coalitia majoritara parlamentari adunati bucata cu bucata in special de la AUR , partid aparut „din spuma marii”, constituit asemeni fostului PP-DD. Dupa cum se stie, fostii parlamentari PP-DD au migrat odata cu intrarea in noul parlament la mai toate formatiunile politice cu vechi state de serviciu pe esicherul politic romanesc.
Daca va fi asa sau nu, ramane de vazut. Un lucru este clar : viitoarea alianta de guvernare nu va putea trece prin parlament marile proiecte structurale pe sanatate si invatamant fara sprijinul parlamentarilor PSD. Si atunci ce se va intampla ? Romania va mai pierde inca 4 ani, ani de mari provocari datorati pandemiei de coronavirus si reformelor extrem de mult intarziate de toate guvernarile.

- Reclamă -

Articole pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole